MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 března, 2018


Druhou knihou, kterou jsem si půjčila, bylo Z kostí a inkoustu. Zaujala mě krásná obálka i téma knih a velké knihovny v Alexandrii. Takže jsem si řekla proč ne...

Většina knihy dává jasně najevo, že se nacházíme sice v době budoucí, ale ta rozhodně nevypadá moc moderně. Kdysi se určití lidé postavili proti knihám a zastavili tak velkou část pokroku. Knihtisk od Gutenberga sice znají (pouze učenci), ale nikdy k němu nedošlo, protože veškerý tisk a vlastnictví knih bylo zakázané. Existují proto jen originály ručně psané a ty jsou pevně uchované a obyčejným lidem nepřístupné. Nikdo nesmí vlastnit originály. Dochází k výběru a jen některé kousky jsou ke čtení přístupné obyvatelstvu a to ještě nepřímou formou..

Druhou hlavní částí je studium v knihovně v Alexandrii. Studenti podstupují těžké zkoušky, aby jich většinu vyřadili a nechali si jen pár nejlepších. A zkoušky jsou někdy opravdu nervydrásající a dokonce i nebezpečné. To mi trochu připomínalo dystopické knihy typu Hunger Games nebo Univerzity výjimečných. Hlavně tedy tu. Těžká selekce studentů, smrt a pořád nějaká tajemství a zákazy.

Kniha dokonale ukazuje, jak by vypadal svět bez vědění v rukou lidí. Zvlášť kdyby ti výše postavení rozhodovali, co za knihy může kolovat a co ne. Tím pádem spousta zajímavých naučných knih, vědy, technologií ale i beletrie, by procházelo těžkou selekcí a lidé by spoustu věcí ani neznali, což tady koneckonců můžeme vidět... V knize také můžeme sledovat, že ani v této době, ač se snaží sebevíc právě striktními zákazy, nejsou lidé úplně v bezpečí. Nejen, že jsou v ohrožení díky tomu, že tajně uchovávají knihy, porušují pravidla a mnoho dalších věcí, ale i tak nikdo nedokáže zabránit tomu, aby se neválčilo. A lidé umírají po tisících... Paradox většiny knih, které nesou podobné poselství. Můžete lidi udržovat na uzdě jak chcete, ale lidská povaha se vždycky ukáže a nikdy to neskončí dobře.

Když se zpětně ohlédnu, tak kniha nebyla špatná, ale skoro tři čtvrtiny mě docela nudily a přišly mi strašně zdlouhavé. Možná kdyby to autorka trochu osekala na opravdu důležité věci, prospělo by to ději více. Nejlepší byl konec, jakoby se vše probralo z komatu a konečně byl závěr rozhodně zajímavějším a bohatším na obsah. Na povrch vypluly věci, které byly podstatné a neplnily pouze funkci výplně.

Nemůžu říct, že by mě kniha vyloženě zklamala, ale ani jsem neměla velké nutkání ji číst každý den. Kromě tématu knih a boje o lidství, případně vnuknutí dost nepříjemné budoucnosti, kdyby lidem nebyly přístupné knihy, mi toho Z kostí a inkoustu zase tak moc nedalo. Docela průměrná kniha, alespoň pro mě. Zatím nejsem pevně rozhodnutá co dál, nejspíš pokračování zkusím i tak, hlavně z čiré zvědavosti.


Probudil se ve své posteli v Ptolemaiově koleji a nebýt slabého třasu ve svalech a pozůstatků tepající bolesti ve spáncích by si mohl myslet, že to celé byl jen zlý sen.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Z kostí a inkoustu
Ink and Bone
Velká knihovna
1
Romana Bičíková
Fantasy
2015 originál / 2017 překlad
344
Fragment 
978-80-253-3390-7

Anotace Databazeknih.cz:
Jess a jeho rodina se živí pašováním knih. Ve Velké knihovně v Alexandrii je totiž uloženo veškeré vědění světa a vlastnit knihy je přísně zakázáno. Proto se najdou mnozí, kteří jsou za ně ochotni nemálo zaplatit. Jess dostane možnost ve Velké knihovně studovat a získat tak zákulisní informace důležité pro jejich rodinný obchod. Brzy ale zjišťuje, že Knihovna je mnohem temnější a zlověstnější místo, než si vůbec dokázal představit.


Pod nohama jim křupaly střepy. Jess byl rád, že měl alespoň dost duchapřítomnosti na to, aby se obul.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Google Play

Databazeknih.cz: Rachel Caine - Americká autorka, vlastním jménem Roxanne Longstreet Conrad. Narozena 27. 4. 1962 na vojenské základně White Sands v Novém Mexiku. Vystudovala účetnictví a dnes pracuje v dceřiné společnosti firmy Lufthansa. Vedle psaní se ve volném času věnuje filmu a televizi, z čehož plyne i její účast na tvorbě celé řady knih věnujících se rozmanitým televizním seriálům nejen fantastického zaměření. Uvést lze především průvodce Stepping Through The Stargate (2004), což je soubor rozmanitých esejů ze světa seriálu Hvězdná brána, sestavený ve spolupráci s přítelem P, N. Elrodem.

 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. No, přijde mi že hned v druhém odstavci si napsala dost obrovský spoiler, na kterém stojí značná část nejen příběhu, ale hlavně pochopení toho světa.
    Jinak mě se kniha hodně líbila, holt knihovnice se nezapře.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze :) Na tuhle knihu jsem se hodně těšila, ale teď ne všude čtu zrovna pozitivní recenze :) Takže moje nadšení se už o stupínek ochladilo, ale pořád mám chuť si ji přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na precteni to neni spatny, asi zkusim i pokracovani, ale neni to zrovna pecka...

      Vymazat
  3. Tuto knihu mám doma, ale ještě jsem se k ní nedostala. Snad brzy :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne