MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 srpna, 2017


Jak už někteří možná víte, české autory čtu jen zřídka. Je to pro někoho možná ostudné, ale pravdou je, že z domácí scény mi knihy obvykle nesednou. Nedokážu popsat čím přesně, ale není to prostě ono. Jednou za čas je však dobré své obzory rozšířit a tak jsem si tentokrát vybrala Noční labuť. A jak u mě dopadla? To se právě dozvíte.

Hned ze začátku musím upozornit, což jsem tak nějak přehlédla, že kniha je sbírkou povídek. Takže nečekejte nějaký ucelený příběh od začátku až do konce. Některé části knihy jsou řešeny jako taková, v uvozovkách, detektivka, protože dochází k nějakému vyšetřování, další je hledáním osoby, další slouží k odhalování sebe sama a tak podobně. A k tomu přeskakujeme řádově v měsících až letech...

Hlavní hrdinka Nix je opravdu zajímavá a v každé kapitole se vybarvuje trošku jinak. Nejde si ji neoblíbit, i když má své mouchy a není jich zrovna málo. Občas se zdá poněkud nestálá. Silná i slabá zároveň. V každé povídce se potkává s novými postavami, které ji trochu nebo příliš ovlivňují. A jak se sama mění, poznává i pravdu o sobě a o tom, kým je. Přesto si myslím, že v celkovém pojetí působí tak nějak akorát. Možná bych nezmiňovala její minulost, která se tam příliš nehodila a popřemýšlela bych nad jejími vlastnostmi, zda byly všechny potřeba.

Na to, že jde o spisovatelčinu prvotinu, nemám téměř žádné výtky. Text je plynulý a velice čtivý. Čtenáře si dokáže získat téměř okamžitě. Autorka se nebojí i peprnějších okamžiků. Vždy, když skončila kapitola, tak mě to docela mrzelo, protože by mě zajímalo, jak to bude pokračovat. Proto si myslím, že udělat z knihy povídky, byla trošku chybička. Asi bych to ocenila jako klasickou knihu s velkým dějem. Takhle vzniklo hodně otazníků a nedodělaných pasáží. Především závěr jsem příliš nepochopila. Tak nějak jsem ztrácela pozornost o tom, co se vlastně děje a jak to s Nix dopadlo.

Nějaké připomínky bych měla, přivítala bych rozumnější konec, delší kapitoly a míň útěků od důležitých věcí. Ale chyby se dají najít snad na každé knize. Musím uznat, že toto je jedna z mála českých knih, která se mi opravdu hodně líbila... A pokud autorka něco nového vydá, rozhodně to zkusím.
 

Kráčela jsem potemnělou chodbou ke svému pokoji, když jsem matně zaslechla tiché našlapování.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Noční labuť
Noční labuť
-
-
-
Fantasy
2017 originál
272
Gorgona
978-80-88029-28-1

Anotace Databazeknih.cz:
Narodit se s vlohami k černé magii není nic příjemného. Být zavražděn v sedmnácti letech ještě méně. Nix se stalo obojí, a přesto žije. Jak je to možné? Inu, řekněme si na rovinu, že s tou holkou není něco v pořádku.
Čistě teoreticky by už měla být po smrti, jenže konflikt dvou typů magie ji drží při životě. To neunikne pozornosti jak Řádu bílých čarodějů, tak černokněžnickému Konkláve. A protože ti první by tuto hříčku přírody nejraději sprovodili ze světa, nezbývá Nix než hledat ochranu u druhých. Ale budou o ni černokněžníci stát? A co za to? Inu, zadarmo ani havran nehrabe…


Nahlédla jsem pod skalní výběžek a uviděla otrhané, vyhublé stvoření. Dívka spala stočená do klubíčka.

Ukázka z knihy




Informace o autorce

foto: Gorgona Books

Gorgona.eu: Zuzana Hartmanová - Narodila se ve znamení Býka v roce 1990 ve slavné kolínské rovině, o níž pojednává lidová píseň, a jak to vypadá, pravděpodobně tam zapustila kořeny natrvalo. Už od útlého věku ví, že kniha je nejlepší přítel člověka, a tento vztah se pilně snaží utužovat. Pracuje jako knihovnice v oddělení digitalizace Městské knihovny v Praze a v mezi­čase odbíhá k recenzování knih pro webzin Dagon.cz.

Čte především fantastiku, ale nepohrdne ani histo­rickým či detektivním románem. První fantasy knihou, kterou přečetla a která ji zároveň nejvíce ovlivnila, byl Dračí princ od Melanie Rawn. Jednoho krásného rána si řekla, že zkusí napsat vlastní příběh, a od toho okamžiku nebylo cesty zpět…




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne