MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 března, 2016

Nakonec jsem se rozmyslela, že přece jen aplikaci Booxy vyzkouším. Překvapilo mě příjemné prostředí, které je graficky výborně zpracované. Aplikace je velice přehledná a umožňuje opravdu hodně funkcí. Hned na úvodní stránce je tu rychlé seznámení. Úplně dole se můžete přihlásit na svůj účet na CBDB. Nad přihlášením lze přidat novou knihu do databáze, otevřít si svoji knihovničku nebo vyhledávat. V levém horním rohu naleznete menu...


Aplikace

Vzhledem k tomu, že momentálně používám například aplikace goodreads a databaziknih, mám s čím srovnávat. S aplikací goodreads jsem spokojená, umožňuje mi spoustu možností, i když ne všechno, co je na webu. Jedinou nevýhodou je nečeské prostředí. U aplikace databazeknih je velké omezení funkcí. Aplikace je teprve ve vývoji a dovoluje jen minimální možnosti. Proto můžu říct, že Booxy mě velice příjemně překvapila a jsem více než spokojená. Opravdu vymakaná knihomolská pomůcka, skvělé prostředí, grafika i přehlednost, spousta funkcí. Velké omezení vzniká až díky webu CBDB, protože hromada informací u knih chybí, nedoplněné detaily, u spousty knih schází info, že patří do nějaké série, známější autoři nemají životopis ani fotografie. Takže nějaký prostor k vylepšování ještě rozhodně je.

Co bych opravdu ocenila je tlačítko k ukončení aplikace. Nepřišla jsem na to, jak ji ukončit aniž bych ji prostě shodila, čímž zůstává nějakou dobu na pozadí běžet (pokud totiž použiji tlačítko zpět, listuji celou historií). Když už jsme u tlačítek, refresh by taky nebyl špatný. Pokud něco přidám na počítači a aplikace mi běží na telefonu, změny se neprojeví ihned. Většinou až se dostanu z aplikace a znovu ji spustím. Po delším užívání (když začne někdo zuřivě přidávat desítky knih za hodinu :-)), se začíná aplikace trochu zadrhávat a zpomaluje. Vše však může záležet na uživatelově telefonu.

Ještě bych ocenila možnost vkládat externí recenze, docela užitečná funkce pro knižní blogery, kteří využívají přidání odkazu na jejich blog s recenzemi. Co opravdu využívám a jsem z toho nadšená je update čtení, tedy možnost vkládat průběh - počet přečtených stránek nebo procentuálně u e-knih (i když nevím, zda databáze vůbec vede e-knihy). S tím souvisí i sledování procesu čtení u přátel. Na goodreads jsou na to uživatelé zvyklí a docela tuto část používají. Takže by možná danou funkci ocenili i uživatelé CBDB. Navíc v dnešní době sociálních sítí by nebylo marné mít možnost tuto aplikaci provázat s facebookem, twitterem a dalšími. Někteří by se rádi pochlubili svým čtením i zde :-)

V aplikaci postrádám žebříčky knih. Pokud bych se chtěla podívat na nejlépe hodnocené knihy, nejčtenější knihy a podobně, asi bych neuspěla, nic takového jsem nenašla. Občas se na tyto seznamy dívám, abych si vybrala něco na čtení. Aplikace sice má doporučené knihy, ale pokud chci hledat v žánru, který obvykle nečtu a potřebuji změnu, nic takového nedohledám.

Pokud bych to měla shrnout, Booxy je skvělá aplikace plná možností a zatím jsem z ní opravdu nadšená. V nejbližší době mám v plánu ji dál používat a zkoušet. Doufám však ve zlepšení knižní databáze, která kvalitu této aplikace trochu snižuje. Za mě rozhodně velké plus.



Hlavní menu

Tady je pěkně vidět menu. Z tohoto panelu se dostanete na nastavení účtu a na poštu.V nastavení si můžete dokonce změnit i vzhled aplikace, přesněji její barvy v barevném tématu nebo dokonce i verzi úvodní obrazovky. Já osobně dávám přednost původnímu nastavení :-), ale je dobré mít i jiné možnosti.

V menu najdete tyto položky
  • Profil, nastavení profilu a poštu
  • Můj přehled
  • Stream
  • Moje knihovna
  • Přidat knihu
  • Fórum
  • Články
  • Doporučené knihy
  • Bazar knih
  • Přátelé
  • Moje poznámky
  • Dárkový seznam



Vyhledávání

Vyhledávání je také velice jednoduché. Máte dvě možnosti. Klasicky zadáváte název knihy, autora nebo série a vyhledávač už projde databázi, nebo naskenujete isbn (docela užitečné, pokud jste v knihkupectví a potřebujete co nejrychleji nějaké detaily knihy). Poté vám to nabídne výsledky podle shody. Zde vidíte knihy s náhledem jejich obálek, zda jde o české nebo cizí vydání a procentuální hodnocení. Myslím, že docela dostačující shrnutí na to, abyste našli hledanou knihu.



Moje knihovna

Přehled vlastní knihovničky. Zde se zobrazují knihy podle jednotlivých kategorií - Oblíbené, přečtené, právě čtu, wishlist a tak dále. Je zde možnost mít i vlastní seznamy, takže ten počet se může rozrůst. Knihy jsou tu pěkně viditelné podle obálek. I tato část umožňuje další úpravy v nastavení. Původní vzhled s obálkami lze změnit na seznam knih, lze si i zvolit, které kategorie se budou zobrazovat a v jakém pořadí... Skvělá a přehledná věc :-)




Můj přehled

Další položka z hlavního menu. Podle toho, co jsem pochopila, zde sleduji nejaktuálnější dění na knižní databázi. Je to rozdělené podle kategorií. Novinky v článcích a recenzích, nejnovější knihy, fórum, komentáře, diskuzi a tak dále. Je tedy možné sledovat veškeré dění z webu. Pro mě méně zajímavá část...






Informace o knize

Karta knihy obsahuje základní informace. Obálku knihy, celkové hodnocení, anotaci, v dalších záložkách už si můžete zařadit knihy do skupin a do vlastních seznamů, můžete si najít další knihy ze sérií, přečíst si komentáře, ohodnotit knihu a tak dále. Jsou tu i další možnosti, buď z karty knihy nebo z menu, jako například bazar knih, kde můžete knihy nabízet nebo shánět. Toto je jedna z nejdůležitějších částí aplikace a je moc dobře zpracovaná.




Doporučené knihy

Další položka menu, která nabízí nejlépe hodnocené knihy z databáze. Podle informace na konci tohoto seznamu předpokládám, že jsou generované podle knih uložených v seznamech. A podle daných výsledků vám aplikace nabídne podobné knihy, které by vás mohly pravděpodobně zaujmout.


Bazar knih

Prodej knih. V první kartě jsou doporučené knihy, dále jsou vaše vlastní inzeráty. V další kartě jsou veškeré inzeráty, kde můžete využít i vyhledávání. Zde je možnost si zvolit, jestli hledáte nabídky či poptávky, vybrat si žánr knihy a řadit si výsledky. Chybí mi tu například možnost volby měny, vzhledem k tomu, že databáze neslouží jen Čechům (a většinu výsledků mi to vyhazovalo v eurech), ale třeba i možnost zadat si částku od do...


Dárkový seznam

Díky této funkci můžete u přátel vybrat knihu z jejich seznamu přání a zarezervovat ji pro nákup, například jako dárek. Je tu i možnost upozornění, abyste ji nezapomněli pořídit...

Fórum

Klasická diskuze na různá témata. Můžete si vybrat z již rozjetých konverzací nebo založit novou.




To je asi prozatím vše, co jsem objevila, základní a důležité funkce. Určitě se toho na vyzkoušení dá najít ještě spoustu. Pokud se vám zdá tato recenze nedostatečná nebo nepřehledná, rozhodně doporučuji si tuto aplikaci vyzkoušet. Názor si už musíte vytvořit sami.

CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online
Tato recenze slouží k hodnocení aplikace Booxy, která  spadá pod knižní databázi CBDB.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Tuto aplikaci používám už hodně dlouho, ta nová verze⤴ je lepší, než ta předchozí. Bezva článek. :)

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Vůbec jsem o ní nevěděla. Je opravdu dost dobrá. A používat ji budu. Jen web databaze a samotný obsah databaze mi moc nevyhovuje. Takže aplikaci asi spíš využiju na hledání informací a tak...

      Vymazat
  2. Aplikácia vyzerá veľmi pekne a bazar je niečo, čo inde nevidieť. Ale ja si zatiaľ plne vystačím s Goodreads. V mobile aj tak nemám miesto na nové aplikácie.

    OdpovědětVymazat
  3. Jednu chvíli jsem ji používala, ale pak jsem přestala. Myslím, že stačí jedna aplikace, kam si budu přidávat přečtené knihy a tou je momentálně databáze knih. Sice asi není nejlepší ze všech, ale už tam mám většinu těch knih a nechce se mi to přepisovat na jinou stránku/aplikaci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky ji jen zkouším. Aplikaci si nechám na hledání informací o knihách, například, když jsem v obchodě, protože appka od DK je chabá. Ale jinak dávám přednost DK na ukládání mých knih...

      Vymazat
  4. Já používám CBDB samo o sobě. Další aplikace k tomu nepotřebuji. Za mě je to lepší než Databáze knih třeba. :) A pak teda ještě používám GoodReads, ale to spíš na tipy na další knížky, co bych si chtěl přečíst. Mají tam dobře nastavenou personalizaci, takže člověk netrpíte nedostatkem inspirace. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na cbdb nemám ráda to, že si nemůžu vybrat konkrétní vydání knihy...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne