MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 října, 2019


Recenzní kniha


Dračí oheň, draci. Co si budeme povídat, téma, které mě baví a stále bavit bude. Ať už jsou draci v jakékoli podobě,ať už jsou dobří či zlí. A tak mi z novinek ihned padla do oka tato kniha. A velký podíl na tom měla samozřejmě i obálka, která je naprosto suprová.

Pro mě šlo o první setkání s touto autorkou. Dosud jsem nečetla žádnou její knihu, i když jsem nějakou tu tvorbu postřehla, přesto mě minula. Viděla jsem kladné i záporné odezvy, ale pokud bych měla říct, podle hodnocení na databázi, v celkovém dojmu na mě působila jako dobrá autorka fantasy. A tak jsem se pustila do její knihy.

Musím říct, že autorčin styl psaní je trošku namáhavější, protože se snaží hodně nafukovat text nejrůznějšími srovnáními a popisy, což občas působí zdlouhavě. Je vidět, že má velkou fantazii a její svět je promyšlený, ale bohužel jsem měla i nějaké potíže se čtením. Text mi přišel takový děravý a nedostatečně vysvětlený. Jako čtenář, který nikdy neměl zkušenost s její tvorbou, jsem se opravdu hodně ztrácela v daném světě a postavách. Popisy místy dost přeskakovaly, takže jsem se nedokázala soustředit na vše. Jakoby měla hlavu plnou myšlenek a nápadů, ale už je nedokázala všechny sepsat. Díky tomu jsem měla opravdu zmatený pocit, nedokázala jsem se pořádně začíst a cítila jsem především zmatek.

V anotaci je psáno, že jde o volné pokračování její předchozí série. Možná, že kdybych se nejdříve pustila do ní, měla bych lepší návaznost. Ale takto jsem četla o naprosto neznámém světě, cizích postavách a jejich zvycích. Celý ten koncept s draky, s těmi dobrými i s těmi špatnými, prazvláštní město zmíněné hned na začátku a mnoho dalšího, bylo dobře míněno, ale hůře popsáno.

Takže i když myšlenka byla dobrá, postavy mohly být sebezajímavější a celý svět mohl být do detailů vypilován, největším problémem pro mě byla nesouvislost a nemožnost si vytvořit nějaký celek z daného příběhu. Jednoduše řečeno jsem nechápala kdo je kdo, co se děje a hlavně proč se to děje. Navíc to bylo příliš dlouhé vzhledem k tomu co se (ne)stalo. Bohužel kniha mě díky tomu docela zklamala, protože jsem čekala něco více propracovaného.
 
Celý Morlon burácel nahromaděnými otřesy dosud utopenými v podivné vlně nehybnosti.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Proroctví
-
Dračí oheň
1
Kristina Hlaváčková
-
Fantasy
2019 originál
344
Cosmopolis
978-80-247-2543-7

Anotace Databazeknih.cz:
Berberská princezna se vrací v nové fantasy trilogii – Dračí oheň – volně navazující na trilogii Dračí oči!
Může příběh končit tím, že je vyhrána bitva či válka, město dobyto nebo zachráněno, princezna požádána o ruku? Nemůže. Vždy se najde někdo poražený, uražený nebo závistivý. Někdo, kdo nehodlá nechat věci, jak j
sou. Někdo, kdo se chce pomstít.
A tady začíná náš nový příběh – vyhranou bitvou, koncem války a svatbou princezny. Zdá se, že věci nemohou být lepší. Země Západu se semkly, aby opravily svou ochrannou baštu, magické město Kefet. Lidé jsou ale přesto neklidní. S trpaslíky přicházejí hroziví pozemní draci. Navíc zmizela berberská princezna…
Pod horou se probudilo zlo a první útok na sebe nenechá dlouho čekat. Strážci pramenů jsou neklidní. Pradávné proroctví jim nedá spát. A nedá spát ani dítěti čtyř národů, protože z uznávané válečnice se přes noc stává lovná zvěř…
A tady začíná náš nový příběh – vyhranou bitvou, koncem války a svatbou princezny. Zdá se, že věci nemohou být lepší. Země Západu se semkly, aby opravily svou ochrannou baštu, magické město Kefet. Lidé jsou ale přesto neklidní. S trpaslíky přicházejí hroziví pozemní draci. Navíc zmizela berberská princezna…
Pod horou se probudilo zlo a první útok na sebe nenechá dlouho čekat. Strážci pramenů jsou neklidní. Pradávné proroctví jim nedá spát. A nedá spát ani dítěti čtyř národů, protože z uznávané válečnice se přes noc stává lovná zvěř…
Odkazy: cosmopolis

Znovu očima přejela vzdálenou hranici stromů. Vnímala teplo, které odtud vycházelo.

Kde koupit knihu

Knihu Proroctví zakoupíte v nakladatelství Cosmopolis nebo v e-shopu Grada v žánru Young Adult, New Adult
 
http://www.arara.cz/product/637353

Informace o autorce

foto: Klub knihomolů

Databazeknih.cz: Kristina Hlaváčková se narodila v roce 1979 v Praze. Část svého dětství strávila s rodinou v Nigérii. Začala psát velmi brzy, většinou ale "do šuplíku". Na střední škole získala stipendium do USA, kde si našla cestu k jedné životní "lásce" - ke keramice. V současné době spolupracuje jako překladatelka s ČVUT a vrátila se ke studiu na Univerzitě Karlově. V minulosti překládala titulky seriálů pro MTV a texty pro prestižní čínský architektonický časopis.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Ahoj,
    od autorky jsem kdysi četla sérii Dračí oči a nepřišla mi vyloženě špatná, ale možná je to ovlivněno tím, že jsem byla mladší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to právě nečetla. Neříkám, že by to byla hrůza a nedalo se to číst. Ale já v tom viděla spoustu mezer v informacích, abych to nějak pochopila...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne