MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

10 října, 2015



Tato kniha se ukázala, jako trošku jiná fantasy. Nebyla typická, i když svůj příběh a hlavní myšlenky zůstaly docela neměnné. Stále se jedná o dobu podobnou středověku. Ale s jednou změnou. Děj následuje pravděpodobně po naší době. Z toho, co bylo zmíněno, jsem pochopila, že se něco stalo v minulosti, došlo k nějakému 'Překročení' a lidstvo ztratilo všechny svoje znalosti, techniku, knihy a mnoho dalšího. I když sem tam došlo k nějaké zmíňce o Americe, lékařských přístrojích nebo elektronických knihách, v době, kde žije Kelsea, už nic takového dávno není. Lidé žijí stejně jako za středověku, chudí, bohatí, šlechtici, králové a královny. Nic z moderní doby.

A i když to bylo lehce matoucí, v kolika fantasy příbězích se píše o něčem takovém, a i když zatím nedošlo k nějakému bližšímu vysvětlení, čtení mě rozhodně bavilo. Však od toho tu bude další díl, ve kterém se třeba dozvím něco dalšího :-)

Hlavní hrdinka byla skvělá a  oblíbila jsem si ji už od začátku. I když, kvůli bezpečnosti, vyrůstala v ústranní, dokázala, že je silná a bude dobrým vůdcem. Ujala se svého místa a postavení a každý den bojovala za své království. U mnoha jejích hlášek jsem se musela opravdu smát. Místy byla jako malé dítě vytažené z jeskyně, které se toho musí hodně učit, ale i místy jako člověk stvořený k velení a strategickému myšlení. Příběh doplňovalo i trochu magična a tajemných věcí. V celkovém pohledu to bylo napínavé i zábavné, skvělé psané, poutavé a zajímavé. Moc se mi líbilo vykreslení postav a míst. Vůbec mi to nepřišlo vleklé, bylo to tak akorát popsané. Někdy bylo šokující, kolik toho autorka neváhala napsat o zvěrstvech té doby. O tom jak se chovali muži, o otroctví, prostitutkách, vraždách a tak dále.

Tento příběh rozhodně stojí za přečtení, já osobně byla velice spokojená a už se moc těším na další díl. I když mě ze začátku odrazovala šířka knihy, nelituji, že jsem si ji pořídila, ani že jsem se do ní konečně pustila. Stálo to za to. A kdybych neměla lenivou náladu, rozhodně bych to přelouskala mnohem rychleji.


"Všechna království časem umřou. Myslím, že je lepší čistá smrt."

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Královna Tearlingu
The Queen of the Tearling
Královna Tearlingu
1
Erika Johansen
Veronika Volhejnová
Fantasy s prvky sci-fi
2013 originál / 2014 překlad
432
Yoli
978-80-87543-19-1

Anotace Databazeknih.cz:
Fascinující fantasy příběh dlouho ztracené královny, její nejisté a nebezpečné cesty na trůn a přátelství i hlubších vztahů, které vznikají, když se temné nadpřirozené síly snaží zničit poslední zbytky dobrých, spravedlivých a věrných.



"Buď získáš své lidi, nebo ztratíš trůn."

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Goodreads

Databazeknih.cz: Erika Johansen - Erika Johansen vyrostla v San Franciscu. Chodila na Swarthmore College v Pensylvánii. Nakonec se stala právničkou, ale nikdy nepřestal psát. Její debut byl mezinárodním bestsellerem, Královna Tearlingu - první román pozoruhodné trilogie. Následovalo uznávané Tažení do Tearlingu a závěrečný díl Osudu Tearling bude zveřejněn koncem roku 2016. Erika nyní žije v Anglii.

Překladatel

foto: casopisxb1.cz (Volhejnová, Veronika)

XB-1: Veronika Volhejnová (*1962), v roce 1984 úspěšně dokončila studia na fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy. Jako novinářka začínala v Lidové demokracii, dále působila v Občanském (později Českém) deníku, Telegrafu a žurnalistickou dráhu zakončila v Dobrém večerníku. Překladu se věnuje od roku 1992 a žánroví čtenáři ji budou znát především díky překladu několika svazků z původní série Duna od Franka Herberta či z fantastiky pro mladší čtenáře, z níž jmenujme Letopisy Narnie od C. S. Lewise a Artemise Fowla od Eoina Colfera. Vedle toho přeložila nespočet povídek od klasiků, jako byli Isaac Asimov, A. C. Clarke, Henry Kuttner a mnozí další. Sama napsala publikaci Čeští spisovatelé a podílela se na vzniku knih 234 českých osobností a Osobnosti českých dějin. Má jednoho manžela, tři děti a dva kocoury. Ve vzácných chvilkách volna si ráda zajde do divadla nebo na koncert, pěstuje květiny, háčkuje a tvoří bižuterii… Celý rozhovor...






Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Krásná recenze, tuhle knížku zrovna čtu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Ze začátku jsem si nebyla jistá, ale nakonec mě to dost bavilo :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne