MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 dubna, 2015

Přivolávání

Recenzní e-kniha


Kniha mě zaujala svojí anotací. Nebyla jsem si úplně jistá co očekávat, jestli to bude něco hodně strašidelného nebo ne. Ale vzhledem k tomu, že to měla být žánrově fantasy, nečekala jsem nějaké velké drama s prvky hororu.

Už od začátku mě příběh zaujal. Chvíli jsem měla pocit deja vu. Jako bych to už viděla na filmovém plátně, doteď jsem nepřišla na to proč. Možná to bylo prostředím tajemna duchů a jiných věcí, možná Lyleovým domovem, možná celkovou atmosférou, těžko říct. Ale bylo to zajímavé. Velkou část knihy jsem si nebyla jistá, jak to dopadne. Co je vlastně pravda. Vidí opravdu hlavní hrdinka Chloe duchy nebo je nemocná? Docela mě to zmátlo. Autorka mě perfektně popletla, takže jsem až do konce čekala se zatajeným dechem, jaká pravda nakonec vyjde najevo.

Vše se pěkně vygradovalo, především až před koncem. Začalo to být hodně napínavé. A stále jsem si nebyla ničím jistá. Kdykoli se mohlo všechno obrátit naruby. Strašidelné to nakonec nebylo vůbec.

Závěr byl opravdu zajímavý. Vůbec jsem to nečekala. Navíc zůstal hodně otevřený. Takže jsem opravdu napnutá jako špagát a okamžitě musím mít i druhý díl :-P Autorka si nechala zadní vrátka otevřená dokořán s tím, že nám v další knize může naservírovat téměř cokoli. Utnula to v tom nejméně vhodném okamžiku a tím si mě i na druhou stranu docela získala. Proč? Protože teď budu neustále myslet na to, co mě vlastně ještě čeká...

Kniha byla zajímavá a napínavá, vcelku i originální. Hlavní postavy byly hodně sympatické a seděly mi do děje. Čtení mi přišlo rychlé a pohodlné. Byla jsem opravdu nadšená. Moc zábavných scén tam nečekejte. Nakonec dám čtyři hvězdičky, protože jediné co bych vytkla je, že hrdince je sice patnáct let, ale chovala se spíše jak na dvanáct. Ale jinak knihu chválím a můžu ji rozhodně doporučit.



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Přivolávání
The Summoning
Nejtemnější síly
1
Kelley Armstrong
Sylva Švihelová
Fantasy
2008 originál /2014 překlad
306
Galatea
978-80-87910-36-8

Anotace KNIHCENTRUM:
Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá…

Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív.
Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.

Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.

Odkazy: knihcentrum



Ukázka z knihy



Kde koupit knihu




Informace o autorce

foto: Inverse

Databazeknih.cz: Kelley Armstrong se narodila 14. prosince 1968 v Sudbury, je nejstarší ze svých čtyř sourozenců. Promovala ze psychologie na University on Western Ontario. Pokračovala studiem počítačového programování na Fanshawe College. Její první kniha ("Bitten") byl vydána v roce 2001. Následovaly další romány a novely. Kelley píše o nadpřirozených věcech, jako jsou čarodějnice, duchové, upíři atd. Její fantasy série jsou žánrově podobné jako knihy od Laurell K. Hamilton, Charlaine Harris nebo Kim Harrison.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví KNIHCENTRUM.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne