MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

10 února, 2019


Rozhodla jsem se u světa Cizinky ještě pozastavit a pustila jsem se do novinky Sedm kamenů lásky a ztráty. Jde o sbírku sedmi povídek, které jsou zasazeny do různých let a věnují se některým detailům, na které už v knihách nezbylo místo. Napadlo mě každou z nich ohodnotit a probrat zvlášť v pár slovech.

Armádní zvyklosti - Tato povídka se věnuje událostem těsně před knihou Lord John a skotský vězeň. Jde o jeho cestu do Ameriky a Kanady. Sice osvětluje nějaké detaily, které ještě nebyly zmíněny, ale popravdě to bylo docela zbytečné. Tato část jako taková mnoho nepřinesla a důležitá mohla být jen pro skalní a věrné fanoušky. Pro mě to byl i přesto spíše průměr a nijak zvlášť mě nezaujala... Sice si ráda spojuji detaily, někdy i ty nicotné, tady se však nadšení nekonalo.

Meziprostor - Tento příběh se věnuje hraběti St. Germain, rodině Iana a Janet a dalším, kteří ještě zůstali ve Skotsku či Evropě. Byla zařazena třicet let poté, co se hrabě setkal s Claire v Ludvíkově Hvězdné komoře (přesněji do roku 1778). Nebudu vám prozrazovat detaily z minulosti, protože někteří se k tomu nemuseli ještě pročíst. Ti, kteří ano, tak vědí. Zpět ale k povídce. Ta se věnuje mnoha zvláštnostem. I když se celá série točí kolem cestování časem, a už to není tak úplně reálné, tady se dějí ještě mnohé jiné věci. A taky je tu trochu spoiler na budoucnost Jamieho a Claire... Ale celkove vzato je to jedna z těch lepších povídek.

Mor nemrtvých - Nacházíme se v roce 1761 na Jamajce a ústřední postavou je Lord John. Opět se dostane k nějakým potížím a jak už bývá zvykem v příbězích s ním, půjde velkou částí o pátrání. Navíc se setkáváme s kulturními zvyky, pověrami a záhadami, které se tam dějí. Takže to celé opět působí hodně mýticky a nepřirozeně. Povídka jako taková nepřinese nic zásadního pro hlavní děj Cizinky, jde o takové zpestření. Začátek mě hodně bavil, bylo to zajímavé a napínavé, ke konci jsem však počítala stránky do závěru...

Lístek ve větru v předvečer svátku všech svatých - Konečně se dozvídáme pravdu o Rogerových rodičích. Při předchozím čtení knih jsme mohli narazit na krátkou informaci, že zahynuli během války. Ale nyní jsme dostali možnost zahlédnout další střípky minulosti. Sice, čím víc toho čtu, tím víc mi připadá, že autorka to strašně protahuje, když se všem postavám věnuje tímto způsobem. Nicméně bylo hezké vidět i trochu jiný příběh v jiné době. Tahle povídka se mi opravdu líbila.

Panicové - Pokud máte knihu pojmenovanou úplně stejně, můžete tuto povídku přeskočit. Je totiž naprosto totožná, slovo od slova, takže pokud nechcete ji číst podruhé, rovnou přejděte dále. Když jsem to zjistila, byla jsem pěkně naštvaná. Mám ji už totiž jako samostatnou knihu a zbytečně :-( Jinak se tato povídka věnuje Jamiemu a Ianovi, když byli ještě hodně mládí, okolo dvacítky, a jejich začínajícím dobrodružstvím.

Prchavá zeleň - Povídka s opravdu zajímavou zápletkou. Pokud jste četli Lorda Johna, tak víte, jak se seznámil jeho bratr se svou ženou. Ale jen v podobě malé zmínky. Zde dostanete šanci pochopit více. Jak a proč se to stalo. Jelikož se tu neřešila samá politika a intriky, ale spíše vztahy, ať už přátelské nebo jiné, tak mě tato část bavila opravdu nejvíc. A musela jsem se smát díky autorčiným poznámkám, kde se zmiňuje, že si sice dělá velký průzkum kvůli knihám a dává si s tím práci, ale dopředu tolik nemyslí na časovou osu, tím pádem ji občas nesedí věk hrdinů. Což je pravda, toho už jsem si všimla dříve... Což mě na jednu stranu pobavilo, ale i trošku zklamalo, že zrovna něco takového nehlídá...

V obležení - Poslední povídka se odehrává v roce 1762. Opět se točí okolo Johna, tentokrát mimo Anglii. Aby se John, stejně jako Jamie, nedostal do nějakých potíží, to by dřív padaly trakaře. Takže se dostáváme ke stejnému problému, kdy se snoubí jeho pracovní povinnosti s rodinnými a je z toho mela. Samozřejmě jde nebezpečí, přátelství, pocit povinnosti a tak dále.

Myslím, že autorka je člověk na svém místě. Pro psaní knih má velké nadání. I když ne všechno je zajímavé a nutné zmiňovat, většina textu za to opravou stojí. Líbí se mi i autorčiny poznámky. Tam často zmiňuje, co všechno si pročetla a nastudovala. Dala si se vším hodně práce a stálo ji to čas a výzkum. Za to rozhodně klobouk dolů. Po pravdě je to při čtení vidět. Myslím, že ona sama svojí práci propadla a Cizinka se stane jejím celoživotním dílem, ze kterého vznikne něco megalomanského. Ale dokud se bude prodávat, do té doby ona bude psát :-)

Na začátku knihy je přehled a krátké info k sérii, aby každý věděl, kam jakou knihu či příběh chronologicky zařadit. To mi hodně pomohlo. Ale stejně jsem si udělala i malou výpomoc (viz poslední fotka). Co se týče celkového dojmu, knihu jako takovou je těžké ohodnotit. Mám ráda, když jsou příběhy doplňovány o detaily, které mohou být důležité nebo zajímavé. Mám ráda takto velkolepé světy. Ale na druhou stranu povídky nejsou ucelený děj a mnohdy prostě skončí v tom nejlepším. Jako fanoušek série jsem ráda, že jsem si knihu přečetla a mám ji ve své sbírce. Ale mám obavu, že pokud někdo tuto sérii tak moc nemusí, nebude pro něj tento kousek potřebný... Pro mě slabší čtyři...


Nemohlo to trvat příliš dlouho, ale jemu se těch pár vteřin zdálo jako věčnost. Zuřil, zaklepal znovu. Musí se uklidnit, alespoň na okamžik.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Sedm kamenů lásky a ztráty
Seven Stones to Stand or Fall
doplňuje série Lord John Grey, Cizinka
-
Diana Gabaldon
Blanka Chocová
Román (povídky)
2017 originál / 2019 překlad
712
Omega
978-80-7390-840-9

Anotace Databazeknih.cz:
Kniha Sedm kamenů lásky a ztráty je sbírkou krátkých povídek – včetně dvou dosud nevydaných novel –, které poutavě a rozmanitým způsobem rozšiřují příběhy hrdinů série Cizinka.

Ian Jamieho objal a ten jen ztuhl a zalapal po dechu. Okamžitě ucítil obvazy pod jeho košilí.

Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.
 


Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne