MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 července, 2014


Druhý díl série o Robertu Langdonovi od Dana Browna. První díl byl ze začátku náročný. Než se děj trochu rozjel. Hlavní hrdina byl hodně nezkušený, nováček, byl to pro něj první případ. V druhém díle už je to lepší. Je vidět, že i autor už se do toho lépe dostává...

Robert Langdon pracuje na nové záhadě. Tentokrát Vatikán vyměnil za Paříž. Už od začátku je děj poutavý a dobře čtivý. Hlavní línii protínají odbočky z minulosti, které děj doplňují a dávají mu větší smysl. Vše se točí kolem historických záhad, symbolů a rodinných tajemství. Čtenáře to pohltí a už nepustí, především pokud má takový žánr rád.

V půlce knihy jsem si uvědomila, jak je děj pěkně svižný a přitom se jedná stále o jeden den v příběhu. Zaráželo mě, jak autor dokáže pospojovat tolik prvků historie a dát jim nečekaný význam i s věcmi týkajícími se Boha a Bible. Sice člověk při čtení neví, kolik z toho je pravda, ale to ničemu nevadí.

Když bych se nad tím měla zamyslet, tak první i druhá kniha mají mnoho společných znaků, Langdon spolupracující s ženskou hrdinkou, církev, velké cestování, komplikace, chvílemi i ohrožení života, zrada apod. Ale to ničemu nevadí, protože děj je i přesto originální, plynulý, a už během čtení se těšíte na další knihu. Já ji můžu vřele doporučit.



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Šifra mistra Leonarda
The Da Vinci Code
Robert Langdon
2
Dan Brown
Zdík Dušek
Román
2003 originál / 2003 překlad
512
Metafora
80-86518-62-0

Anotace Databazeknih.cz:
Vražedné tajemství zakódované do nejznámějšího Leonardova obrazu sahá až do dnešních dnů… Ve hře není nic menšího než svatý grál!
Robert Langdon, uznávaný harvardský profesor náboženské symbolologie, pobývá služebně v Paříži, když v jeho hotelovém pokoji zazvoní telefon. Správce uměleckých sbírek v Louvru byl zavražděn. Co s tím má společného profesor historie? Důvod leží hned vedle mrtvého těla: nevysvětlitelná šifra, kterou tam policie objevila. Langdon se pouští do pátrání a k svému ohromení náhle vidí, že kamsi do temnot vede stopa zřetelných nápovědí, viditelných pro všechny, kdo vidět chtějí, obsažených přímo v díle geniálního Leonarda da Vinci. Do hry se zapojí také talentovaná odbornice na šifry a kódy, Sophie Neveuová, a na světlo vycházejí další záhadné souvislosti, naznačující spojení zavražděného s elitní společností, tajným řádem zvaným Převorství sionské, jehož členem byl kdysi i sám Leonardo. Nastává bezdechá honba Paříží i Londýnem, zatímco nepřátelé beze jména a bez tváře se snaží všechno překazit. Pradávné tajemství, jehož zveřejnění by znamenalo přepsání lidských dějin, má zůstat navěky skryto…



Ukázka z knihy

Náhled knihy z webového odkazu


Informace o autorovi

foto: USA Today

Databazeknih.cz: Dan Brown je americký spisovatel thrillerů (narozen v Exeter, New Hampshire), proslulý bestsellerem Šifra mistra Leonarda.
Je synem středoškolského profesora matematiky, který v roce 1989 získal tzv. Prezidentskou cenu jako nejlepší středoškolský vyučující matematiky ve státě New Hampshire, a hudebnice. Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy, kde jeho otec učil, a r. 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek. Zajímá se o kryptografii. Jeho manželka Blythe je historička umění a malířka.
Tvorba Dana Browna se neustále pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností. Čtenář většinou neví, ve které oblasti se právě nachází a autor hranici záměrně rozmazává. Knihy Dana Browna jsou psány nesmírně čtivým způsobem. Čtenáře prakticky nutí, aby byla kniha přečtena téměř "jedním dechem". Brown však často využívá a rozmělňuje motivy "vypůjčené" z děl jiných autorů, například z díla spisovatele Umberta Eca.

Filmové zpracování

Mysteriózní / Thriller
USA, 2006, 149 min (Director's cut: 174 min)

Režie: Ron Howard
Předloha: Dan Brown
Scénář: Akiva Goldsman
Kamera: Salvatore Totino
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Tom Hanks, Audrey Tautou, Ian McKellen, Jean Reno, Paul Bettany, Alfred Molina, Jürgen Prochnow, Jean-Yves Berteloot, Jean-Pierre Marielle, Seth Gabel, Denis Podalydès, David Saracino, Hugh Mitchell, Matthew Butler, Dan Brown, Agathe Natanson, Peter Pedrero

Obsah:
V Paříži byl zavražděn hlavní správce Louvru, Jacques Sauniére. Ještě než zemřel, tak kolem sebe stačil naznačit spoustu symboů a šifer. Na místo vraždy si policejní kapitán Bezu Fache povolává newyorského univerzitního profesora a uznávaného symbologa Roberta Langdona, který byl momentálně na přednáškovém turné v Paříži. Ten naznačuje Fachemu, co všechno mohou symboly znamenat. Za chvíli dorazí na místo činu i Sophie Neveuová, která, pro změnu, pracuje na pařížském dešifrovacím oddělení. Oba si začínají uvědomovat, že je k sobě nepřihrála pouze shoda náhod, ale že Jacques Sauniére chce předat nějaké poselství. Začíná zběsilá honba, ve které se Robert se Sophií stávají zároveň hledači legendárního Svatého grálu a sami jsou kořistí pro policejního kapitána a ještě někoho. Tajemnějšího a mocnějšího, někoho, ze kterého má i samotný Vatikán husí kůži.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne