MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 prosince, 2018


Recenzní e-kniha


Po několika měsících, od prvního objevení této knihy, jsem se dočkala a měla jsem možnost si ji přečíst. Velice mě nalákalo téma detektivky a především jméno Pinkerton. Z filmů vím, že jde o americké detektivy už z dob divokého západu. O to víc jsem byla natěšená, jednak díky žánru, pak díky postavám a nakonec díky příběhu, který se přesunul do Londýna devatenáctého století...

První věc, která mě však zarazila, a na kterou bych chtěla upozornit, tak hned při čtení první stránky jsem zjistila, že ačkoli se v knize nachází dialogy, a ne zrovna málo, ani jeden není označen uvozovkami. Jde o jakýsi druh odlišnosti od běžné literatury. Pro mě se to však ukázalo jako těžký oříšek. Jsem zvyklá už na první pohled rozeznat pouhé myšlenkové pochody od řeči a tady jsem si některé věty musela číst dvakrát, protože jsem se v tom lehce ztrácela. To byl asi jeden jediný a největší problém.

Pokud se mám zaměřit na samotný příběh, tak ten mě opravdu bavil. Každá skrytá maličkost byla odkrývána opravdu velice pomalu a rozvláčně. Autor si dal záležet, aby po obsahové stránce toto dílo přímo přetékalo, jak množstvím informací, tak  i veškerým děním, které se rozhodl sepsat. S vyprávěním si dává na čas a vůbec se nežene k tomu, aby jen tak něco vysvětlil. Vše se točí především okolo dvou hlavních postav. Jednou z nich je již zmíněný detektiv William Pinkerton, který při sledování jedné osoby zavítal až do Londýna. A druhou je Adam Foole, který není tak úplně tím, za koho se vydává. Oba svede dohromady jedna událost a nadále je neustále dovádí k sobě, aby nakonec řešili daný problém pospolu. A jak jim to jde, to se dozvíte, pokud si knihu přečtete.

Teď však musím zase odbočit. Ačkoli je kniha opravdu zajímavá a čtivá a i když jsem se přenesla přes problém chybějících uvozovek, byla tu ještě jedna věc, která mi ztěžovala čtení. Nešlo o nic závažného, ale celý příběh je doplňován výlety do minulosti obou hrdinů, kdy je sledujeme i v jejich dětství či při dospívání.  Vidíme, jaké věci je utvářely a jak je ovlivňovaly. To by nebyl ten hlavní nedostatek, protože na toto v knihách narážím často a nemám s tím jediný problém, jsem za to dokonce ráda. Ale autor v této knize tyto okénka v čase zpět používá neskutečně často, v každé kapitole a ne jen jedenkrát. Navíc jsou neskutečně dlouhé. Pokud by se tyto scény vyškrtaly, řekla bych, že bude kniha minimálně poloviční... Spousta čtenářů to jistě ocení, ale já bych byla ráda, kdybych se mohla v klidu držet hlavní dějové linky a nezdržovat se tolika odbočkami...

Kniha je opravdu dobrá, má svá pro a proti, ale já osobně ji nedokážu tak úplně docenit. Nějaké věci bych na ní pozměnila a pak bych mohla mluvit o tom, že je dokonalá a já jsem spokojená. V tomto případě to však říct nemůžu. Věřím, že se najde hromada lidí, kteří budou knihu číst a bude pro ně skvělá, užijí si pomalý děj a mnoho odboček plných vyprávění o lidských osudech. Určitě ji doporučím těm, kteří přímo vyhledávají náročnější a obsáhlejší knihy plné textu, děje a především mnoha detailů...


Právník se na okamžik odmlčel. Potom se rozhlédl a přesunul na stole několik listin, jako by se chtěl něčím zaměstnat. Pak začal mluvit. Rose nemá právo vám taková tajemství svěřovat, pane.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Ve svitu plynových lamp
By Gaslight
-
-
Steven Price
Lucie Mikolajková
Detektivní
2016 originál / 2018 překlad
672
Host
978-80-7577-113-1

Anotace Databazeknih.cz:
William Pinkerton, syn notoricky známého detektiva, má už za sebou mnoho úspěchů. Nyní se vydává do podsvětí viktoriánského Londýna v honbě za legendárním podvodníkem Edwardem Shadem. Williamův otec zemřel, aniž Shadea kdy našel, ale William je rozhodnutý vytáhnout zloděje na světlo.
Adam Foole je gentleman bez minulosti pronásledovan
ý deset let starým milostným vztahem. Když jednoho dne dostane od své ztracené lásky dopis, vydá se do Londýna, aby ji našel. To, co se dozví o jejím osudu a napojení na muže známého jako Shade, ho donutí čelit dlouho ukrývanému žalu.
Během lovu v londýnských stokách zahalených mlhou, opiových doupatech a spiritistických salonech vznikne velmi nepravděpodobné pouto: přátelství mezi velkým detektivem Pinkertonem a Foolem, jenž by mohl být klíčem k nalezení Edwarda Shadea.
Oslňující, strhující román, jehož děj se přesouvá z diamantových dolů v jižní Africe na bojiště občanské války, zavede čtenáře do spletitých uliček smutku, důvěry a její ztráty, kde k sobě dva lidi může připoutat to, co mají společného, navzdory jejich temnotě.
 
Odkazy: host

Zazvonilo k večeři a všichni se usadili ke stolům. Jídelna byla obrovská, ozářená plynovými světly jako hodovní sál v nějakém moderním cechovním domě. Klenuté  stropy pokrývaly křiklavé obrazy amorků, kteří vypadali, jako když se naklánějí a házejí po hostech zlatá jablka.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Ve svitu plynových lamp koupíte v nakladatelství Host v kategorii Překladová beletrie
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorovi

foto: Hachette Australia

Databazeknih.cz: Steven Price je oceňovaný kanadský spisovatel a básník. Za svou první básnickou sbírku Anatomy of Keys (2006) získal cenu Gerald Lampert Memorial Award a dostal se do užší nominace na BC Poetry Prize. Druhá sbírka Omens in the Year of the Ox (2012) vyhrála cenu ReLit Award. První román Into that Darkness (2011) byl v užší nominaci na BC Fiction Prize, druhý román Ve svitu plynových lamp (2016) se dostal do širší nominace na Scotiabank Giller Prize. Autor žije se svou rodinou ve Victorii v Britské Kolumbii.


Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne