MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

10 prosince, 2014

Píseň krve

Recenzní e-kniha


Prvních pár stránek vypráví kronikář Vernier, který tak trochu nastiňuje, co se stalo. Už po prvních řádcích mi bylo jasné, že to bude zajímavé čtení.

Po této části už následuje samotný příběh od svého začátku. Poznala jsem hlavního hrdinu Vélina a seznámila se s jeho životním příběhem. Začalo to dětstvím a jeho osudem, který mu vlastně jeho otec připravil a skončilo zhruba po deseti letech (přesněji to nevím, místy jsem ztrácela přehled o uběhlých letech).

S každou stránkou byl příběh zajímavější a nepředvídatelný. Viděla jsem jak Vélin roste a mění se. Neměl zrovna nejlehčí život a přitom dokázal být tak obětavý pro druhé. Utvrzoval přátelství s ostatními vrstevníky a snažil se všem vycházet vstříc. Ale i přesto dokázal být nesmiřitelný a udržovat kázeň lidí, které vedl. Tak trochu válečník s dobrým srdcem.

Jakmile jsem přečetla asi čtvrtinu knihy, skončila první kapitola. Ta část, která mě do všeho uvedla. Dále následovaly opět zápisky Verniera. Tímto způsobem se text střídá s linií, kde je Vélin dospělý válečník, s liniemi, kdy se v něj teprve učí. Čím jsem četla dál, tím jsem zjišťovala, do jakých intrik je chudák Vélin zatáhnut. Co všechno musel udělat i proti své vůli. Zároveň s ním jsem začala pěkně nenávidět krále, který se ukázal ne zrovna jako nejkladnější postava.

Příběh skrývá mnoho tajemství, některé z nich se postupně dovídám během čtení. Hlavnímu hrdinovi držím palce, aby vše dopadlo líp. Děj je plný napětí, zvratů a nečekaných odhalení. Konec byl dost překvapivý, nečekaný a trochu i smutný až depresivní. Úplně jsem litovala, že příběh skončil. Ale v dalším díle se určitě budeme mít na co těšit, já určitě.

Autor knihy má skvělý styl psaní, který čtenáře chytne hned po prvních řádcích a nepustí. Ti, kteří rádi čtou fantasy příběhy a příběhy zasazené do středověku (nebo zhruba takové nějaké doby), rozhodně nebudou litovat. Já jsem z téhle knihy rozhodně nadšená. Jedna z nejlepších knih, co jsem letos četla. Byla skvělá a zaslouží si plných pět hvězdiček.




Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Překladatel:
ISBN:
Píseň krve
Blood songs
Stín krkavce
1
Anthony Ryan
Jakub Kalina
Fantasy
2011 originál / 2014 překlad
624
Host
Jakub Kalina
978-80-7491-173-6

Anotace nakladatelstvi.hostbrno.cz:
Vélin Al Sorna, zasvěcený Šestému řádu, byl od dětství cvičen k boji a zabíjení ve službách Víry. Řád se stal jeho jedinou rodinou. Vélinův otec sloužil jako rytíř králi Janusovi, panovníkovi Sjednoceného království, rozhodl se však Vélina zbavit jeho práv a v pouhých deseti letech ho zanechal na prahu Šestého řádu. Chlapec ho za to nenávidí. Během pobytu v řádu se Vélin dozvídá zatím netušené podrobnosti o své matce, která zemřela, když byl ještě dítě. Postupně také odhaluje důvody, jež jeho otce vedly k tomu, že ho řádu svěřil. Jedna pravda je však důležitější než všechny ostatní: Vélina Al Sornu čeká budoucnost, kterou má teprve pochopit. Budoucnost, jež změní nejen království, ale také celý svět.

Odkazy: host



Ukázka z knihy

Ukázka knihy v nakladatelství Host


Kde koupit knihu




Informace o autorovi

foto: Hachette Australia

nakladatelstvi.hostbrno.cz: Anthony Ryan pochází ze Skotska, vystudoval historii a většinu svého dospělého života žil a pracoval v Londýně. Po dlouhé kariéře v britské státní správě začal po úspěchu svého prvního románu Píseň krve (2013) psát na plný úvazek. V současnosti dokončuje druhý díl plánované trilogie Tower Lord (Pán věže) a pokračuje v psaní sci-fi série Slab City Blues, která vychází v elektronické podobě. Románu Píseň krve se už prodalo přes sto tisíc výtisků.

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Už jsem si ji dala na to-read list tak uvidíme, kdy se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Anna: rozhodne stoji za to... ja z ni byla nadsena :-)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne