MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 května, 2016

Cress • Marissa Meyer

úterý, května 03, 2016 5 komentářů

Už první dva díly mě přesvědčily o tom, že tato série rozhodně stojí za přečtení. Jak už jsem dřív zmiňovala, je úžasné, co autorka dokáže vymyslet a jak dokáže přetvořit klasické pohádky. Vzít si z nich nějaký základ a obalit ho úplně jiným příběhem. A u třetího dílu to platí ještě dvojnásob.

Tentokrát se do vyprávění zapojuje nejvíc postav, od Kaie, Cinder, přes Scarlet a Vlka, Thorna a Cress, ale i královna Levana a doktor... A ještě další. Díky tomu vzniká opravdu nepřeberné množství pohledů na celou situaci. A občas to bylo hodně potřeba, protože autorka používá tolik detailů, které je potřeba pospojovat. Vše pěkně zapadá a upřímně,  to jak to má promyšlené je až překvapující. Navíc se mi líbí, že s každou knihou se seznamuje s novou postavou, která postupně vpluje do děje a v navazujícím díle už je nedílnou součástí příběhu.

Děj je tentokrát opravdu rozsáhlý, kniha má přes šest set stran. Během čtení se stalo tolik neuvěřitelných věcí, neustále se něco kazilo a komplikovalo. Hrdinové byli nuceni se rozdělit a zase hledat, aby se dostali ke svému cíli, svému plánu. Navíc občas nebylo jasné, komu věřit, co je pravda a co lež. O napětí rozhodně nebylo nouze. A i když je tam i nějaká ta romantika, na pozadí stále velkou roli hraje obsah, to, že se bojuje mezi dvěma světy a vše směřuje k velké válce. Nebylo zrovna lehké pokaždé knihu odložit a čekat několik dlouhých hodin, než jsem se k ní dostala znovu.

Styl psaní se samozřejmě od počátku nezměnil. Je zajímavé, že kniha je napsaná tak, že stránky utíkaly jedna za druhou a ani mi nepřišlo, že knihu čtu i pár hodin v kuse (narozdíl od jiných). A jak jsem se blížila ke konci, byla jsem čím dál víc v úzkých. Bála jsem se toho, co příjde. A samozřejmě k mé smůle byl závěr dost otevřený. Bohužel momentálně další díl zatím nevyšel a čekání na pokračování bude nekonečné. Tato série vás prostě polapí a nepustí a nenechá vás vydechnout, dokud ji nepřečtete celou...

Takže za mě opět plný počet hvězdiček a už je jasné, že tohle je moje nej nej série. Až ji jednou budu mít úplně komplet, re-reading mě nemine :-)


Jedinou mojí výtkou je, že občas je to docela překombinované. Především díky velkému počtu postav. Myslíte, že rodinná vazba mezi doktorem Erlandem a Cress byla důležitá? Nebo třeba to, jak se všechny postavy hezky párují? Že jim to tak hezky vyjde :-) U třetí knihy mi děj trochu přišel jako mexická telenovela, kdy se pořád hlavní postavy schází a rozchází a i když jde všem o život, stejně řeší svoji zaláskovanost... Cinder se pěkně vybarvila a stává se z ní opravdu silná vůdčí postava, narozdíl od Kaie, ten mi přijde jako císař trochu slabší... Cress je zase naivka, když se snaží o Thorna, i když nějaká náklonost z jeho strany už začíná být. Popravdě jsem hodně zvědavá na další knihu, co se ještě zamotá, protože podle náznaků tam bude pravděpodobně další dvojice - Winter a Jacin.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Cress
Cress
Měsíční kroniky
3
Marissa Meyer
Jana Zejmanová
Fantasy s prvky sci-fi
2014 originál /2014 překlad
616
Egmont
978-80-252-2952-1

Anotace Databazeknih.cz:
Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem. I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má.

V duchu si vybavil ten okamžik, kdy ji spatřil na vrcholu shodiště, s vlasy a šaty promáčenými deštěm.

Ukázka z knihy

Zalapala po dechu, když se ve výhledu vynořil palác na útesu. Znala ho z bezpočtu fotek a videozáběrů, a přesto ve skutečnosti působil tak jinak.

Informace o autorce

foto: Writers Write

Databazeknih.cz: Marissa Meyer je autorka dívčích sci-fi románů. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje (viz její foto v kostýmu princezny Zeldy!). Marissa má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu. Žije se svým snoubencem (a dvěma kočkami) v Tacomě ve státě Washington v USA.



Knižní téma | Lunar Chronicles (Měsíční kroniky) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Ty jsi teda rychlá! Touhle recenzí jsi mě přesvědčila o tom, že tu Cress prostě musím přečíst, co nejdřív. Je pravda, že to čekání na další díl potom bude zničující, ale naštěstí mám doma i tu novelu o Levaně. Tak třeba mi to čekání zkrátí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám novelku, ale už potřebuji změnu, takže zatím vezmu něco jiného. A další kniha by měla být za dva měsíce, pokud to nezmění :-)

      Vymazat
  2. Mňa vždy tak teší, keď vidím ako niekto číta a zbožňuje túto sériu :) Kiež by som si ju mohla znovu prečítať bez toho, aby som vedela čo sa tam stane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však se dočkáš nových věcí v nových knihách :-) Ještě to bude pokračovat

      Vymazat
  3. Přesto, že jsem se na třetí díl šíleně těšila, nakonec jsem se u něj trošku nudila. Ale možná to bylo jen tím, že sem to četla v šíleném vedru :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne