MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 června, 2016

Dech • Sarah Crossan

čtvrtek, června 23, 2016 7 komentářů

Kniha je klasickým dystopickým příběhem o zničení naší planety. Tentokrát jde však o případ, kdy lidí je tak mnoho, že se začnou kácet lesy, aby bylo více místa na pěstování plodin, aby se daná populace dokázala uživit. Ale jak chcete žít bez stromů? Lidstvo začne přicházet o tak důležitý kyslík a samozřejmě uvrhne na sebe zkázu.

Po několika letech, kdy už není na Zemi téměř žádný život, žijí lidé v kupolích, kde si vzduch vyrábí uměle. Ale co by to bylo za příběh, kdyby nešlo o zkorumpovanou vládu a ne všem se dostávalo stejných podmínek...? Kdyby nešlo o utajování informací? Jak by to vypadalo bez odboje? :-D

Hlavních postav je hned několik, které se o příběh dělí a vypráví ho z různých pohledů. Každá z nich je jiný charakterový typ s různými myšlenkovými pochody. Děj je alespoň pestřejší a nejednotvárný. Na škodu je snad jediné, že většina základních postav, kolem kterých se to točí nejvíce, je hodně mladých, obvykle pod dvacet let. Jakoby vždycky uměli všechny na planetě zachránit jen teenageři. Vzhledem k tomu, že je to u této četby velice typické, přeskočme to :-)

Nečekejte, že zde najdete něco tak nového, aby vás to překvapilo. U tohoto tématu je zázrak, pokud najdete nový pohled na věc. To však neznamená, že je kniha špatná. Přímo naopak. Velice dobře se čte díky své jednoduchosti. Nechybí spousta akce, za kterou jsem nesmírně vděčná, protože jsem se konečně nenudila. Nehledě i na občasné vtipné hlášky na povzbuzení. Na druhou stranu vše utíká místy až příliš rychle. Myslím, že v některých situacích to mohlo být více rozvinuté a obsáhlejší.

Některé věci byly předem odhadnutelné, což vůbec nevadilo. Kniha je i tak velice povedená. Bavila mě a i když bych snesla více než daných asi dvěstě šedesát stránek, po dlouhé době jsem opravdu velice spokojená. V tomto případě můžu s čistým svědomím říct, že klidně dám pět hvězdiček a už se těším na další díl...
 

V Divočině jsem předtím byla jen jednou, na školní výletě, když mi bylo asi sedm let. Všichni jsme dostali šanci nadechnout se bez masky.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Dech
Breathe
Dech
1
Sarah Crossan
Radvan Markus
Sci-fi
2012 originál /2013 překlad
264
Baronet
80-7384-666-4

Anotace Databazeknih.cz:
Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.

Celou noc se trmácíme a pátrámě po nových rerutech pro naše vojsko. Každý skrýš je jiná a každé setkání znamená nebezpečí.

Ukázka z knihy

Informace o autorce

foto: Arts Council of Ireland

Databazeknih.cz: Sarah Crossan vyrůstala v Irsku a Anglii, pak se přestěhovala do Ameriky, kde nyní žije. Vystudovala Warwick University a v roce 1999 získala titul v oboru filosofie a literatura. Dále vystudovala magisterský obor tvůrčího psaní na University of Warwick v roce 2003 a v této době začala psát beletrii. V současnosti vyučuje angličtinu na malé soukromé škole v Hobokenu, New Jersey.





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Naprosto souhlasím!! :) Dech i Vzdor jsou úžasné knihy které rozhodně stojí za přečtení. ♥
    Jak říkáš, není tam něco co by vyloženě překvapilo, protože v tomto žánru to už je opravdu těžké, ale i tak je to úžasně napsané. :)
    Super recenze! :)

    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze :-) Potřebuju něco nenáročného na prázdniny a tohle by mohlo být to pravé :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu jsem nedávno četla. Děj, postavy, apod. jsou skvěle vymyšlené, ale já jsem tu měla zase problém se stylem. Nepřipoutal mě ke knize tak jak bych chtěla- spíše vůbec :/
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. me se dech taky moc libil. hodne me zaujal ten napad, ze bychom si vzduchu meli vazit, dost jsem pak premejslela, ceho vseho z prirody si vlastne nevazime :) ja jsem desnej kouma a ekolog :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Knihu som mala nejaký čas na radare, ale potom u mňa nejako upadla do zabudnutia, lebo sa objavilo mnoho ďalších titulov. Keď som sa tak spätne pozrela na anotáciu, už sa mi to ani nezdalo ako niečo originálne a neviem prečo, ale s tou kupolou mi to pripomenulo Vtáčí spev.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne