MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 srpna, 2019


Čtyři roky uplynuly a jsme na konci cesty. A že to byla dlouhá a trnitá cesta. Pamatuji si, když jsem četla první díl, jak mi přišel obyčejný a nedotažený. V té době jsem si nebyla jistá, zda vůbec budu chtít pokračovat. Ale udělala bych velikou chybu. Autorka se tak neskutečně vyšplhala a vytvořila opravdu něco úžasného.

Poslední díl mi zabral opravdu hodně času. Trošku mě deptal ten pocit, že tím všechno skončí, že už nebude žádný příběh s Aelin, vílami, magií a tak dále. I když mám série ráda a ještě víc jsem šťastná, když s nimi končím a můžu se vrhnout na něco nového, tady mi to bylo i docela líto. Čtení jsem tedy brala s pomalejším tempem a užívala si každou stránku. A že bylo co vstřebávat.

Musím ještě poznamenat, že nesouhlasím s tím, že nakladatelství tuto knihu považuje za šestý díl a úplně tak vyřadili Věž úsvitu. I když se zabývá jiným kontinentem a ústřední postavou je Chaol, je to součást příběhu a rozhodně důležitá. Pro mě to bude vždycky navazující kousek, který spojuje chystanou bitvu s předchozím děním. A jejich číslování tím pádem neuznávám. Asi tak.

Pokud do knihy jdete, měli byste počítat s tím, že je opravdu dlouhá (při zpětném pohledu bych ale nic nevyškrtla, tak jak obvykle u spousty knih chci :-D). Věnuje se jedné bitvě vedle druhé. Obvykle jde o bojiště a války, ale i o bitvy uvnitř sebe sama. Hodně mi to připomínalo Tolkienovi příběhy ze Středozemě a hlavně Pána prstenů. Příběh totiž sledujeme z několika míst a pohledů. Na každém z nich jsou menší bitvy, které ale vedou ke stejnému cíli. A tak se postupuje dále po území (díky za mapu!) celého kontinentu, než dojde k finální a epické bitvě.

Na jednu stranu docela předvídatelné, včetně závěru, ale na druhou stranu jsem si to užila. I když to bylo skoro tisíc stran a celá kniha je jedna velká válka a v podstatě nic jiného, alespoň se to neneslo v duchu jiných knih, kdy člověk roky čeká na rozuzlení a nějaký wow konec a ten je odbitý na pět stránek. To mě obvykle naštve a rozzuří. Já chci něco, na co nezapomenu. A tady se to stalo... Konec už jsem četla jedním dechem a místy měla i husinu. A to se mi nikdy nestává. Bylo to nezapomenutelné.

Bitvy bylo enormní, drastické, smutné, v příběhu jsme ztratili mnoho známých postav, ale spousta z nich přežila. Konec byl i tak trochu sladkobolný, romantický, klišoidní, veselý i depresivní. A tak by to mělo být. Emocemi to jen hýřilo. Postavy se od začátku hodně vyvinuly, změnily. Proto musím i obdivovat, jak autorka všechno vymyslela do detailů a pospojovala i ty nejmenší střípky. Že každá maličkost, která se v průběhu série stala, každý rozhovor, varování, sliby, všechno mělo význam a neslo se až do samotného konce.

A tak, jak jsem ze začátku chtěla nad sérií ohrnout nos, nyní na ni nedám dopustit. Jsem strašně ráda, že jsem si ji pořídila, přečetla, proputovala. Autorka se krásně rozepsala a dostala se do té mé pomyslné nejvyšší topky. Už vím, že si rozhodně nenechám ujít ani další její knihy a hned příští rok si budu muset sérii přečíst znovu. Musím si ještě spoustu detailů a momentů pospojovat. Tohle mě opravdu dostalo a překvapilo. A není to jen zásluha příběhu, ale především tím, co autorka dokázala.
 
Měl by svolat velitele Zkázy a zjistit, jak by podle nich mohli zmírnit dopad této katastrofy.
Jenže to nedokázal. Nemohl dělat nic než hledět do ohně po celou dlouhou noc.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Království popela
Kingdom of Ashes
Skleněný trůn
7
Ivana Svobodová
Fantasy
2018 originál / 2019 překlad
976
CooBoo
978-80-7544-824-8

Anotace Databazeknih.cz:
Aelin riskovala vše, aby zachránila svůj lid a lidi, které miluje. Zaplatila za to strašnou cenu a teď je uvězněna v kovové rakvi a mučena. Pouze vědomí, že na ní závisí osud všech, jí brání v tom, aby podlehla. Aedion a Lysandra zůstávají poslední, kteří brání Terrasen před naprostým zničením. Chaol, Manon a Dorian jsou roztroušeni po celém kontinentu a musí sami volit cestu k naději na spásu. Až se všechny cesty spojí, čeká je velká bitva.

Kousla se do rtu, když ucítila bodnutí na obzvlášť citlivém místě u páteře. „Spálím ho na popel. Rozmetám ty hory napadrť.“

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: That's Normal

Databazeknih.cz: Sarah J. Maas pochází z New Yorku. Její knihy jsou na nejvyšších pozicích žebříčku. A to i podle New York Times. Napsala sérii knih, která vyjde i v České republice. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží. 




Knižní téma | Throne of Glass (Skleněný trůn) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne