MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

27 dubna, 2021

 Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Předně musím říct, že kniha vyšla po dlouhých čtyřech letech, kdy samozřejmě byl člověk natěšený na pokračování a zároveň pozapomněl spoustu věcí, které se dříve odehrály. A jelikož ne každý má čas si před takovýmto vydáním znovu vzít předchozí díly do ruky a číst znovu, ať už kvůli času, dalším knihám či chuti, tak by bylo dobré na úvod něco málo připomenout. Alespoň z toho nejdůležitějšího děje a postav. Už jsem to tak u pár příběhů měla a bylo to vážně k nezaplacení. Takto jsem se vrhla jakoby do naprosto neznámého příběhu a doufala, že moje hlava se zapojí a znovu mi vydá ukryté informace. V mnoha situacích mě zachránil alespoň slovníček na konci knihy.

Už během čtení jsem si byla dost nejistá pocity a dojmy. Chvíli jsem byla z knihy nadšená, chvíli zklamaná a bylo docela těžké ji ohodnotit jako celek. Úvod byl neskutečně dlouhý, nudný a nezáživný. Víc jak sto stranami jsem se musela prokousávat a nutit se pokračovat. Přestože autorka se umí vypsat a čtení nebylo žádným problémem, zvládala jsem denně na mě rekordní počty stránek, tak mi chyběla prostě jiskra. Když jsem se konečně dostala přes tuhle zádrhelovou část, už jsem se chytala lépe.

Ilan mě začala ale docela štvát. Svými neskutečně dlouhými myšlenkovými pochody, kdy často opakovala to samé, takže jsem jako čtenář jednu informaci četla třeba i dvacetkrát za celou knihu, barvitými pokusy o hlubší myšlenky, které mě spíše otravovaly, ale i svým chováním, arogantní malé holky, která si vždycky hodlá prosadit svou a až teprve potom řeší, co způsobila.

Přestože hlavní myšlenka příběhu je dobrá a pěkně napsaná, byla tu spousta věcí znepříjemňujících dobré pocity. Délka knihy neodpovídá ději, protože jsem měla pocit, že čtu nějakou vycpávkovou vatu. Na počet pětiset stránek se podle mého stalo až příliš málo. Nejvíc je na děj zatížený konec, kde se to neskutečně otočilo, zamíchalo a vyplivlo strašně moc zmatků. Většina knihy je naopak pozvolná a jen po malých krůčcích se přesouvá dál.

Co mě však nejvíc bavilo, tak tajemná minulost sklenařů a to, co Ilan pomalu odkrývala. Takové utajené historické poznatky mám ráda v každé knize. To, jak čtenář odhaluje dávno ztracené pravdy, objevuje zapomenuté artefakty. Ale i samotná pětadvacítka hrála svou roli. Bavilo mě sledovat její členy, povahy, vtípky, pošťuchování. Sice ne vždy bylo posvícení, protože třeba kapitán byl na můj vkus až moc shazován, ale jejich přítomnost mi čtení usnadňovala.

Nevím, co si o knize v podstatě myslet. Byla dost protahovaná a zbytečně protkána hluboko-myšlenkovými pochody, které mě spíš odrazovaly. Ne všechna tajemství mi přišla logická nebo dobře vysvětlená, start byl neskutečně pomalý a nudný a konec naopak nacpaný mnoha událostmi a totálně otravnou Ilan. Po takové době čekání jsem čekala asi něco jiného. Nejsem vyloženě zklamaná nebo naštvaná, ale nemůžu ani říct, že by mi to bůhví jak sedlo. To, že je text dobře napsaný a čtivý ještě neznamená, že obsah je dostatečně zajímavý a poutavý.

Ještě okamžik setrval vedle mě, pak pobídl koně ke klusu a ztratil se v zástupu kupců a vojáků. Já toho svého naopak zastavila.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nasterea
Nasterea
Naslouchač 
3
Petra Stehlíková
-
Fantasy, sci-fi
2021 originál
501
Host
978-80-275-0605-7

Anotace:
Omstakland byl napaden. Člověk, kterému Ilan zachránila život, rozpoutal peklo. Ilan se na poslední chvíli podařilo rozluštit dávnou větu i její smysl. Objevila cestu. A také místo, které hledaly celé generace. Místo, kde není život, ale jen jedovatá šedá mračna — průchod na druhou stranu retey.
Je to ale také místo, kde žijí nasterey, největší hrozba v Duvalském pohoří. Jenomže kým tito obávaní tvorové doopravdy jsou? Proč začali častěji a tvrději útočit? A co se skutečně nachází na druhé straně?
V Ilanině světě neexistuje nikdo, kdo by na tyto otázky dokázal odpovědět. Ti, kteří kdysi něco věděli, jsou už dávno mrtví. A ti, kdo se na druhou stranu vydali, se nikdy nevrátili. Ilan ví, že jí nikdo nepomůže. Ocitla se sama a bez ochrany bojovníků. Je sice sklenař, kterým nasterey neubližují… bude to však stačit k přežití?

Kde koupit knihu


Knihu Nasterea koupíte v nakladatelství Host 
  
Přestože by dozajista oba vojáky zdolal, jeho pobočníci ho chránili před ním samým.
 

Ukázka z knihy

 


Informace o autorce

foto: Facebook

Databazeknih.cz: Petra Stehlíková (nar. 1976) vystudovala střední zdravotnickou školu — obor zdravotní laborant. Vystřídala několik zaměstnání, naposledy pracovala jako hotelová recepční. Své knihy nejprve vydávala vlastním nákladem (např. trilogie Zrozena z popela). Román Naslouchač vycházel od roku 2014 na internetu. Autorka žije v Praze, v současné době je na mateřské dovolené.



 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. No, fakt se těším jako malé dítě. Ale asi se radši uklidním :D včera jsem rozečetla Naslouchače a musím říct, že mě to chytlo hned od začátku jako kdysi. Tak uvidím, až mi Nasterea přijde.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne