MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 února, 2014


Knihu jsem si vybrala proto, že se všude tato série vyzdvihovala. A také se o autoru mluvilo jako o nejlepších autoru thrilleru poslední doby apod. Andělé a démoni jsou prvním dílem série o Robertu Langdonovi, americkém profesorovi symbolologie. Ze začátku mě kniha příliš nenadchla. Dokonce jsem uvažovala, že zůstane mezi rozečtenými knihami, ke kterým se možná někdy vrátím. Skoro polovina příběhu mě nedokázala vtáhnout. Vzhledem k tomu, že je to první díl, tak měl právě proto Robert Langdon působit dojmem nováčka, který v terénu nikdy nic neřešil. Prostě žádný Indiana Jones. Hodně mu s odhalováním záhad pomáhali ostatní postavy. To se později ale změnilo. Děj začal gradovat, bylo to napínavé, závod s časem. I hlavní hrdina se začal hodně zapojovat. Ke konci se konečně začalo vše odhalovat. Bylo to sice zdlouhavé, ale vydržela jsem to dočíst :-P Původně jsem chtěla knize dát tři hvězdičky. Nepřišla mi nijak úžasná, rozhodně ne jedna z těch, kterou bych si chtěla přečíst znovu. Ale nakonec dávám hvězdy čtyři. Přece jen návaznost děje, postavy, napínavost, historické prvky pěkně pospojované a další okolnosti můj názor změnili. Co se týče čtení dalších dílů, zatím se rozhoduji :-D



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Andělé a démoni
Angels & Demons
Robert Langdon
1
Dan Brown
Michala Marková
Román
2000 originál / 2009 překlad
565
Argo
80-7203-787-0

Anotace Databazeknih.cz:
V knize Andělé a démoni americký spisovatel Dan Brown poprvé představil postavu hardvardského symbologa Roberta Langdona, který se pak znovu objevuje ve světovém bestselleru Da Vinciho kód. Langdon je při návštěvě Evropy povolán k případu rituální vraždy, k jejímuž objasnění může přispět díky své znalosti v oboru kódů a šifrování a dějin tajných společností.



Ukázka z knihy

Náhled knihy z webového odkazu


Informace o autorovi

foto: USA Today

Databazeknih.cz: Dan Brown je americký spisovatel thrillerů (narozen v Exeter, New Hampshire), proslulý bestsellerem Šifra mistra Leonarda.
Je synem středoškolského profesora matematiky, který v roce 1989 získal tzv. Prezidentskou cenu jako nejlepší středoškolský vyučující matematiky ve státě New Hampshire, a hudebnice. Brown vystudoval elitní internátní střední školu Phillips Exeter Academy, kde jeho otec učil, a r. 1986 absolvoval vysokou školu Amherst College. Nějakou dobu učil angličtinu na Phillips Exeter Academy, než se stal spisovatelem na plný úvazek. Zajímá se o kryptografii. Jeho manželka Blythe je historička umění a malířka.
Tvorba Dana Browna se neustále pohybuje na hraně mezi fikcí a skutečností. Čtenář většinou neví, ve které oblasti se právě nachází a autor hranici záměrně rozmazává. Knihy Dana Browna jsou psány nesmírně čtivým způsobem. Čtenáře prakticky nutí, aby byla kniha přečtena téměř "jedním dechem". Brown však často využívá a rozmělňuje motivy "vypůjčené" z děl jiných autorů, například z díla spisovatele Umberta Eca.
 

Filmové zpracování


Mysteriózní / Thriller
USA, 2009, 133 min

Režie: Ron Howard
Předloha: Dan Brown
Scénář: Akiva Goldsman, David Koepp
Kamera: Salvatore Totino
Hudba: Hans Zimmer
Hrají: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer, Stellan Skarsgård, Pierfrancesco Favino, Nikolaj Lie Kaas, Armin Mueller-Stahl, Carmen Argenziano, Thure Lindhardt, Elya Baskin, Cosimo Fusco, Rance Howard, Aidan Bristow, David Pasquesi, Robert Bradvica, Shelby Zemanek, Emanuele Secci, David Hill, Endre Hules, Pascal Petardi


Obsah:
Když Robert Langdon objeví důkazy o znovuobnovení starověkého tajného bratrstva známého jako Ilumináti - nejmocnější tajné organizace v historii - také čelí smrtelnému nebezpečí, které ohrožuje nejnenáviděnějšího nepřítele této tajné organizace: katolickou církev. Když se Langdon dozví, že hodiny na nezastavitelné časované bombě, kterou představují Ilumináti, pořád tikají, odlétá do Říma, kde spojí své síly s Vittorií Vetra, krásnou a záhadnou italskou vědkyní. Langdon a Vetra se vydávají na nepřetržitou cestu a dobrodružstvím nabitou honičku odehrávající se mezi zapečetěnými kryptami, nebezpečnými katakombami, opuštěnými katedrálami a dokonce do srdce nejuzavřenějšího trezoru na světě. Na své cestě sledují 400 let staré starobylé symboly, které znamenají jedinou naději pro přežití Vatikánu.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne