MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 února, 2018

Verum • Courtney Cole

sobota, února 24, 2018 10 komentářů

Po více jak roce jsem se dostala k druhému dílu Nocte. Kolegyně z práce mi půjčila dvojku, abych mohla pokračovat, protože upřímně, první díl mě nepřesvědčil k tomu, abych si sérii pořídila domů. A asi jsem udělala dobře.

Z počátku bylo nejnáročnější si vzpomenout, co se vůbec v jedničce stalo. Kniha byla totiž docela zamotaná a přinášela spoustu útržků, lží, pravd a polopravd. Pamatovala jsem si jen fragmenty a zásadnější části. Ale zbytek se mi těžce vypařil. Proto bylo docela náročné se do příběhu zase dostat, abych pochopila všechno, co se zase děje okolo Cally, hlavní hrdinky, a její rodiny.

Kniha byla neskutečně zamotaná, protože neustále přinášela pouhé náznaky a možná tajemství, ale aby se něco odkrylo, to prostě ne. Po celou dobu jsem četla a neustále čekala, protože jedna věc se knize nedá upřít a to, že čtenář je vcelku lapený v té temné síti a nedokáže uniknout. Ale to je asi jediné pozitivum. Během čtení jsem měla pocit, že jsem to já, kdo to nemá v hlavě v pořádku a ne Calla. To její neustálé omílání stejných myšlenek dokola - jsem šílená, nejsem šílená, jsem sama, nejsem sama, vím to, nevím nic. A pořád dokola. A pokud něco takového, nejniternější a ubohé myšlenky šílence, čtete skoro tři sta stran, tak to ve vás zanechá akorát tak nejpodivnější pocity. Nehledě na fakt, že i některé další postavy se chovaly jako schizofrenní.

Po celou dobu jsem četla ten její smutný příběh. To, jak jí každý všechno zatajuje. Vždycky dostala malou nápovědu, ve které se skrývalo ještě více otazníků, než předtím. Takže vznikal zmatek nad zmatek. Nějaké objasnění vyšlo až na úplném konci, asi na závěrečných dvou stránkách, díky čemuž mám pocit, že jsem úplně v háji. Všechno se tím vyvrátilo a začíná se vlastně zase od začátku, protože nic není jasné a realita strašně splývá. Prostě neskutečný mix na druhou. Autorka to opravdu nezvládla, protože pokud si odmyslím ty hrozné bláboly (tak protichůdné a protiřečící pasáže jsem už dlouho neviděla), tak holý text, který za něco stál, by se vešel sotva na padesát stránek.

A i když stále nevím, kde se skrývá pravda a co je vlastně realita a co ne, tohle bylo zatím největší zklamání letoška. Série má ještě jeden díl, nejspíš závěr, ale tuhle bláznivou otravnou holku už si nejspíš odpustím a ani mě nezajímá, kdo ze všech těch postav vlastně žije, kdo je pouze v její fantazii a jaká pravda vypluje na světlo. Už ne, díky...


Vím to. Cítím to.
Jsem šílená.
A nezáleží na tom.
Jsem králíkkrálíkkrálík a nikdy nebudu svobodná.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Verum
Verum
Nocte
2
Adéla Špínová
Román
2015 originál / 2017 překlad
264
CooBoo
978-80-7544-393-9

Anotace Databazeknih.cz:
Jmenuji se Calla Priceová a topím se. Můj nový svět je temný, temný oceán a všechna tajemství mě tlačí ke dnu. Můžu vůbec někomu věřit? Už nevím. Lži jsou jako spirály. Točí se a kroutí, oslepují mě svými trny a hadími jazyky. A když už si myslím, že jsem našla pravdu, všechno ze dna vystoupí. A obklopí mě temnota. Ale pravda mě osvobodí. Je jen kousek přede mnou, můžu se jí skoro dotknout. Ale i když září a třpytí se, vidím její blyštivé tesáky a vím, že mě rozerve. Zničí. Bojíte se? Já ano.


Protože byl tak nešťastný a protože mu dál ubližuju, den za dnem víc a víc tím, jak ho od sebe odháním.
Nezaslouží si to.
Nezaslouží si tohle.
Točím se dokola,
točím se dokola.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Goodreads

Databazeknih.cz: Courtney Cole New York Times a USA Today nejprodávanější romanopisec. Má bakalářský titul v oboru podnikání, ale žádné množství práce v podnikatelském světě nemohla potlačit nutkání psát.

Courtney se narodila a vyrůstala v Kansasu, domov neuvěřitelně přátelských lidí a nejvíce strašného počasí na planetě. Protože letní dny byly tak horké, vyrůstala na čtení stohů knih ... a když se jí nelíbil konec, napsala ho sama. Courtney miluje růžový lak na nehty, bouřky, podzim a knížky o Harrym Potterovi (ne nutně v tomto pořadí).

V současné době žije nedaleko Chicaga se svým skutečným princem Charming, dvěma syny, jednou dcerou a malou domácí zoo.

 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Ja osobne som ešte nečítala ani jednotku a popravde ma táto séria nejako neláka. Jednotka podľa recenzií vyzerala celkom fajn, ale keď vidím, že táto dvojka za veľa nestojí, radšej venujem svoj čas iným knihám :D

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha má stejně jako první díl krásnou obálku. Ale to hodnocení mě překvapilo. :) Příběh vážně musí být o ničem... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálky jsou jediné pěkné na této sérii... Už jednička pro mě byla průměrem.

      Vymazat
  3. Mně se nelíbila ani jednička, takže do dvojky jsem se ani nepouštěla. Tohle série mi vůbec nesedla.

    OdpovědětVymazat
  4. Já pořád zvažuji zda tuto sérii začít, ale jsem čím dál tím víc přesvědčená, že se bez ní obejdu. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi že ano. Existují desítky mnohem lepších věcí...

      Vymazat
  5. Nechápu, jak je možné, že se ti tak nelíbila :D I když uznávám, že ze začátku jsem měla pocit, že jsem nějaký díl přeskočila. Ale u téhle série se mi ta zamotanost právě líbí, i když jinde by mě asi taky pěkně štvala. Ale osobně se nemůžu dočkat třetího dílu. A ty snad najdeš knihy, které ti sednou mnohem lépe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to zamotaný, navíc ty myšlenkový pochody hlavní hrdinky mě děsně štvaly. Koukat do hlavy bláznovi.... Ale nejvíc to zabil ten konec :-(

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne