MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 října, 2018


Recenzní kniha


Opět jsem zabrouzdala mezi české autory a přidala si další knihu do sbírky. Po oslovení autorem jsem souhlasila, že si jeho knihu přečtu a zrecenzuji. Jde sice o knihu pro mladší obecenstvo, především děti, ale to mi vůbec nevadilo.

Dějově začínáme na planetě Písečnice, kde se setkáváme se sedmiletou Lucií a o pár let starším Tomášem. Celý příběh je zaměřený hlavně na něj. A jelikož jde o sci-fi příběh z vesmíru, velice brzy se seznámíme s postavami z jiných planet. Co je na knize zajímavé, tak autorův výběr jmen. Často se objevují česká jména, obvykle nějak související s vesmírem (příjmení jako Koróna, Kometa, Pulsar apod), ale nejen ty. Cestovatelé z jiných míst pak mají jména trochu jiná, aby bylo hned jasně patrné, že jsou to cizinci.

Bohužel musím říct, že jsem našla i malé mínus. Co mi na knize totiž vadilo, tak podobnost s Harry Potterem. Očividně nejsem jediná, kterou to napadlo, jak jsem zjistila v pár jiných recenzích. Ten, kdo četl série JKR, tak určitě pochopil. V mnoha detailech jsem našla neskutečné podobnosti, jako fungování školy, v jedné postavě byl jasně ukrytý určitý zlý profesor a tak podobně. Dokonce i sport působil dost obdobně. A to mi popravdě dost ztěžovalo čtení, protože jsem to sledovala skoro na každé stránce. Stalo se to takovým rušivým elementem. Nemohla jsem se ubránit a při čtení neustále myslela na postavy z úplně jiné knihy.

Přesto však kniha přináší spoustu originality a hlavně zajímavého čtení. Chápu, že pro mě, jako staršího čtenáře, kniha není tak nadupanou jízdou, jako pro mladší čtenáře. Pro určenou věkovou kategorii to však bude výborné čtení. Autor dokázal zaujmout nejen dějem a postavami, ale i svými popisy lodí, vesmíru, planet a dalších věcí. Bohatou slovní zásobou. Vyprávění je plné nejrůznějších záhad. Ponechal i nějaké tajemství, které neodhalil, čímž si rozhodně získá další nadšence. Navíc, kdo by z dětí tohoto věku nechtěl zažívat tak velkolepé dobrodružství?

Velké plus náleží za krásné ilustrace, které knihu doplňují. Jsou součástí propagace knihy, takže je lze vidět i na kartičkách a záložkách. A po pravdě řečeno, jsou tak pěkné, že klidně bych těch obrázků snesla více. Líbilo se mi sledovat kresby a porovnávat je s vlastními představami. Co se týče příběhu, tak je docela obsáhlý. Popisy jsou občas trošku delší, ale perfektně sedí na děj. Při čtení jsem si úplně představovala, jaké by to bylo v dětství, když bychom všichni za každou věcí viděli hned nějakou záhadu a dobrodružství, jak by dospělí byli nepřátelé a jak by nám nechtěli všechno říkat. A když si představím, že bych knihu četla v deseti letech, asi bych z ní byla neskutečně nadšená. V tomto ohledu se autor naprosto trefil.

Závěr knihy končí otevřeně a nechává si zadní vrátka pro pokračování. Je příslibem dalšího dobrodružství, které na knižní hrdiny čeká a po přečtení této knihy je jasné, že pokud se pokračování dočkáme, nebude to rozhodně pro mladé postavy procházka růžovou zahradou. Ještě je potřeba odhalit mnoho utajených pravd, přežít nový školní rok a nepříjemné spolužáky, zvládnout dospěláky... Takže je jasné, že další rok bude krušný... :-) Z pohledu dítěte by to bylo za plný počet hvězd, z pohledu dospěláka jsou to spíše čtyři...


Paní Korónová pustila Tomáše ze svého objetí a on se konečně mohl pořádně nadechnout. A nebylo to jen proto, že ho tak moc tiskla.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Písečníci a bludný asteroid
Písečníci a bludný asteroid
-
-
Václav Dvořák
-
Sci-fi
2018 originál
376
-
978-80-270-3973-9

Anotace Databazeknih.cz:
Když vyrůstáte v sirotčinci na zaostalé planetě Písečnice, nemáte zrovna super vyhlídky. A je úplně jedno, že se v dolech vykopaných mimozemskou rasou vyznáte jako nikdo jiný. Můžete akorát snít, že jednou pojedete do Hlavního Města. Ledaže…
Ledaže by se k vaší planetě blížila mezihvězdná loď a vy jste dostali pozvánku na pal
ubu. Potom si musíte vybrat: navždy odletět a studovat na vesmírné akademii pro tajemné pátrače, nebo zůstat a pokusit se odhalit tajemství své minulosti.
Vesmírné dobrodružství pro děti, mládež a rodiče, s ilustracemi Jakuba Cenkla.


Celé dopoledne se pohybovali v nepoddajných skafandrech, soukali se ven a zase dovnitř a kolem člunu nacvičovali nejrůznější situace.

Ukázka z knihy




Kde koupit knihu

 
https://vaclav-dvorak.cz/produkt/pisecnici-a-bludny-asteroid-2/
 

Informace o autorovi

foto: Český rozhlas Liberec

Databázeknih.cz: Václav Dvořák je občanským povoláním docent na Technické univerzitě v Liberci. Na svém prvním románu Písečníci a bludný asteroid pracoval pět let. Příběh chtělo původně vydat renomované nakladatelství, ale V. Dvořák se nakonec rozhodl pro cestu nezávislého autora. Projekt na vydání knížky umístil na portál Startovač, kde se mu za krátký čas podařilo vybrat více než dvojnásobek požadované částky.
 

Recenzní knihu poskytl autor Václav Dvořák. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. :)
    Vypadá to na dost pěknou knhu. Věřím, že i přes můj vě, by mě velice bavila.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne