MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 června, 2018


Když jsem knihu poprvé otevřela, zůstala jsem civět na ta velká písmena. Připadalo mi to jako text pro děti. Alespoň v porovnání s těmi bleškami, které běžně čtu. Na druhou stranu mi blesklo hlavou, že o to dřív budu s knihou hotová :-).

Od prvních stránek jsme byli seznámeni s cílem, za jakým se Leonard, hlavní postava knihy, hnal. Neustále se vracel k tomu, jak chce spáchat špatný čin, ale že musí nejdříve zařídit pár věcí. Během čtení jsme se posouvali jeho životem a sledovali jeho přípravy. Chvílemi se vracel do minulosti a vyprávěl útržky svého dětství. A mezi tím ve vzduchu byla pořád ta otázka - udělá to?

Abyste to pochopili, Leonard neměl zrovna jednoduché dospívání. Ovlivnila ho hromada věcí. Některé z nich byly drobnosti, které by se daly ustát, ale stala se mu jedna zásadní událost, která vše zničila a tak i ty malé detaily nedokázal přejít. A co hůř, nikdo nedokázal číst všechna ta znamení a pomoct mu. Už v mnoha knihách jsme mohli sledovat, jak i malé a nepodstatné věci mohou člověka změnit, mít vliv na jeho chování, a tady tomu není jinak.

Hlavní postava neustále dumá nad životem, nad tím, co se kolem něj děje. Sleduje svět více do hloubky, tak jak to spousta lidí nedokáže a především jeho spolužáci. Díky tomu působí jako podivín a možná i blázen. Přesto je to člověk, který vidí dvě strany mince a nespokojí se s názory a omezeností jiných. Navíc se některým lidem snaží dávat náznaky a stále doufá ve vlastní záchranu, v něco, co by ho přesvědčilo, že okolo něj existuje i dobro, a že o něj má někdo zájem. Ale když nepřichází... Není nejen nepochopený, ale bohužel i osamělý, chybí mu přátelé a rodinné zázemí. Všechny tyto faktory ho nakonec vedly k jednomu konci (jak to ale dopadne vám neřeknu ;-)).

Jak už jsem psala, problematika tohoto tématu není nic nového, proto budete mít při čtení pocit, že ani nic nového nedostanete. Samotné dojmy z průběhu knihy jsou rozpačité. Velkou část doby jsem s Leonardem soucítila, protože jsem ho chápala a moc dobře. Ale na druhou stranu opravdu vyváděl věci, které i na mě byly bláznivé. Samotný závěr je docela překvapením a tak nějak zůstává nedořešený, přijde mi, že to zůstává na každém čtenáři, jak je schopný tuto knihu pochopit (a její složitosti) a jaký konec si zvolí. V tomto případě to vypadá, jakoby autor zaměřil více pozornosti a důraz knihy na její poselství než na samotný obsah. Nevím, co si vlastně o knize myslet. Svůj smysl má, i když je možná trošku depresivní, protože ukazuje i dost nevlídný pohled na svět a naši společnost a na to, jak lidé spolu nedokážou držet a pomáhat si, jak jsou ostatní nevnímaví...


Na člověka jdou deprese už jen z toho, jak jsou moji spolužáci zamilovaní do svojí nevědomosti.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Odpusťte mi, váš Leonard
Forgive Me, Leonard Peacock
-
-
Matthew Quick
David Petrů
Román
2013 originál / 2015 překlad
256
Knižní klub
978-80-242-4774-8

Anotace Databazeknih.cz:
Právě dnes má Leonard Peacock narozeniny. Dnes si do batohu k učebnicím přibalí P-38, pistoli nacistického důstojníka, kterou zdědil po svém otci, a zastřelí svého bývalého nejlepšího kamaráda a potom i sebe. Už se nemůže dočkat. Ještě předtím se však musí rozloučit se čtyřmi lidmi, na nichž mu záleží: sousedem Waltem, posedlém Humphreym Bogartem, houslovým virtuózem a spolužákem Babakem, Lauren, jež miluje Ježíše (a do níž byl trochu zamilovaný zase Leonard), a herr Silvermanem, který ho na střední učí o holokaustu...

Pro všechny by bylo jednodušší, kdybych prostě stiskl spoušť a celé to ukončil.

Ukázka z knihy



Informace o autorovi

foto: The One You Feed

Databazeknih.cz: Matthew Quick se narodil v roce 1973 v Oakley v New Yersey a po Collingswood High School vystudoval anglistiku na La Salle University. V současné době žije v Holdenu ve státě Massachusetts, jeho manželkou je spisovatelka Alicia Bessette. Matthew Quick je autorem mnoha úspěšných románů, podle knihy Terapie láskou byl v roce 2012 natočen úspěšný film, ve kterém si zahráli Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro, Jacki Weaver či Chris Tucker.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne