MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 října, 2014


Recenzní kniha


Kořist je druhým dílem série Hon, kterou napsal Andrew Fukuda. V první knize jsme se seznámili s upíry, kteří sami sebe nazývají lidé. A obyčejní lidé jsou glupani. Upíři se chovají jako zvěř, nekrmí se jen krví, ale i masem. Když zavětří kořist, jsou hnáni instinkty, takže klidně zemřou na slunci, nebo se utopí ve vodě. Skupina se dala na útěk přes poušť v naději, že upírům utečou. Ti je začali pronásledovat slunce, neslunce.

V druhém pokračování Gen a jeho přátelé prchají a snaží se zachránit. Dostanou se na místo, kde žijí další lidé. Ale něco tu nehraje. Lidé jsou jiní a mají zvláštní pravidla. Je to první náznak nějakého napětí v ději.

Myslím si, že nápad jako takový není špatný. Ale přesto si občas říkám, že autor má trochu zvláštní vkus. To jací jsou upíři a jak údajně vznikli. Místo, kam se Gen a jeho přátelé dostali. Celé mi to připomíná šíření zombie virusu a přežívání zbytku lidí na planetě :-P

Knížce musím dát tři hvězdičky. Víc určitě ne. Příběh má opět spoustu nedostatků a při čtení jsem měla pocit, jakoby by ji psal nějaký puberťák jako svou první knihu a ne dospělý spisovatel. Především jde o stejné věci jako v první knize. Když jsou upíři taková zvěř, proč se snaží chovat civilizovaně? Proč Genova skupina neodejde, když jsou napadeni jinými lidmi a stále zůstávají s nimi? Ta jejich věčná naivita a důvěra, přestože žijí ve světě v jakém žijí. Dalo by se do toho mnohem více ponořit, ale nechci spoilerovat (nevím jak jinak bych o tom mohla psát :-)). Hodnocení měnit nebudu. Příběh se mi i přes to všechno líbí, druhý díl byl mnohem lepší než první. Je v něm vidět určitý pokrok. Závěr byl tak trochu překvapující. Část věcí mi došla 'cestou', ale tohle jsem tak nějak neočekávala.

Ale stále si stojím za tím, že i ten třetí díl přečtu. Přece musím vědět jak to dopadne :-D


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Překladatel:
ISBN:
Kořist
The Prey
Hon
2
Andrew Fukuda
Jakub Kalina
Fantasy, sci-fi
2013 originál / 2014 překlad
344
Fragment
Jakub Kalina
978-80-253-2053-2

Anotace Fragment.cz:
Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi?

Gen a jeho lidští přátelé prchají nocí. Gena však nepronásledují jen krvežízniví lovci, ale i vzpomínky na dívku Záři, která zůstala v Ústavu pro studium glupanů. Klidným ho nenechávají ani probouzející se city k lidské dívce Sisy.

Na svém útěku se dostanou až do lidské komunity žijící na tajném místě vysoko v horách. Když si začnou myslet, že jsou konečně v bezpečí, události naberou nečekaný směr. Gen poznává, že nový svět, který objevili, je možná stejně zlý jako svět, který opustili.

Nepřátelé se najednou valí ze všech stran. Genovi a Sisy začíná být jasné, že nemají nic než jeden druhého. Pokud se nestanou kořistí…

Odkazy: fragment





Ukázka z knihy


Ukázka knihy v nakladatelství Fragment

Kde koupit knihu



Informace o autorovi

foto: Writing from the Tub

Databazeknih.cz: Andrew Fukuda. Narodil se v Manhattnu a byl vychován v Hong Kongu. Poté co získal bakalářský titul z historie na Cornellově univerzitě, Fukada začal pracovat v Manhattonském "čínském městečku" spolu s dalšími imigranty. Tato zkušenost vedla k napsání Crossing, jeho debutu který byl vybrán ALA Booklist jako Top 10 First Novel a Top 10 Crime Novel v roce 2010. Jeho druhá kniha Hon, první kniha v nové sérii, byla koupena St. Martin's Press a vydaná v květnu 2012. Předtím než se Fukada stal autorem na plný úvazek, byl sedm let prokurátorem. Momentálně se svojí rodinou žije na Long Islandu.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Fragment.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne