MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 května, 2016


Recenzní e-kniha


I když ne každý četl jakýkoli příběh s Sherlockem Holmesem, základní fakta jsou snad jasná každému. Sherlock je detektiv, který vyniká svojí bystrostí a naprosto geniální dedukcí. Díky tomu často asistuje u mnoha policejních vyšetřování. Společnost mu dělá přítel a spolubydlící, doktor John Watson. Oba bydlí v ulici Baker Street 221B a jejich domácí je paní Hudson. Toto jsou věci, které mají všechny příběhy o tomto člověku společné a ani zde tomu není jinak.

A i když Prach a stín už nespadá pod repertoár sira Doyla, autorka jen využívá něčeho, co bylo vytvořeno a vymyšleno dávno před ní, není mu co vytknout. Myslím, že se víc než dokonale drží zajetých kolejí.

Vyprávění je z pohledu Watsona, který sepisuje něco jako paměti svého přítele. Provádí nás jedním konkrétním případem a to vražednou mánií Jacka Rozparovače. Píše se rok 1888 a dochází k několika vraždám. Oba přátelé se postupně vydávají po jeho stopách a snaží se odhalit jeho totožnost. Celou dobovou atmosféru krásně vystihují nejen popisy, ale i samotný text, styl vyprávění a použitá mluva. Chvílemi je vyprávění i docela napínavé a čtenář je nucen číst dál, aby odhalil další malý kousek skládačky. A že tam těch detailů je... Díky tomu jsem do poslední chvíle netušila, kdo za tím vším stojí, odhalení bylo opravdu zajímavé...

Příběhy s Sherlockem mám ráda, i když jsem žádný z původních originálních ještě nečetla. Zatím jsem měla čest pouze s vyprávěním, které si z něj bralo příkladu, nebo z filmových či seriálových zpracování. Ale tento příběh se mi opravdu hodně zamlouval a nemám, co bych mu vytkla. Četlo se to jedna báseň, výborné a poutavé, ale zároveň i odpočinkové a nenáročné čtení. Za mě rozhodně plný počet hvězdiček a momentálně musím uvažovat, zda si knihu nepořídím i papírově.
 

"Vy a já, Watsone, Annie Chapmanová, dokonce i sám uctívaný Horatius - jsme prach a stín jím vržený, pouze to a nic víc."

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Prach a stín
Dust and Shadow
-
-
Lyndsay Faye
Michal Prokop
Detektivní
2009 originál / 2016 překlad
340
Paseka
978-80-7432-66

Anotace Databazeknih.cz:
Před více než sto dvaceti lety zalehla londýnský Whitechapel noční můra. Zvěrstva, která páchá tajemný zabiják na prostitutkách, jsou neslýchaná a bezradný Scotland Yard hledá pomoc u Sherlocka Holmese. Jedině výstřední detektiv z Baker Street, chladnokrevný podivín s geniálním mozkem, se může postavit Jacku Rozparovači a rozluštit jeho tajemství. Ani v nejčernějším snu by ho však nenapadlo, že při svém pátrání
bude muset bojovat s podezřením, že Jack Rozparovač je – on sám. Mrazivý příběh zaznamenaný z pohledu dr. Watsona není jen mimořádnou a věrnou poctou holmesovskému kánonu, ale především živoucím vyprávěním a atmosférickou detektivkou, odehrávající se ve stínu londýnských ulic a přísvitu plynových
lamp. Lyndsay Faeyová dokonale propojila mýtus Velkého detektiva se skutečnými krvavými událostmi, k nimž kriminalistika dodnes hledá klíč.


"Co byste řekl pěšímu výletu po Londýně?"
Opatrně jsem se usmál. "Myslíte tichou procházku, nebo výklad o každém kolemjdoucím, kterého náhodou potkáme?"

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu


http://nakladatelstvi.hostbrno.cz/nakladatelstvi/fantasy-sci-fi-young-adult/naslouchac-1196  http://www.palmknihy.cz/naslouchac.html?a_box=qkwqn7mf

Informace o autorce

foto: The New York Times

Databazeknih.cz: Americká prozaička Lyndsay Fayeová debutovala roku 2009 holmesovskou poctou Prach a stín. Zpráva dr. Watsona o vraždách Jacka Rozparovače. V roce 2012 vydala historickou detektivku Bohové Gothamu (č. Paseka 2014), na kterou o rok později navázala úspěšným pokračováním Lovci vran, nominovaným na prestižní cenu Edgar. Sérii s netradičním detektivem Timothym Wildem uzavřela svazkem Osudový plamen (2015). V současnosti připravuje k vydání román o viktoriánské vražednici Jane Steeleová.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Prach a stín si musím co nejdřív přečíst! Zní to doopravdy skvěle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klasický Sherlock... Musím si sehnat další tohoto tématu :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne