MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 listopadu, 2012


Moc pěkná kniha. Dobře se četla. Děj byl docela rychlý, žádné složité a zdlouhavé popisy. Knihu jsem si vybrala, protože jsem viděla film. Ale bohužel v tomto případě se mi více zamlouvá film. Sice se nedrží striktně předlohy, spousta věcí je v knize úplně jinak, hlavně konec. Přesto se mi líbí filmová verze, je svižnější a zábavnější.




Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Hvězdný prach
Stardust
-
-
Neil Gaiman
Ladislava Vojtková
Fantasy
1997 originál / 2007 překlad
246
Polaris
80-7332-077-0

Anotace Databazeknih.cz:
Na ospalém anglickém venkově, na úsvitu viktoriánské éry, žije si vesnička Zeď, která dostala jméno podle impozantní kamenné hradby, jež ji odděluje od přilehlé louky a toho, co je za ní, svůj poklidný život. U jediné mezery ve zdi dnem i nocí stojí stráže, aby zabránily zvědavcům projít ven. Jen jednou za devět let svou hlídku opouštějí, to když se na louce za zdí koná zvláštní a neobyčejný trh. Tady, ve zdi, se mladý Tristran Thorn zamiloval do krásné Viktorie Foresterové. Ale Viktorie je chladná a vzdálená - tak vzdálená jako hvězda, kterou jednoho mrazivého říjnové večera ona a Tristran vidí padat z nebe. Aby získal Viktoriinu přízeň, přísahá Tristran, že spadlou hvězdu najde a přinese ji své milované. Tristran však není jediný, kdo hledá nebeský klenot. Jsou jiní, pro které je příslibem mládí a krásy, klíčem ke království, či k obnovení černé magické moci. Chlapec poháněný láskou bude muset skutečně sebrat rozum do hrsti, aby uspěl a přežil v tajemném světě za zdí, kde na sebe spadlé hvězdy berou nejrůznější podobu - a kde mají problémy sklon větvit se do nečekaných směrů nebo se vracet k sobě samým, v čase i prostoru. Neil Gaiman rozvíjí svou literární magii novým a oslňujícím způsobem - Hvězdný prach bude zářit ve vašem srdci i v paměti dlouho po tom, co dočtete poslední stránku.


Informace o autorovi

foto: Medium


Databáze knih: Neil Gaiman (*10. listopadu 1960, Portchester, Hampshire) byl původním povoláním žurnalista se zaměřením na sci-fi a fantasy.

Slávu si získal scénaři ke komiksům Sandman, který vypráví příběhy Morfea, pána říše snů. V roce 1991 napsal scénář k televiznímu seriálu Nikdykde a stejnojmennou knihu vycházející ze seriálu. Dalšími romány jsou Hvězdný prach (úspěšně zfilmovaný), Koralina, Američtí bohové, Anansiho chlapci a Kniha hřbitova. Své povídky a básně shrnul do dvou sbírek - Kouř a zrcadla a Křehké věci. Kromě již zmíněného seriálu Nikdykde napsal scénář k filmu Maska zrcadla, na kterém spolupracoval s režisérem filmu Davem McKeanem.


Filmové zpracování

Fantasy / Romantický / Dobrodružný / Rodinný
Velká Británie / USA / Island, 2007, 128 min

Režie: Matthew Vaughn
Předloha: Neil Gaiman
Scénář: Jane Goldman, Matthew Vaughn
Kamera: Ben Davis
Hudba: Ilan Eshkeri
Hrají: Charlie Cox, Claire Danes, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Ricky Gervais, Kate Magowan, Nathaniel Parker, Sienna Miller, Ben Barnes, Peter O'Toole, Ian McKellen, Rupert Everett, Sarah Alexander, Jake Curran, Mark Strong, Jason Flemyng, Henry Cavill, Mark Williams, David Kelly, Carlos Besse Peres, Adam Buxton, Julian Rhind-Tutt, Rab Affleck, Mark Heap, Geoff Bell, Dexter Fletcher, Melanie Hill, Joanna Scanlan, Mark Burns, Struan Rodger


Obsah:
Pohádkový příběh pro všechny bez ohledu na "počet letokruhů", vznikl v roce 1997 původně jako komiks. Když ho o rok později Neil Gaiman přepracoval do knižní podoby a ta se okamžitě stala bestsellerem, začalo se mluvit o filmovém zpracování.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Gaiman je jeden z mých oblíbených spisovatelů ale musím se přiznat, že Hvězdný prach mě oslovil spíš průměrně. Jako jo, kniha se mi moc líbila a příběh byl hezký, pohádkový. Daleko víc mě ale oslovilo Nikdykde nebo Američtí bohové. A hodně dobrá byla Koralina!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja cetla jen toto a popravde filmove verze, i kdyz notne upravena, me bavila vice...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne