MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 dubna, 2015

Čísla - Na útěku

Tuto knižní sérii jsem si taky vyhlídka v Levné knize. Hodnocení měla sice průměrné, ale za tu nízkou cenu nemělo smysl o tom nějak víc přemýšlet. Prostě jsem si ji vzala.

Už od začátku se mi hlavní myšlenka, dané téma docela zalíbilo. Bylo to zajímavé. Ovšem forma vyprávění už méně. Přišlo mi to takové syrové. Myslím, že autorka si mohla se slovy trochu víc pohrát. Lépe to popisovat, více se tím zabývat... Text mi přišel tak trochu jako bez života. Hodně jsem taky ze začátku bojovala se slovníkem, protože hlavní postavy hodně nadávají a sprostě mluví. A nespisovná slova se mi tak nějak v knihách hůř čtou :-)

Hlavní postavy nepůsobí zrovna nejchytřeji. A myslím si, že by jim pár let navíc prospělo. Ale přesto mají něco do sebe. A i přes tyto výtky mě příběh docela bavil a kniha se mi četla vcelku dobře a rychle.

Na textu je hodně poznat věk hrdinů a jejich vyspělost. V druhé polovině začínal děj gradovat a už byl zajímavější. Některé chvíle byly docela odhadnutelné. Především závěr pro mě nebyl velkým překvapením. Už jsem viděla i filmy, které se zabývaly podobnou myšlenkou. Pokud známe cíl cesty, dokážeme změnit její postup? A pokud ho změníme, nedostaneme se právě k tomu danému cíli? 

Je to docela i kniha na zamyšlení. Za prvé jaký vliv na nás má naše prostředí, lidi kolem nás a náš osud? A za druhé, pokud víme něco, co jiní ne, pomůže nám to na naší cestě nebo nám to ještě přitíží?

Každopádně se mi kniha líbila, i když pro mě na pět hvězdiček rozhodně nemá. Nelituji její pořízení ani její přečtení. Na úplném konci bylo hezky vidět, jak se hrdinka změnila, už podle textu. Žádná sprostá slova a lepší slovník. Byl to posun vpřed... :-)


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Na útěku
Time to Run
Čísla
1
Rachel Ward
Marie Fulková
Sci-fi
2009 originál /2011 překlad
320
Egmont
978-80-252-1904-1

Anotace Databazeknih.cz:
Od chvíle, kdy zemřela její matka, Jem věděla o číslech. Věděla o nich už mnohem dřív, vlastně odmalička. Když se podívala někomu do očí, registrovala v nich číslo. Ale jeho význam zjistila v den, kdy její matka zemřela na předávkování drogami. Číslo znamenalo datum úmrtí.
Jem prožívala těžké dětství. Stěhovala se od jedné pěstounky k druhé a všude si připadala jako cizinec. Nejraději se toulala sama a tak tomu bylo i v okamžiku, kdy potkává kluka, jemuž přezdívají Pavouk. Náhodné setkání jí změní život. Nachází někoho opravdu blízkého a svět se rázem stává snesitelnější. Společně se potulují kolem jednoho z londýnských kanálů, klábosí o všem možném a pomalu se sbližují. Na jednom z výletů do města se stanou svědky tragického neštěstí, které Jem předem předpoví. Oni sami katastrofě uniknou, ale ta je jen začátkem událostí, které navždy otřesou jejich životy…



Informace o autorce

foto: Chicken House

Databazeknih.cz: Rachel Ward bydlí v Bath ve Velké Británii se svým manželem a dvěma dospívajícími dětmi. Má ráda čtení, časná rána, vegetariánskou stravu, sledování filmů a brambory ve všech podobách. V současné době píše romány pro teenagery a mladé dospělé. Její první román, "čísla" byl zveřejněn v lednu 2009.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Já jsem je zkusila číst a po pár stránkách jsem to zavřela. Nějak mi to prostě nesedlo :/

    OdpovědětVymazat
  2. @Anna Hrnčárková: ze začátku mě to vůbec nebavilo, utekla jsem i k jiné knížce, ale potom už to bylo lepší

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne