MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 prosince, 2015

Rozhodla jsem se pro vás sepsat článek, něco jako recenzi na tyto omalovánky (bude tedy figurovat mezi přečtenými knihami...). Jak jistě víte, naprosto jsem jim propadla. Jiné omalovánky jsem si nekupovala, ale prohlížela jsem si je v obchodě. A můžu vám říct, že se mi tyto zatím zdají jako nejlepší. Krásné obrázky, které jsou výborně namalované, žádné příliš tlusté linky nebo chabé obrázky. Prostě spokojenost největší.


Autorkou je Johanna Basford. Omalovánky vydává nakladatelství Grada, které vydalo tyto omalovánky už i v dalších vylepšených vydáních. Tajná zahrada vyšla i ve speciální art edici, kdy si můžete každý obrázek ze sešitu vytrhnout... V originále jsou obálky v barvě zlata nebo dokonce zdobené pozlaceným hliníkem, u nás je však každý sešit označen jinou barvou, Tajná zahrada červeně, Čarovný les zeleně a Ztracený oceán modře. Všechny knihy mají okolo 90 stránek ve formátu 25x25cm.


Ale začneme tedy Tajnou zahradou. V tomto případě mám jedno z prvních vydáních, kdy listy stránek byly tenké, obyčejné, takže bylo bezpečnější malovat pastelkami než fixami. Na začátku každých omalovánek se nachází seznam věcí, které můžete v jednotlivých obrázcích hledat. Některé z nich jsou opravdu dobře ukryté.



Obrázky v tomto sešitě jsou tematicky zaměřené na zahradu, hmyz, květiny a květináče a podobně. Spousta z nich je vytvářená tak, aby si majitel knihy mohl obrázky sám domalovat. To ovšem nemělo takový úspěch a tak Johanna Basford na přání zákazníků tyto obrázky do dalších omalovánek už nezavedla.







Na konci každých omalovánek najdete klíč k obrázkům. Malé náhledy a seznam věcí, které jsou v nich ukryté. Pokud si tedy nejste jistí nebo nemůžete ani za nic danou věc najít, můžete to použít jako nápovědu...


Čarovný les už mě zaujal víc. A asi z těchto tří zatím nejlepší sešit. Jak už jsem říkala, neobsahuje obrázky na dokreslování. Tematicky je to zaměřené na les, hrady, lesní zvířata a podobně. V tomto případě se mi opět podařilo narazit na vydání s tenšími stránkami. Přesto jsem se odvážila a kreslím i fixami. Když na ně netlačím, je všechno v pořádku a barvy se nepropijí...








Na konci opět klíč k jednotlivým stranám. Můžu prozradit, že je tu navíc jedna stránka, která obsahuje jakoby zámek k bráně. Abyste ji 'otevřeli', musíte najít všechny symboly, které byly důmyslně skryté. Dalo mi to zabrat. Bohužel už mám symboly zakreslené a nechci je prozrazovat, takže vám to neukážu :-) A na úplný konec je tu speciální krásná čtyřstrana. Z obou stran pokreslená. Na toho draka se opravdu těším, protože je přeplněný detaily.



A na úplný konec je tu Ztracený oceán. Je v něm spousta krásných obrázků z moře. Nejvíc se mi líbí asi mořští koníci, medúzy a želvy. Bohužel mi v těchto omalovánkách příjdou některé obrázky příliš strohé, málo bohaté. Ale rozhodně bych to nebrala jako důvod si je nepořizovat. Velkou výhodou tohoto sešitu je, že konečně jsou stránky z pevného papíru, díky kterému sešit vypadá opravdu široce. Je to ideální na fixy, ale podle uvedených informací by teoreticky bylo možné používat naříklad i vodovky.



Tady mám vymalovaných zatím jen pár obrázků. Ale už mám konečně i nové pastelky, takže se do nich hned pustím. Mám mnohem více stínů od každé barvy :-)







A velice mě zaujal poslední obrázek. Opět čtyřstránka. Pro tentokrát se dá ze sešitu odtrhnout, aby nebyl součástí omalovánek a díky tomu by mohlo být pak jednoduší ho vymalovat.





Johannu Basford sleduji na facebooku nebo na jejích stránkách. Zveřejňuje videa a statusy, kde radí s technikami kreslení, ukazuje co nového chystá, jak vznikají její omalovánky a mnoho dalšího. Ráda se dozvím novinky nebo okoukám nové techniky kreslení. Mimo to jsem se nechala i inspirovat a pořídila si kreslíci potřeby podle jejího doporučení.  Jako první jsem si pořídila pastelky Kohinoor a na internetu Staedtler Noris Club (značku Staedtler autorka preferuje), protože jiné u nás nebyly k sehnání (jedině nějaké s gumou na druhém konci, což jsem nechtěla) a fixy Staedtler Triplus Finelines. Až teď nedávno jsem zjistila, že i pastelky Staedtler Ergo Soft (podle ní skvělé) jsou u nás v limitované edici a přála jsem si je pod stromeček. A dobře jsem udělala, protože ty jsou opravdu nejlepší. Mají lepší tuhu a mnohem lépe se s nimi stínuje.


Tak co, líbí se vám? A co vy, věnujete se nějakým relaxačním omalovánkám? A jak vás to baví?

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Tajná zahrada
Secret Garden
-
-
Johanna Basford
-
Omalovánky
2013 originál /2015 překlad
96
Grada
978-80-247-5614-1

Anotace Databazeknih.cz:
Na každé stránce se skrývají drobná stvoření, čekající na objevení. Některé části zahrady můžete vytvořit a nakreslit vlastní rukou tak, jak si je představujete.
Vybarvování a kreslení je pomalá, relaxační a meditativní činnost. Myšlenky se vám zpomalí, zbavíte se stresu a napětí, zklidníte se a naberete síly na další den. Nedávejte si žádné termíny, nic si neslibujte, vybarvujte, když se na to budete cítit, a tak dlouho, jak vás to bude bavit.

Odkazy: databazeknih.cz, goodreads.com


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Čarovný les
Enchanting Forest
-
-
Johanna Basford
-
Omalovánky
2015 originál /2015 překlad
96
Grada
978-80-247-5736-0

Anotace Databazeknih.cz:
Skvělé antistresové omalovánky od Johanny Basfordové vás vezmou na cestu čarovným lesem, na níž máte najít 9 symbolů, které vám otevřou bránu hradu uprostřed lesa a vy zjistíte, co se tam skrývá. Vybarvování a kreslení je pomalá, relaxační a meditativní činnost. Myšlenky se vám zpomalí, zbavíte se stresu a napětí, zklidníte se a naberete síly na další den. Nedávejte si žádné termíny, nic si neslibujte, vybarvujte, když se na to budete cítit, a tak dlouho, jak vás to bude bavit.

Odkazy: databazeknih.cz, goodreads.com

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Ztracený oceán
Lost Ocean
-
-
Johanna Basford
-
Omalovánky
2015 originál /2015 překlad
80
Grada
978-80-247-5809-1

Anotace Databazeknih.cz:
Ve Ztraceném oceánu zažijete inkoustové dobrodružství v mořských hlubinách, plné kouzelných ilustrací, které můžete vybarvit a ozdobit. Na stránkách knihy se setkáte se zvědavými chobotnicemi, kouzelnými mořskými pannami a s hejny exotických ryb, které čekají na to, až je svými barvami probudíte k životu. Můžete objevovat křehké spletence mořských řas, korálové útesy, potopené lodní vraky, zdobené ulity a poklad pirátů. Svá díla můžete se stovkami dalších sdílet na Facebooku, nebo na Twitteru s hashtagy #antistresove #omalovanky.

Odkazy: databazeknih.cz, goodreads.com



Informace o autorce

Databazeknih.cz:
Johanna Basford 
Johanna Basford
instagram

 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Aha, tak už vím, jaké pastelky jsi dostala :D Vypadají dobře... škoda, že tady je zásoba pastelek dost mizerná :(

    Ale zpátky k omalovánkám. Z tvých výtvorů se mi opravdu zdá, že Čarovný les vypadá nejlépe, i když všechny omálovánky jsou skvělé :) A prostě nádherné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To rozhodně jsou, ale každý sešit má své pro a proti :-) Já jsem ráda za všechny. A údajně se už pracuje na novém, tak jsem zvědavá...

      Vymazat
    2. Ono má všechno svá pro a proti :D Ale zrovna u zahrady by mi vadilo to dokreslování... Vážně? Tak to jsem zvědavá :) Hádám, že si ho pořídíš do sbírky?

      Vymazat
    3. Pravděpodobně ano, jsem na to ulítlá :-D

      Vymazat
  2. Omalovánky vypadají nádherně, hlavně ty, které máš vybarvené. :) Ale asi zůstanu u mých jediných mandal, jelikož bych nevěděla, co si z těchto krásných omalovánek vybrat. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nadhera, taky uz jsem po nich pokukovala, je to pro mne relaxace, zrovna dnes jsem dostala darek, omalovanky Animorphia, jsou bozske a uz jsem zacala vykreslovat prvni obrazek. Par drivejsich obrazku z omalovanek mam na blogu a postupne budu pridavat dalsi:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono se to strasne rozrostlo, tech omalovanek ted vydavaji tolik, ze clovek ztraci prehled. Ale s touto autorkou jsem maximalne spokojena...

      Vymazat
  4. Trošku ti tu zaspamuji starší příspěvky :)) Opět parádní recenze.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne