MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

10 října, 2019

Top oblíbené animáky

čtvrtek, října 10, 2019 10 komentářů
Zmiňuji to docela často a rozhodně to padlo na více místech, ale nežiju jen knihami. Už spoustu let ujíždím na filmech a seriálech. Samozřejmě dřív mi to přišlo lepší a záživnější, ale buď se po letech nápady v Hollywoodu vytratily, nebo prostě po takové době mě už jen tak něco neohromí.

Každopádně na blog přidávám hodnocení jak filmů, tak seriálů. Obvykle v dost nahodilém rozmezí, protože záleží na tom, kolik mám času a taky jestli mám náladu sepisovat hodnocení na něco, co mi mnoho nedalo. Někdy se mi k tomu raději nechce ani vyjadřovat a jindy se zase musím krotit, abych nepsala referát.

Dneska jsem se rozhodla zaměřit na animáky. A vybrala jsem pár z nich, které mě baví nejvíce, které byly tak skvěle promyšlené a zpracované, a které za to rozhodně stojí. Viděla jsem spoustu snímků a po pravdě s těmi animovanými často pokulhávají. A docela dost. V podstatě se dějově strašně vlečou, jsou nudné, nic neříkající nebo vyloženě praštěné (děti určitě ocení víc než já). Ale žebříček těchto nevyvedených kousků si nechám třeba na příště.


Na vlásku

Tohle je vyloženě jeden z mých zaláskovaných animáků. Na vlásku mi jednak osvětlilo příběh Lociky, který jsem do té doby pořádně neznala. Mám dojem, že u nás bylo něco jako Zlatovláska, ale ani kdyby jste mě mučili, nevím o čem to bylo. Jestli to byla odnož této pohádky nebo něco úplně jiného. Každopádně tento animák je naprosto skvělý svým příběhem, vzhledem, hudbou. Když na něj koukáte, dýchá na vás barvami, všude samý humor, ale i trošku napětí. A co si budeme povídat, ty její vlasy :-P. Na film koukám možná i několikrát do roka a vůbec mi to nevadí...

 CSFD

Ledové království

Kdo by neznal Ledové království. Po vypuštění tohoto filmu vypukl hromadný útok a na námět animáku začaly vznikat desítky hraček, omalovánek, knížek a kde čeho. A není se čemu divit. I když jde zase o verzi, kde se velmi často zpívá (což ve filmech obvykle ráda nemám), tak to nenarušuje celistvost příběhu, děj je stále na prvním místě. Člověk nemůže říct nic ani na vizuální stránku, protože ta je přímo perfektní. A co vás zaručeně rozesměje? Tak Olaf. I když je to tak trošku napodobenina Oslíka ze Shreka... A to nejlepší na konec. Brzy se dočkáme pokračování, tak snad bude stejně dobré.

 CSFD

Hledá se Nemo

Nemo už je taková klasika. Šestnáct let starý počin, který si mě tenkrát velmi získal. Nádherný podmořský svět se všemi jeho obyvateli, pestrá škála barev, legrace a dobrodružství. Neposlušný Nemo se dostane do problémů, což vede k sérii epizod, kdy ho musí ostatní hledat. A v mořském světě nenarazíte jen na nepřátele, ale najdete třeba želví rodinku nebo jednu dost zmatenou rybku Dory. Dost ukecanou na to, aby vás rozesmála v každé situaci.

 CSFD

Rebelka

Rebelku už jsem zmiňovala dříve ve článku o Skotsku. To je i jeden z důvodů, proč se mi líbí. Tento snímek spadá do kategorie, kde postavičky mají dost absurdní tvary a nepůsobí reálně, ale nahradí to zajímavý příběh, pěkná hudba a hlavně ponaučení pro hrdiny, které plyne z děje. Jde o příjemný animák, i když bych ho nehodnotila na sto procent, nicméně ho můžu doporučit.

 CSFD

Croodsovi

Praštěná rodinka z pravěku, která se snaží přežít. Žijí si svými životy, dokud jim je nenaruší příchod jedné osoby a konce světa k tomu. Jejich pouť je plná nebezpečí, legrace, objevování a nových vynálezů. A z těch jsem byla nejvíc mrtvá smíchy. Věty typu 'Říkám tomu mozek' a podobně, už z hlavy nikdy nedostanu :-D. Je to jeden z mála snímků, které člověka baví po celou délku promítání a ještě je dost originální, aby diváka nenudil. Bohužel v poslední době animované filmy nepřinášejí mnoho nového nebo něco, co by bavilo i dospělé. Proto jsem ráda aspoň za tyto moje oblíbence, kteří mi náladu vždy zaručeně zlepší.

 
 CSFD

Shrek

Je neuvěřitelné, že je to už osmnáct let od prvního promítání Shreka. Vzpomínám si, jako by to bylo včera, když jsme se na to podívali poprvé. Tehdy to pro mě byl unikát, který spojoval prvky humoru, parodie a animáku. Člověk znalý aspoň trošku filmové kultury, mohl v ději vidět nejrůznější postavičky z pohádek a filmů, narážky na určité situace a všechno to navíc bylo originálně pospojováno ve vlastním ději. Shrek tedy patří mezi mé oblíbence doteď, i když na jedničku už další díly prostě nemají. Ale co si budeme povídat. Kdy nějaké pokračování předčilo očekávání? :-D

 
 CSFD

Moana

Pro mě to bude vždycky Moana, i když kvůli nějakým autorským právům je to pro Evropu Vaiana. Animák z prostředí Hawai, někdo to tak alespoň tvrdí. Je tam spousta hudby (což musím zmínit, že tam zpívá i Dwayne Johnson :-D), spousta barev, krásná kultura a mnoho dalšího. Viděla jsem to zatím jen jednou a na první pokus si mě to získalo. Samozřejmě uvidím, co řeknu na opakování, jakmile bude čas. Ale máloco mě na první pohled takhle nadchne...

 
 CSFD

Legendární parta

Na Legendární partu koukám každé vánoce. Mám bokem dané filmy s tematikou tohoto svátku, které nikdy nevynechávám a toto je jeden z nich. V podstatě v něm uvidíte boj dobra v podobě svátečních 'duchů' (vánoční ruský Santa Claus = děda Mráz?, velikonoční zajíc, víla Zuběnka atd) proti zlu. Řekla bych, že velká část filmu nese i nejrůznější poselství, ale to už záleží na každém diváku, co v tom uvidí a jak si to přebere.

 CSFD

Jak vycvičit draka

Když se poprvé objevily informace k tomuto filmu, bylo jasné, že to nenechám jen tak. To víte, draci, to vždycky je a bude moje oblíbené téma. Animák si mě získal, tedy až na některé absurdní postavičky a jejich tvary, nicméně je plný dobrých momentů, skvělé hudby a roztomilých draků. Viděla jsem i nadcházející dvě pokračování, ale ty bohužel nejsou stejné kvality a tak jsem hlavně fanouškem tohoto prvního.

 
 CSFD

Velká šestka

Viděla jsem sice jen jednou, ale i tak mě to dojalo. V tomto případě se docela hrálo na emoce, alespoň na mé straně. Bylo to krásné, veselé i smutné a rozhodně budu muset v nejbližší době udělat nové promítání :-D. Původně jsem od toho moc nečekala jako od desítek dalších pokusů, ale bylo to opravdu vymakané.

 CSFD

Coco

Nejdřív jsem myslela, že to bude jen obyčejný kousek z prostředí Mexika (nebo Španělska, teď si nejsem jistá) a kde se do popředí dostává jejich svátek mrtvých. V některých momentech jsem se lehce nudila a myslím, že to bylo trošičku zamotané, ale v celkovém dojmu to bylo výborné. Navíc krásně graficky zpracované, hudba na každém kroku...

 CSFD

Vánoční koleda

Další z pár vybraných kousků, které sleduji každý rok na vánoce. Už je to taková tradice. Samozřejmě i kromě každoročního čtení vánoční koledy v knižní podobě. Film je opravdu detailně provedený a vzhledem k tomu, že knižní předloha je kratičká a čítá méně než sto stránek, tak i hodně přesný. Pokud si dobře pamatuji, tak v tomto případě šlo i o jednu z prvních prací, kdy herci dělali postavám předlohu, což znamená, že se snímaly jejich pohyby a mimika...

 CSFD

Doba ledová

Nevím, co bych k tomu řekla. Se Shrekem jsou to dva nejstarší animáky, co jsem kdy takhle viděla. Nepočítám takové ty dětské, co jsem okoukávala jako malá, že ano. Doba ledová je parádní a hrozně vtipná. Ale popravdě si ji nejvíc užiju v originále, jelikož dabing nenabízí například šišlání lenochoda, přičemž to ztrácí tu pravou komediálnost. Ale nevadí. Viděla jsem i některé další díly, ale jako obvykle, jedničce se nic nevyrovná.

 CSFD

Příšerky s.r.o.

A nakonec jsem si nechala příšerky. Legrační postavičky, které děsí děti ve spánku, aby získávaly blahodárný jekot, který v jejich světě funguje jako elektřina v tom našem. Naprosto geniální nápad, který už dnes můžeme vidět jen výjimečně. Samozřejmě později najdou lepší způsoby napájení, ale to až po několika velkých zvratech...

 CSFD


A jaké jsou ty vaše? Doporučíte mi něco opravdu výborného? :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Koukám, že jsem viděla všechny. Snad jen Vánoční koledu nikdy ne celou. Nějak mi tak prostě nesedí ta grafika.. Každopádně Na Vlásku a Ledové království je nutně number one! :) Na to jsem donutila koukat dokonce i muže :D Ještě ti doporučím hotel Transilvania, pokud jsi neviděla. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hotel znám, dokonce i další díly (myslím že dva), ale to mě až tak neoslovilo. Nedostal se do mojí topky, stejně jako další.

      Vymazat
  2. Miluji animáky a nejraději mám kladiky od Disneyho (Sněhurka, Kráska a zvíře, Pinocchio, Alenka v říši divů...), Shrek a Doba ledová jsou super a Ledové království se neskutečně povedlo. Z nejmenovaných mi tu chybí třeba Horton. Čemu jsem moc na chut nepřišla, tak Vánoční koleda, neoslovila mě ani Rebelka či Croodsovi.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Hortona jsem zase nedala já. Vydržela jsem asi dvacet minut a šla jsem si hledat lepší program :-)

      Vymazat
  3. I já mám animované filmy ráda a vůbec se za to nestydím. :)) Překvapilo mě, že ne všechny z tohohle seznamu jsem viděla. Budu to muset napravit. :) Přikláním se k názoru nade mnou, i já mám asi nejradši Diseny filmy.
    Z tvého výběru mě nejvíc oslovily filmy Na vlásku a Hledá se Nemo, na kterém jsem vyrostla. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až je zkoukneš, ty co neznáš, tak dej vědět jak se líbily :-D

      Vymazat
  4. Znám úplně všechny a většinu z nich mám hodně ráda. Snad nejradši mám Legendární partu, tu alespoň jednou za rok zkouknu. :D A Na vlásku je naprosto boží pohádka. To mi připomíná, že bych se na ni tayk už znovu mohla podívat. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Animáky jsou super. Dá se v nich najít spoustu věcí i pro dospělé. Asi nejraději mám Shreka, ale dvojku. Líbí se mi víc a ještě ke všemu ten parádní dabing. Myslím, že zrovna u animovaných filmů ho preferuji.
    V tvém výčtu mi chyběl Madagaskar (s tím, že trojka je nejlepší) nebo třeba Toy Story.

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne