MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 srpna, 2015

Poslední čarodějka - Zpívající město

Monument mě zlákal nejen svojí obálkou, která slibovala pěkný postapokalyptický příběh, ale také díky své anotaci. Doufala jsem v pěkně napínavé čtení. No pravdou to bylo tak napůl.

Hned ze začátku jsem se hodně nadchla. Začátek příběhu byl skvělý a nesmírně mě bavil. Žádné zdlouhavé protahování příběhu, vždycky hned hezky na věc, na rovinu, bez zbytečných průtahů. Netrvalo dlouho a hned se začaly dít všechny ty špatné věci a komplikace. Bylo to hodně zajímavé a bavilo mě to. Těšila jsem se na napětí a boj o přežití.

Příběh popisoval den za dnem malé skupinky přeživších dětí. Jak se přizpůsobily situaci a jak žily. Chvílemi to vypadalo, jakoby úplně zapomněly na to, co se stalo. Velká část prostředku byla spíš taková obyčejnější. Ztrácela na napětí a zajímavosti. Stále jsem to četla s nadšením a vcelku rychle, ale už to nebylo tak skvělé jako konec. Sledovat partu puberťáků a malých dětí. Řešilo se spíše to, co mají mezi sebou, vlastní rozepře a to, jak si obchod, ve kterém byli ukrytí, vylepšovali. Tak trochu to ztrácelo tu správnou jiskru. Nedělo se nic podstatného, takže to působilo jako young adult literatura s náctiletými hrdiny.

A pak najednou se blížil závěr a trošku se to změnilo. Nabralo to na (mírné) gradaci, začalo napínat a z minuty na minutu se vše obrátilo o stoosmdesát stupňů, ale týkalo se to opravdu jen pár posledních stránek. A konec. To nejlepší a snad nejnapínavější zbylo na další knihu (v to doufám).

I když je část příběhu slabší, i přesto si mě kniha získala a hodně, opravdu hodně, mě bavila. Je to zajímavý pohled na jednu možnou budoucnost lidstva a jak se s tím mohou někteří vypořádat. Úvod a závěr všechno vykompenzují a udržují knihu 'nad vodou'. Já jsem tedy i tak spokojená, i když bylo těžké se rozhodnout mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Jsou to slabé čtyři... Pevně věřím, že další kniha bude propracovanější...


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Monument 14
Monument 14
Monument 14
1
Emmy Laybourne
Zuzana Ľalíková
Sci-fi
2012 originál / 2013 překlad
296
Baronet
978-80-7384-682-4

Anotace Databazeknih.cz:
Tvá matka na tebe křičí, že nestihneš autobus. Vidí, jak se blíží ulicí. Nezastavíš se a neobejmeš ji, neřekneš jí, že ji máš rád. Nepoděkuješ jí, že je hodná, laskavá a trpělivá máma. Jistě že ne – jen seběhneš schody a utíkáš na roh ulice.
Kdybys ale věděl, že je to naposled, co mámu vidíš, nejspíš by sis přál, aby ses zastavil a všechny ty věci udělal. Možná i za cenu, že by ti autobus ujel.
Ale autobus se už blížil, tak jsem se rozběhl.
Čtrnáct dětí. Jeden supermarket. A milion věcí, které nabraly špatný směr.
V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourneové se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí – šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Zní to jako velká zábava, když si můžou dělat, co chtějí, ale ne v případě, že venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět – jak ho znají – vedou do záhuby. A jediné, na co děti myslí, je věta: Uvidím ještě někdy své rodiče?


Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Vimeo

Databazeknih.cz: Emmy Laybourne je spisovatelka, herečka a učitelka žijící v New Yorku. Její spisovatelské povolání začalo jako dramatik. První hra, kterou napsala i v ní hrála, se jmenovala "The Miss Alphabet City Beauty Pageant and Spelling Bee", jež měla zejména v New Yorku úspěch.
Jako herečka získala role ve filmech, sitcomech a zejména komediích, kde si zahrála dokonce se svým bratrem.
Emmy dostudovala na UCLA scénáristiku s magisterským titulem v červnu roku 2006.
Nyní žije v Rockland County v New Yorku s manželem a dvěma dětmi.







Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne