MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 června, 2016

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Knihu jsem si vybrala, abych trochu změnila zase žánr a vyzkoušela něco nového. Přece jen si takové téma často nevybírám. Přesto mě to zaujalo a já si řekla, že to zkusím. Na první pohled, podle obálky, musí být jasné, že jde o nějaký thriller nebo něco, kde poteče krev.

Trochu mě překvapilo, že spoustu důležitých informací vysypala autorka z rukávu hned po několika prvních stránkách. Očekávala jsem nějaké napínání čtenáře téměř do posledních stran, ale spousta věcí je odhalena už v první čtvrtině. Nemůžu říct, že by mi to však nějak vadilo. Další informace jsou i dále lehce odhadnutelné, ale to neznamená, že tam nedochází ke zvratům a to obrovským.

Ze začátku jsem po pár detailních informacích měla obavu, že to bude nějaké moc sadistické, a že čtení nezvládnu. Nakonec se z toho vyklubala pohodová četba, ale s mnoha prvky téměř hororu a napínavými scénami od začátku až do konce. Když jsem se tedy oklepala z malého prvotního šoku (:-D), začetla jsem se tak, že jsem nedokázala přestat. Jde vidět, že autorka je opravdu skvělá spisovatelka a ví, jak čtenáře dostat tam, kam chce. Do křesla s knihou v ruce na celý den :-)

Bylo zajímavé, a dost nepříjemné zároveň, sledovat, jak může tak vyšinutý sériový vrah zapadnout mezi normální lidi a být tak dlouho na svobodě, nikým nepodezříván, ani okolím či rodinou. A snaha dostat se mu do hlavy a pochopit jeho jednání byla ještě nepříjemnější. O vyprávění se podělilo hned několik postav, které vnášely do příběhu své vlastní úhly pohledu. Pro mě byla asi nejsympatičtější Samantha, docela obyčejná holka hledající pravdu. Kdežto takový Matt mi přišel jako dost arogantní snob. Samozřejmě se vyskytla i spousta dalších postav, každá dostala jiný podíl prostoru, přesto sehrála svou roli.

Musím přiznat, že i přes některá rychle odhalená tajemství, kniha neztratila nic na napětí. Autorka moc dobře věděla co dělá a promyšlené to měla opravdu skvěle. Až do samotného závěru jsem si nebyla jistá, zda mě dokáže ještě něčím překvapit, a i když se to dalo očekávat, na poslední stránky jsem téměř zírala s otevřenou pusou. Konec byl přímo suprový. Po dlouhé době prostě kniha, kterou vřele doporučuji...


Jasonův černý Range Rover stál na příjezdové cestě k jejímu domu, když tam Sam zastavila. Nedokázala se ubránit úsměvu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Řezník
The Butcher
-
-
Jennifer Hillier
Lumír Mikulka
Thriller
2014 originál / 2016 překlad
416
Baronet
978-80-269-0397-0

Anotace Databazeknih.cz:
Americké město Seattle děsila série vražd, která skončila až v okamžiku, kdy policejní náčelník Edward Shank v roce 1985 konečně dopadl a zastřelil smutně proslulého Řezníka z Beacon Hill. Nyní, přibližně o třicet let později, dává Shank (který mezitím ovdověl a odešel do výslužby) svůj viktoriánský dům vnuku Mattovi, jehož kdysi pomáhal vychovávat. Matt, jenž je mladý a nadějný kuchař a restauratér, naráží během renovace domu, jenž zná z dětství, na bednu, kterou nikdy předtím neviděl. Poté, co odstraní zámek a podívá se dovnitř, ho čeká děsivý objev a on se musí rozhodnout, zda ponechá to, co nyní ví, pohřbeno v minulosti, půjde na policii nebo vezme vše do vlastních rukou. Mattova přítelkyně Sam měla vždy podezření, že i její matku zavraždil Řezník z Bacon Hill – jenže dva roky poté, co byl údajně zastřelen. A spolu s tím, jak hledá pravdu a snaží se sledovat stopy dávných událostí, směřuje nyní neomylně vstříc Mattovu temnému tajemství.

Odkazy: baronet

Kde koupit knihu


Edward se podíval na složky, ale ani se nepohnul, aby je otevřel. Nevěřil si natolik, aby měl odvahu podívat se na fotografie, o nichž věděl, že uvnitř budou.

Ukázka z knihy

Informace o autorce

foto: Goodreads
 
Baronet.cz: Jennifer Hillier (1974) se narodila v Torontu, kde také prožila první tři desetiletí svého života. Když jejímu manželovi nabídli přeložení do Seattlu, nevěděla, co bude horší: odjet z Kanady či se přestěhovat na Západní pobřeží. Během prvních měsíců strávených na americké půdě napsala svůj první román. Dnes spokojeně žije na břehu Tichého oceánu a jediné, co skutečně postrádá – kromě své rodiny a přátel – je sníh.
Od samého počátku spisovatelské dráhy ji lákají temné thrillery.




Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

16 komentářů:

  1. Bože musím to dočíst ty jsi mě tak napnula na ten konec, že to chci hned vědět. Skvělá recenze opravdu nabudíš hodně lidí si ji přečíst. :)
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
  2. Sama od pohledu mně kniha nijak moc neláká, ale tvoje recenze je suoer pozitivní. :) Tak třeba někdy... :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obálka mě nijak nebere, ale fakt, že teď tuhle knihu vidím na každém rohu a má v podstatě jenom pozitivní recenze, mě nutí začít se o knihu zajímat :D Nalákala jsi mě.

    OdpovědětVymazat
  4. Parádní recenze :) Na knihu už pár týdnů koukám :D Ale vždycky se mi do ruky dostane něco jiného :D
    Tak snad :D
    Katy

    OdpovědětVymazat
  5. Skvela recenze, ktera hodne laka k precteni knihy. A jelikoz rada ctu thrillery,tak se po teto knize asi poohlednu:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Super recenze a musím říct, že jsi mě přehoupla na tu misku vah "asi koupím". Wonderland jsem nakonec zamítla, ale toto mě láká. Takže děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na to, ze tento tanr obvykle nevyhledavam, byla jsem opravdu hodne spokojena :-)

      Vymazat
  7. Skvělá recenze! :)
    Řezníka už mám také přelouskaného a těším se, až budu psát recenzi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem tvé hodnocení. Jak budeš mít recenzi, přihoď odkaz, přečtu si tvůj názor :-)

      Vymazat
  8. Sice jsem knihu neměla v plánu, ale po tvé recenzi bych řekla, že stojí za přečtení. Podívám se po ní :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne