MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 prosince, 2018


Recenzní e-kniha


Po delším rozmýšlení jsem si nakonec k recenzi zvolila Klíč k času. Už dříve mě tato série nalákala pozitivními ohlasy a krásnými obálkami. Jako bonus tu bylo ještě téma cesty časem či jeho využívání. Nicméně jsem zatím nebyla dostatečně rozhodnutá, že bych si dané knihy pořídila papírově. Každopádně jsem neodolala a nakonec si řekla, že přečtením alespoň první knihy nic neztratím. A udělala bych to teď, po dočtení prvního dílu?

Kniha na první pohled zaujme jednoduchostí a čtivostí. Od první kapitoly je čtenář vtažen do děje a sleduje osudy dvanáctileté Vasilisy. Její život není zrovna jednoduchý a autorka této postavě ani celkový osud neupletla zrovna z růžové příze. Až mi jí kolikrát bylo líto, kolik lidí se jí stavilo do cesty a ztrpčovalo život. Nebylo co závidět. Často jsem přemýšlela, proč autorka vůbec byla až tak krutá. Vasilise se neustále někdo stavěl do cesty a přátele by spočítala na prstech jedné ruky, pokud vůbec.

Celý svět, kde bytosti používají zvláštní druh magie a posuny času, byl docela komplikovaný a nepřehledný, ale na druhou stranu zase dobře vymyšlený a přinesl nějaké to nové neohrané téma. Tedy ne v barvitosti a výběru postav, 'kouzelníky', víly a podobně už jsme měli možnost dříve potkat. Navíc mě bavily dané spletitosti, ale musím se přiznat, že jsem často byla dost zmatená, stejně jako Vasilisa. Jakobych do příběhu vstoupila sama místo ní.

Celá kniha působila dost zvláštně. Na jednu stranu mě zaujala a užívala jsem si ji. Na stranu druhou jsem často tápala a byla trochu zmatená z některých pojmů. Nedá se říct, že by jich bylo tak moc, ale autorka je obvykle vychrlila v jednom chumlu pohromadě a pokud má čtenář strávit větší počet novinek, chtělo by to dávkovat s většími odstupy.

Docela se mi příčilo, že většina postav vlastně působí záporně, až padoušsky, takže pozitivita z knihy zrovna moc nezářila. Nakonec musím uznat, že když se zpětně podívám na děj, tak hlavní hrdinka, ani ti ostatní, toho zrovna moc nestihli na ten počet stránek. Závěr slibuje další dobrodružství a nejisté úkoly, a přestože nejsem z knihy úplně nadšená, působí na mě dost průměrně, pravděpodobně druhý díl zkusím, protože mě zajímá vývoj. Nejen v příběhu, ale i v autorčině stylu...

Kolem ní se dělo tolik neobvyklých věcí a nikdo se ničemu nedivil! Tady v otcově domě bylo všechno tak nějak zvláštní a záhadné.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Klíč k času
Часовой ключ
Časodějové
1
Martina Pálušová
Fantasy
2011 originál / 2016 překlad
344
Fragment
978-80-253-2967-2

Anotace Databazeknih.cz:
Vasilisa žila až donedávna se svojí babičkou a neměla ponětí o tom, že její otec je mocný mág země Eflary. Místa, kde žijí tajemní čarodějové, kteří ovládají silnou magii, díky níž mohou ovlivňovat čas. Když se pak sama ocitne v zemi časodějů a víl, netuší, jaké nebezpečí tam na ni čeká. Nikdo neví, proč se tam najednou objevila, ani kým ve skutečnosti je. Je to nešika, která nezná svůj původ, nebo špionka, kterou vyslal její otec, aby mu pomohla získat trůn? Nebo je dokonce mocná časodějka, která umí ovládat čas a může zachránit Zemi a Eflaru před nebezpečím, které se na ně řítí?

Odkazy: palmknihy

Vasilisa cítila, že ji chlad a strach opět přemáhají, a tak se vrhla s rozběhem do jezera, až voda vystříkla na všechny strany. Snažila se nemyslet na to, že neumí moc dobře plavat.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

E-knihu Klíč k času koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi, horory
 
 

Informace o autorce

foto: albatrosmedia.cz

Databazeknih.cz: Наталья Васильевна Щерба - Natalja Vasilevna Ščerba je populární rusky píšící spisovatelka (narodila se v Bělorusku, žije na Ukrajině, ve městě Ivano-Frankivsk, v samém lůně Karpat). Proslavila ji zejména šestidílná série Časodějové o kouzelnících, kteří umí čarovat s časem...


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. T téhle série mám též rozporuplné pocity. Myšlenka se super, ale některé pojmy (i když vysvětlené), mě mátly a byly těžko pochopitelné. Vzhledem k tomu, že kniha je určena pro mladší čtenáře, by mě zajímalo, jak dobře tomu právě ti rozumí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravda, něco to do sebe má, ale je to prostý průměr...

      Vymazat
  2. Já se u knihy nemohla rozhodnout, kdo by ji měl jako číst... Na jednu stranu na mě byla příliš jednoduchá (a teď myslím stylem, ne složitým světem a jeho zákony), ale zase na druhou stranu mi přišla až příliš krutá, až jsem si říkala, že bych to svým dětem asi přečíst nedala. Pomalu každá postava tam byla opravdu odporná a vyloženě šikanátorská, že jsem z toho měla docela deprese. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Navíc hlavní hrdinka občas nepůsobila na svůj věk...

      Vymazat
  3. Jakožto obálku to má tedy dost povedenou. A pokud bych se měla orientovat jen podle ní, tak bych určitě po ní šáhla. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne