MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 července, 2016

Jak na správný font

úterý, července 05, 2016 11 komentářů
Často vidím na jiných blozích, že v šabloně je nastavené písmo, které ale nepodporuje všechny znaky, tudíž písmena s čárkami a háčky nemusí fungovat. Takže dnes mám pro vás návod, jak správně do šablony zakomponovat font, aby fungoval tak, jak má...



Můj návod.

Kopírovat se zdrojem!


Fonty si vybírám přímo na googlu. A abych si zajistila, že mi půjde diakritika, vyplním si do zkušebního textu následující text

ěščřžýáíéťďňĚŠČŘŽÝÁÍÉŤĎŇ



V pravém menu si opět hledáte nastavení a typy písma. Široké, tenké, ručně psané a podobně. Můžete si navolit opět Latin extended, ale už to není stoprocentní, že vám to ukáže jen písma, kde diaktirika půjde...


Zvolený text, tedy moje kouzelná písmenka, vložíte přímo do typu písma, které se vám líbí... A u toho, co chcete kliknete na plus... Zobrazí se vám šedá lišta, kde uvidíte všechny písma, která se vám uloží. Po ukončení výběru na ni kliknete.



V záložce Customize pro jistotu zaškrtněte obě položky - Latin i Latin extended, pokud jsou a pokud vám to šablona povolí. Pokud bude šablona vyhazovat hlášky o chybě, Latin Extended nepoužívejte ... Tuhle část obvykle ignoruji.


V záložce Embed zvolíte buď Standart a text zkopírujete, vložíte za <head>, až nad css styly


<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" ?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html expr:dir='data:blog.languageDirection' xmlns='http://www.w3.org/1999/xhtml' xmlns:b='http://www.google.com/2005/gml/b' xmlns:data='http://www.google.com/2005/gml/data' xmlns:expr='http://www.google.com/2005/gml/expr'>

<head>
<meta content='...' name='keywords'/>
<meta content='...' name='author'/>
<meta content='...' name='description'/>
<meta content='index, follow' name='robots'/>
<meta content='text/html; charset=utf-8' http-equiv='content-type'/>

<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Modak&subset=latin-ext" rel="stylesheet"> 


Druhá možnost je použít @import, a to se vkládá jako v předcházející verzi hned za </b:skin>, tedy pod css styly


<style>
@import 'https://fonts.googleapis.com/css?family=Modak&subset=latin-ext';
</style>

A pak už to zůstává stejné,  v posledním kroku na google fonts si už jen zkopírujete název fontu font-family: ..., který použijete v css stylu tam, kde potřebujete. V textu, nadpisech a podobně, například takto:



A to je vše... :-) Už by to mělo fungovat správně.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Tohle je super! Dík za návod! :) S těmi háčky občas docela bojuju a přenastavovat font posedmé se mi většinou nechce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obvykle se tam dá najít písmo, které blbne, ale když se to udělá tímto postupem, mělo by to být ok :-)

      Vymazat
  2. Velká škoda, že to platí jen pro blogspot, jinak je to skvělý návod! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  3. Tyhle tipy pro blogery jsou perfektní! S řadou věcí se bezradně potýkám, protože opravdu nejsem žádný IT expert, a tohle je fat nápomocné, tak jen tak dál :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuju moc :) Ono je to pak hrozně nevzhledné :p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, to znam, kdyz jsem zacinala, nasla jsem si treba nadhernou sablonu, ale to pismo me odradilo...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne