MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

09 října, 2017


Po dlouhém čekání jsem se konečně dočkala a mohla si objednat pokračování Jiskry v popelu. Nedlouho poté, co mi kniha dorazila domů, jsem se do ní pustila. Měla jsem docela obavu, jak moc si na tento svět rozpomenu a jak se po takové době dokážu zase začíst. Ale hned od prvního momentu bylo jasné, že v tomto problém nebude. Jako vždy na začátku a na konci jsou mapy pro výpomoc k lepšímu orientování. A pokud jsem něco zapomněla, autorka obvykle důležité věci připomněla nějakým tím opáčkem ve stylu vyprávění či vzpomínání...

Příběh jako takový plyne bez zádrhelů. Nenašla jsem žádné zbytečné detaily a popisy, se vším se jde hezky kupředu a vše má svůj smysl. Konečně žádné zdržování a oddalování nevyhnutelného. Proto vám vyprávění nedá vydechnout a jen s velkými obtížemi se kniha odkládá. Po celou dobu se střídají tři pohledy, Laia a Elias jsou samozřejmostí a přidala se k ním Helena, Eliasova přítelkyně z výcvikové 'školy'. Díky tomu jsem měla možnost sledovat více míst a udržovat si tak přehled, protože děj je docela spletitý a obsahově bohatý. Až se docela divím, že kniha není mnohem delší :-P

Postavy se mi líbily, byly krásně vystavěné a popsané. U některých jsem nečekala zvraty, takže jsem měla i překvapení (dobré či špatné, to neprozradím), každopádně jsem byla napnutá a zvědavá a přesně takový typ sepsaného příběhu mám ráda. Nenastala ani jedna vteřinka nudy, autorka je opravdu mistr, protože málokterá kniha mě baví po celou dobu. Proto nemusíte mít obavu, jakmile se do toho pustíte, nepůjde přestat.

V knize dochází k několika přelomům a ne vždy se všechno obrátí k dobrému. Nečekejte 'dětský'  fantasy příběh, kde je vždycky happy end a vše dopadne jen a jen dobře. Občas se některé věci ukážou brutální, ne svým popisem, ale svým poselstvím a tím, co se vlastně odehraje. Nemůžete si tedy být jisti, jak to v některých momentech dopadne. Opravdu se to stane nebo nás jen autorka tahá za 'fusekli'? Napíná nás nebo je opravdu schopná to udělat? To se dozvíte, když se tím prokoušete...

Nevím, co bych ještě tak mohla zmínit, z této knihy jsem hýřila radostí a velice mě to bavilo. Až do konce a posledních řádků jsem to hltala. Především závěrečné kapitoly jsem nedokázala přestat číst a když jsem otočila poslední stránku, málem jsem začala ječet. Momentálně mám před sebou několik měsíců, ne-li rok čekání na další pokračování, což bude naprosto neúnosné. Tak moc mě to bavilo. Knihu mohu tedy rozhodně doporučit, alespoň těm, kteří hltali jedničku tak jako já :-)

Jen několik kilometrů na východ od nás září Nur osvětlený olejovými lampami jako maják a my se pustíme přímo k němu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Plamen v temnotě
A Torch Against the Night
Jiskra v popelu
2
Petra Johana Poncarová
Fantasy
2016 originál/ 2017 překlad
472
Host
978-80-7577-102-5

Anotace Databazeknih.cz:
Pokračování Jiskry v popelu. Eliasovi a Laie jde o život. Po Čtvrté zkoušce a událostech, k nimž při ní došlo, se vojáci vydávají na lov dvou uprchlíků, kteří utekli ze Serry a vydávají se na nebezpečnou cestu do srdce Impéria. Laia se chystá proniknout do Kaufu, nejstřeženějšího a nejnebezpečnějšího imperiálního vězení, aby zachránila svého bratra, jehož schopnosti jsou klíčem k přežití Učenců. A Elias je rozhodnut jí pomoci, přestože se tím vzdává poslední šance na svobodu. Temné síly, lidské i ty z jiného světa, však pracují proti nim. Dvojice musí na každém kroku své cesty bojovat, aby přelstila nepřátele: krvežíznivého císaře Marka, nemilosrdnou Velitelku, sadistického Dozorce, který vládne kaufskému vězení a - což je nejbolestivější - i Helenu, Eliasovu dlouholetou přítelkyni, která nyní zastává funkci císařova Krkavce. Helena se musí podrobit Markově vůli a postavit se do čela mise, která jí zlomí srdce: najít zrádce Eliase i učeneckou otrokyni a oba zabít.


Hlavou se mi honí desítky nápadů, jeden bizarnější než druhý. Ale každý z nich vyžaduje pomoc alespoň jednoho dalšího člověka.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: The Mercury News
 



Knižní téma | An Ember in the Ashes (Jiskra v popelu) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Jiskra v popelu je jednou z mála fantasy, na které se hodlám mrknout. Když jsem byla mladší, tenhle žánr jsem doslova hltala, ale teď už se mi tak nějak zdá, že jsem z něj vyrostla a málokdo mi dokáže nabídnout něco, co už bych neviděla předtím. Jediné série, které momentálně ještě čtu jsou Hra o trůny (kde ani nevím, jestli se šestého dílu někdy dočkáme) a Úžasná zeměplocha, kterou jsem vlastně objevila celkem nedávno.
    No, abych se dostala zpátky - tuhle sérii však všichni vychvalují a moc se mi líbí, že píšeš, že není dětská a ne všechno musí nutně dopadnout dobře, což já ráda, takže se na ni chci podívat o to dříve :)
    Doufám, že ti čekání a na další díl vyplní samé báječné knihy :)
    Měj se krásně, Lucí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle série je opravdu moc krásná a stojí za to. Rozhodně není tak 'pohádková' jako knihy Johna Flanagana, ale ani krutá jako Hra o trůny (která mě bavila jen chvíli). Každopádně se tam i umírá, takže si nikdy nemůžeš být jistá, co bude následovat :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne