MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 června, 2014


Jedna z mála knih, co nejsou fantasy žánr, a které jsem četla. Bylo to spíš ze zvědavosti. Jednak se o ní hodně psalo a recenzovalo, ale taky kvůli tomu, že se natočil film a já si ráda porovnám knihu a film.
Je pravda co se o knize říká. Je vtipná ale i smutná. Popisuje život dvou lidí s rakovinou. Čekala jsem nějaké zdlouhavé a namáhavé čtení. Ale tak to nebylo. Příběh byl jednoduchý, rychle ubíhal. Strašně lehké a příjemné čtení. Bylo to jako vyprávění třetí osobě. Sice číst o rakovině a jejích příznacích nebylo zrovna nejpříjemnější...
Líbila se mi hlavně ta jednoduchost, otevřenost a upřímnost knihy a jejích postav...



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Hvězdy nám nepřály
The Fault in Our Stars
-
-
John Green
Veronika Volhejnová
Román
2012 originál /2013 překlad
240
Knižní klub
978-80-242-3821-0

Anotace Knižní klub:
Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. "Nejvtipnější smutný příběh" je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.
Nové vydání připravujeme v souvislosti s aktuálním filmovým zpracováním - stejnojmenný snímek vznikl podle tohoto knižního bestselleru a v hlavních rolích představí Shailene Woodley a Ansel Elgort.


Ukázka z knihy

Náhled knihy ze stránky bux.cz


Informace o autorovi

foto: Penguin Random House Speakers Bureau

Databáze knih: John Michael Green se narodil 24. srpna 1977 ( Indianapolis, Indiana). Americký spisovatel, držitel několika ocenění. Píše knihy pro mladé. Několik let žil v Chicagu, kde pracoval pro časopis Booklist. Jeho prvotina Hledání Aljašky (Looking for Alaska, 2005) byla v roce 2006 oceněna Michael L. Printz Award. Americkou knihovnickou asociací byla zařazena mezi deset nejlepších knih pro dospívající.

Překladatel

foto: casopisxb1.cz (Volhejnová, Veronika)

XB-1: Veronika Volhejnová (*1962), v roce 1984 úspěšně dokončila studia na fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy. Jako novinářka začínala v Lidové demokracii, dále působila v Občanském (později Českém) deníku, Telegrafu a žurnalistickou dráhu zakončila v Dobrém večerníku. Překladu se věnuje od roku 1992 a žánroví čtenáři ji budou znát především díky překladu několika svazků z původní série Duna od Franka Herberta či z fantastiky pro mladší čtenáře, z níž jmenujme Letopisy Narnie od C. S. Lewise a Artemise Fowla od Eoina Colfera. Vedle toho přeložila nespočet povídek od klasiků, jako byli Isaac Asimov, A. C. Clarke, Henry Kuttner a mnozí další. Sama napsala publikaci Čeští spisovatelé a podílela se na vzniku knih 234 českých osobností a Osobnosti českých dějin. Má jednoho manžela, tři děti a dva kocoury. Ve vzácných chvilkách volna si ráda zajde do divadla nebo na koncert, pěstuje květiny, háčkuje a tvoří bižuterii… Celý rozhovor...

Filmové zpracování

Drama / Romantický
USA, 2014, 125 min

Režie: Josh Boone
Předloha: John Green
Scénář: Scott Neustadter, Michael H. Weber, John Green
Kamera: Ben Richardson
Hudba: Nate Walcott, Mike Mogis
Hrají: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Willem Dafoe, Laura Dern, Nat Wolff, Lotte Verbeek, Sam Trammell, Mike Birbiglia, Maurice Nathan Weert, Emily Peachey

Obsah:
Hazel a Gus jsou dva výjimeční teenageři, které spojuje kousavý humor, pohrdání konvencemi a především láska, co s nimi cloumá. Jejich vztah je o to neobvyklejší, že se seznámili a zamilovali během setkávání na sezeních podpůrné skupiny pro boj s rakovinou. Hazel Grace Lancasterové (Shailene Woodley) je šestnáct let. Má ráda (a zároveň toleruje) své někdy až příliš starostlivé rodiče a právě se zakoukala do mladíka jménem Gus Waters (Ansel Elgort), který se na oplátku zamiloval do ní. Jak se sbližují, Hazel a Gus společně prožívají své obavy vyplývající z jejich zdravotních problémů a zároveň sdílí lásku ke knihám, včetně Hazelina oblíbeného románu Císařský neduh. Mnohokrát se marně snažila spojit s autorem knihy, samotářským Peterem Van Houtenem (Willem Dafoe). Když se Gusovi podaří Van Houtena zkontaktovat, spisovatel je oba nečekaně pozve do Amsterdamu. Gus je rozhodnutý vzít Hazel na cestu, aby našla odpovědi na všechny otázky, které kdy ke knize měla. Ale odpovědi, které hledá, nepřichází od Petera Van Houtena. Přichází z velkého dobrodružství, které Hazel zažije s někým, koho se nebojí milovat a kdo jim oběma dal něco, co Hazel nazývá "Malou věčností - nekonečnem mezi sečtenými dny."



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

1 komentář:

  1. Téma lidí, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík je pro mě osobně velmi citlivé. Obecně tedy musím říct, že téma zdraví a vypořádáváním se se zdravotními problémy je pro mě hodně citlivé a osobní téma. Třeba Hvězdy nám nepřály jsem četla hned několikrát a pokaždé jsem si tam našla jinou vrstvu, která mě bavila. A film? Tak to je fakt pecka! :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne