MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 ledna, 2016


Knihu jsem poprvé objevila díky početným recenzím ostatních blogerů. Zaujala mě nejen svojí obálkou, která je jednoduchá, obyčejná, pěkně laděná, ale i samotným příběhem. V anotaci se píše, že jde o příběh Finche a Violet. Příběh o lásce, o životě, o jeho těžkostech. Po těchto frázích jsem čekala něco na styl románu, něco o boji o život a podobně, ale rozhodně jsem nečekala toto.

Už od začátku na mě kniha působila hodně depresivně, protože se týkala opravdu depresí, chmurných myšlenek, špatných nálad. Především díky Finchovi a jeho úvahám. To on byl ten na rozcestí, ten, který viděl temnotu. Violet naopak byla na začátku temnoty, nebyla jí příliš ovlivněná. A tak, když se potkali, bylo pro ni jednoduší začít žít znovu než pro něj. Oba hlavní hrdiny jsem hodně chápala a rozuměla jsem jim. Ne, že bych měla vyloženě jejich zkušenosti, ale vím, jaké to je mít, některé jejich pocity. Ale to určitě ví víc jak polovina planety.

Na začátku knihy se potkají, oba rozpolcení, oba na pokraji, nevědí jak dál. Ji deprimuje ztráta blízké osoby, ho zase naopak pocit, že je sám. Tím, že se setkají, zažívají krátké osvícení a zdá se, že se může vše zpravit. Jsou spolu šťastní a jsou pro sebe oporou. Pomáhají si a společné chvíle jsou jako lék. Violet se snaží povznést nad smutné události, ale Finch je bohužel ovlivněný svojí minulostí, svoji rodinou. Takže to pro něj není tak snadné. A postupně se zase ztrácí.

Už asi v polovině knihy jsem pochopila, co bude následovat. Něco, co jsem rozhodně vůbec nečekala a nechtěla si připustit. Konec, ve který snad nikdo nedoufal a nepřál si ho. Protože ne každý dokáže své démony porazit, ne každý zůstane mezi námi. Na příběhu je krásně vidět, jak může člověka ovlivnit každá maličkost, každá událost, každé vyřčené slovo (protože se vše nabaluje na sebe). To, jak si daného člověka všímá okolí. Nebuďte slepí a všímejte si lidí okolo sebe. Nejste jediní, kdo má problémy a kdo potřebuje pomoci. Kdyby se lidé více věnovali svému okolí, nemuselo by docházet k takovým věcem. Ale jak už to tak bývá, největšími slepci jsou pro nás ti nejbližší.

Krásný příběh ze života, ze kterého by se měla většina lidí poučit. Můžu jen doporučit, pokud ovšem nemáte strach z toho, že by vás to moc ovlivnilo nebo spustilo depresi... Myslím, že knihu nejlépe pochopí ti, kteří jí jsou blíže, než ostatní...


"... Jak se dostáváš do školy?"
"Jezdím na kole nebo chodím pěšky. Nemám to tak daleko."
"A co když prší nebo sněží?"
"Jezdím na kole nebo chodím pěšky."

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Všechny malé zázraky
All the Bright Places
-
-
Jennifer Niven
Jana Rajnyšová
Román
2015 originál / 2015 překlad
360
Yoli
978-80-87543-74-0

Anotace Databazeknih.cz:
Strhující příběh o hledání a (ne)nalézání, o lidských předsudcích a první lásce.
Theodora Finche fascinuje smrt. Violet Markeyová zase žije pro budoucnost – těší se na den, kdy dokončí střední školu a bude moct opustit rodné městečko, které jí připomíná nedávnou tragickou smrt sestry. Když se ti dva potkají na římse školní zvonice, není ale docela jasné, kdo koho vlastně bude zachraňovat.
Finch je obyčejný kluk, až na to, že trpí bipolární poruchou. Violet je obyčejná holka, až na to, že Finchovi přijde úplně neobyčejná. Ty dva svede dohromady školní projekt, jehož cílem je objevovat „krásy Indiany“, a oba při tom učiní zajímavé objevy...


"Zmlkni. Doufám, žes mu přerazil nos."
"Snažím se nad to povznést."
"Srabe."

Ukázka z knihy

Informace o autorce

foto: Simon & Schuster Canada

Databazeknih.cz: Všechna světlá místa je první kniha Jennifer Nivenové, určená pro mladé čtenáře. Napsala čtyři romány pro dospělé : American Blonde, Becoming Clementine, Velva Jean se učí létat a Velva Jean se učí řídit. Je také autorkou tří populárně naučných knih: The Ice Master, Ada Blackjack a Aqua Net Diaries, monografie o jejích zkušenostech ze střední školy. Vyrůstala v Indianě, nyní žije se svým snoubencem a třemi literárními kočkami v Los Angeles, které je stále jejím oblíbeným místem pro toulky.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Dneska měla kamarádka ve škole anglický originál, ale na ten si úplně netroufám a radši bych si přečetla českou verzi. :) Co nejdřív!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Dlho som váhala, či si mám túto knihu zohnať alebo nie ale nakoniec vyhráva možnosť áno :D
    Vii, http://with-love-vii.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud mas rada knihy trochu na zamysleni ze zivota, tak urcite :-)

      Vymazat
  3. Kniha se mi take velmi libila, je to jedna z tech knih, ktera ve vas neco zanecha a ma nadhernou obalku.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne