MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 září, 2019


Po čtyřech letech jsem se vrtla zpátky do světa Tearlingu, abych se dozvěděla, jak to dopadlo. Po tak dlouhé době jsem si samozřejmě téměř nic nepamatovala a ani sama autorka toho mnoho nezopakovala. Takže jsem dost tápala ve tmě. Rozhodně jsem neměla chuť začít číst sérii znovu, takže co jsem si nerozpomněla, tak to mi zřejmě nedošlo.

Kniha se četla dost pomalu, i když nebyla náročná. Spíše dlouhá. Dělo se tam toho tolik a přitom to bylo naprosto zbytečné. Spousta scén odváděla akorát pozornost a zbytečně plnila místo pro něco důležitějšího. Myslím, že příběh se měl zaměřit někde jinde. Takto vznikaly akorát mezery a nedostatečně vysvětlené chvíle.

Čtení mi stěžovalo i to, že vlastně tak polovinu jsem nepochopila. Často jsem nedokázala zpracovat, co se děje a byla jsem pěkně zmatená. Děj neustále skákal mezi přítomností a minulostí. A když už jsem se dostala na nějaké místo, zase poskočil jinam. Hlavní myšlenku jsem odhalila, šlo především o to, že lidé v sobě mají dobro i zlo, a že všechno má dvě strany a nejde jednoznačně něco tvrdit. Lidé jsou manipulovatelní a vytvořit ideální společnost snad ani není reálné. Do toho bylo zakomponováno cestování časem a pak samotný příběh vzniku nového království a jeho existence po několika generacích. Ale to je tak vše.

Ani hlavní hrdinka v podobě Kelsei si mě nezískala. Očekávala jsem něco naprosto jiného, první díl této série mě hodně bavil a uchvátil, ale už s druhým pokračováním bylo jasné, že to celé pádí naprosto někam jinam. A autorka jakoby sama nevěděla co píše. Nemůžu si pomoct, ale tohle snad nemělo ani hlavu ani patu. Něco tak podivného jsem dlouho nečetla. Postrádala jsem nějakou ucelenost příběhu, logiku, spád a rozhodně gradaci děje a napětí. Když už se tam toho dělo tolik. Ale bohužel vždycky, když došlo na nějaký konflikt a problém, bylo to vyřešeno lusknutím prstů v jednom odstavci. A přitom ten průběh, než k tomu došlo, trval několik desítek stránek.

Takže i když byl start série tak dobrý, že mě naprosto zlákal, v průběhu dalšího čtení se všechno nějak vytratilo, změnilo a ztratilo. Autorka sepsala něco zmateného, nedotaženého s mnoha nedostatky. Samozřejmě, když jsem do čtení šla, už jsem očekávala zklamání, věděla jsem co mě čeká. Takže za mě slabší tři hvězdičky a sbohem. Tohle už znovu číst nehodlám...

'Dobrý Bože, prosím, ukaž nám světlo.' Ale nepřišlo nic. Byla tu jen tma, nekonečné kapání vody a někde poblíž vzdalující se kroky asasínů.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Osud Tearlingu
The Fate of the Tearling
Královna Tearlingu
3
Erika Johansen
Veronika Volhejnová
Fantasy s prvky sci-fi
2016 originál / 2018 překlad
488
Yoli
978-80-7549-625-6

Anotace Databazeknih.cz:
Neuplynul ani rok a Kelsea se proměnila z obyčejné teenagerky v mocnou panovnici. Ale její boj proti korupci a snahy o nastolení řádu v sužované zemi jí přivedly do cesty nemalou řádku nepřátel. V čele s obávanou Rudou královnou, jejíž armáda se právě chystá napadnout Tearling… Aby svůj lid ochránila, obětuje Kelsea to nejcennější, co má, sebe samu. Odevzdá zlé královně své safíry a spolu s nimi i svou moc, a alespoň na čas tak odvrací nevyhnutelný útok nepřátelských armád. Zatímco je právoplatná vládkyně vězněm v sousední zemi, Mace – vládnoucí regent a jediný, komu Kelsea skutečně věří – shromažďuje své muže a plánuje velkolepou záchrannou akci. Země si totiž neporadí bez své královny. Začíná tak poslední souboj, poslední hra, v níž se Kelsein osud definitivně zpečetí. Stejně jako osud celého Tearlingu…


Jonathan byl svým způsobem vůbec ta největší záhada ze všech. Katie si často říkala, proč vlastně potřebuje gardu, když zjevně ví mnohem víc než oni.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Goodreads

Databazeknih.cz: Erika Johansen - Erika Johansen vyrostla v San Franciscu. Chodila na Swarthmore College v Pensylvánii. Nakonec se stala právničkou, ale nikdy nepřestal psát. Její debut byl mezinárodním bestsellerem, Královna Tearlingu - první román pozoruhodné trilogie. Následovalo uznávané Tažení do Tearlingu a závěrečný díl Osudu Tearling bude zveřejněn koncem roku 2016. Erika nyní žije v Anglii.

Překladatel

foto: casopisxb1.cz (Volhejnová, Veronika)

XB-1: Veronika Volhejnová (*1962), v roce 1984 úspěšně dokončila studia na fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy. Jako novinářka začínala v Lidové demokracii, dále působila v Občanském (později Českém) deníku, Telegrafu a žurnalistickou dráhu zakončila v Dobrém večerníku. Překladu se věnuje od roku 1992 a žánroví čtenáři ji budou znát především díky překladu několika svazků z původní série Duna od Franka Herberta či z fantastiky pro mladší čtenáře, z níž jmenujme Letopisy Narnie od C. S. Lewise a Artemise Fowla od Eoina Colfera. Vedle toho přeložila nespočet povídek od klasiků, jako byli Isaac Asimov, A. C. Clarke, Henry Kuttner a mnozí další. Sama napsala publikaci Čeští spisovatelé a podílela se na vzniku knih 234 českých osobností a Osobnosti českých dějin. Má jednoho manžela, tři děti a dva kocoury. Ve vzácných chvilkách volna si ráda zajde do divadla nebo na koncert, pěstuje květiny, háčkuje a tvoří bižuterii… Celý rozhovor...




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Popravdě nad touhle sérií jsem přemýšlela, zda si ji přečtu. A stále si nejsem jistá, zda do ní půjdu. Asi prozatím dám přednost něčemu jinému. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Když vyšel první díl, moc jsem si ho chtěla přečíst. Jak ale postupně vycházely další díly, pozměnila jsem názor. :) Zatím se na sérii nechystám, možná časem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vrhla jsem se do toho po hlavě. A docela mě to mrzí...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne