MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 srpna, 2015

Ostrov lhářů

Recenzní kniha


Knížka je určena spíše pro mladší čtenáře, ale to ničemu nevadí. Vůbec to nepůsobí dětsky, spíš naopak. Je to zajímavý fantasy příběh.

Dva malí kluci zjišťují, že existuje magie, a že dobro nutně doprovází zlo. Najednou se kolem nich točí jedno nebezpečí za druhým. A oni samozřejmě budou nuceni zachránit ty, na kterým jim záleží. Zaujala mě zajímavá tajná knihovna plná vědomostí, velká tajemství všude okolo, lehce temná atmosféra hned na začátku. A konec samozřejmě absolutně otevřený a ukončený v tom nejzajímavějším...

Příběh je opravdu krátký, což je docela škoda, vůbec by neškodilo pár stránek navíc. Snesla bych ji delší, ale musím brát v potaz, že mladší čtenáře, pro které je to určeno (uvedeno je od 10 let), by asi nějaká bichle zrovna moc nebrala. Navíc působí docela jako komiks díky všem těm kresbám, které knihu krásně doplňují. Text se čte rychle, protože jednotlivé pasáže nejsou nijak zdlouhavě psané. Prostě pro odpočinkové čtení.

Knížka byla sice takovou jednohubkou, ale ničemu to vůbec nevadilo.  Její čtení mě rozhodně bavilo a doufám, že se brzy dostanu k dalšímu dílu.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Hůl prokletí
Nidstången
PAX
1
Ingela Korsell, Åsa Larsson
Marie Voslářová
Fantasy
2014 originál /2015 překlad
135
Host
978-80-7491-434-8

Anotace nakladatelstvi.hostbrno.cz:
Ozývá se tep času a vchází temnota... V městečku Mariefred se začínají dít podivné věci. K životu se probouzejí nadpřirozené bytosti. Tajná knihovna ukrytá pod kostelním návrším přitahuje zlé síly. Její ochrana slábne a svět se ocitá v ohrožení. V těchto nejistých časech sem do pěstounské rodiny přicházejí bratři Alrik a Viggo, kteří — jak se brzy ukáže — byli vybráni, aby pomohli chránit tajnou knihovnu. Podle starých strážců jsou ale na válečníky příliš mladí, a proto musejí podstoupit náročnou zkoušku. Skutečné nebezpečí je však teprve čeká…

Odkazy: host
 

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu



Informace o autorkách

foto: Tidningen Kulturen

Databazeknih.cz: Ingela Korsell - Učitelka a spisovatelka knih zejména pro děti. První kniha byla vydána v roce 2006 a jmenuje se Den svarta handsken. Od roku 2013 píše s Åsa Larssonovou sérii Pax.

Databazeknih.cz: Åsa Larsson - Pochází z Kiruny, malého městečka na severu Švédska. Než se začala věnovat psaní, pracovala jako daňová poradkyně. Svým prvním kriminálním románem s názvem Sluneční bouře vzbudila ve Švédsku čtenářský zájem
a získala ocenění za nejlepší debutový kriminální román. Stejný ohlas měly i její další detektivní romány, tvořící dohromady sérii, kterou spojuje postava Rebecky Martinssonové. Knihy Åsy Larssonové byly vydány již v patnácti zemích. Autorka žije se svými dvěma dětmi na jihu Švédska, v blízkosti Gripsholmu.

Překladatel


foto: Host (Voslářová, Marie)

XB-1: Marie Voslářová (nar. 1985), vystudovala švédštinu a překladatelství/tlumočnictví – němčinu v Praze. Nepovažuje se za vyhraněnou fanynku fantastiky, i když autoři jako J.R.R. Tolkien, Terry Pratchett a další ji ve své době hodně ovlivnili. Totéž ale platí i třeba o beatnicích. Nejraději čte a překládá zkrátka dobré texty. Ze švédštiny přeložila desetidílnou fantasy sérii pro děti PAX Åsy Larssonové a Ingely Korsellové, z norštiny pak dětskou sérii o Wiliamu Wentonovi od Bobbieho Peerse (Zloděj luridia, Kryptoportál, Agent orbulátoru). Působí jako překladatelka, redaktorka a publicistka na volné noze. Dlouhodobě spolupracuje s časopisem iLiteratura. Celý rozhovor...

 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne