MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 května, 2015

Magisterium Železná zkouška

Knihu jsem si vybrala především kvůli jedné z autorek, Cassandře Clare. Už jsem od ní přečetla sérii Nástroje smrti a Pekelné stroje. Byla jsem s nimi nadmíru spokojená, tak jsem doufala, že i nyní se příliš nezklamu.

Kniha mi při čtení hodně připomínala Harryho Pottera, tři hlavní hrdinové, magie, zvláštní svět, ve kterém žijí, nepřítel a trochu temnoty. Trochu jsem v tom viděla i Percy Jacksona, hlavně v mládí hrdinů nebo ve zvláštnosti jídelníčku... Určité podobnosti by tam byly. Ale když člověk jako já čte převážně fantasy literaturu, začne se mu zdát dřív nebo později všechno určitým způsobem podobné.

Rozhodně se tam nezapře ruka Cassandry. Příběh je moc zajímavý, napínavý i zábavný. Hlavní postavu, Calluma, jsem si ihned oblíbila. Je to jedna z těch typů, co mají štěstí na průšvihy a úrazy. Jako bych viděla Harryho, Rona a Hermionu :-)

Ale zpátky ke knize. Děj ubíhá plynule, šlape jak hodinky a ani na chvíli jsem se nenudila. Kromě jedné nebo dvou chvílí, jsem vůbec nevnímala ani věk hrdinů. Vůbec mi to v příběhu nevadilo. Jen jsem četla dál a dál a zaobírala jsem se příběhem a tím, co se děje.

Ke konci se dalo napětí krájet. Všechno začalo gradovat a konečně tu byl příslib nějakého rozuzlení a snad i vysvětlení, co se vlastně děje. Dostala jsem víc než nápovědu, přímo velké vodítko. A pak byl najednou konec. Takže jsem napětím ani nedýchala, abych nakonec zjistila, že musím počkat na další knihu. Ale to se dalo čekat, že... :-)

I když kniha byla spíše pro mladší čtenáře, tak mi to vůbec nevadilo. Byla zábavná, napínavá, moc dobře napsaná. Cassandra Clare je moje oblíbená autorka. Holly Black jsem nikdy nečetla, takže nevím, nakolik je v ději obsazen její 'rukopis'. Každopádně, pokud jednu z nich máte rádi a líbí se vám knihy J.K. Rowling nebo Ricka Riordana, tak se nudit nebudete, protože určité podobnosti se tu najít dají.

V tomto případě jsem se rozhodla dát čtyři hvězdičky. A doufám, že další kniha bude ještě lepší...
 

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Železná zkouška
The Iron Trial
Magisterium
1
Cassandra Clare, Holly Black
Pavlína Zagolová
Fantasy
2014 originál /2015 překlad
312
Yoli
978-80-87543-39-9

Anotace Databazeknih.cz:
Callum Hunt ví už odmalička, že pokud by se někdy zapletl s magií, znamenalo by to pro něj jediné – smrt. Jeho otec mu to ostatně nikdy nedovolí zapomenout. Když je Cal pozván k vstupním zkouškám do tajemné čarodějné školy jménem Magisterium, slíbí otci i sám sobě, že v testu dokonale propadne. Jenže Cal má naneštěstí magii v krvi, takže i přes veškerou snahu je spolu s dalšími dvěma žáky vybrán, aby studoval u největšího mága ze všech, mistra Rufuse. Cal zjišťuje, že magie je mnohem zábavnější, než si kdy uměl představit, a také skoro stejně tak nebezpečná. Ve škole si vedle nových přátel rychle udělá i nové nepřátele… Dvě nejlepší autorky současné fantasy pro mládež se spojily, aby napsaly nejúžasnější magické dobrodružství od dob Harry Pottera.



Ukázka knihy


Informace o autorkách

 foto: Knižní vesmír

Databáze knih: Cassandra Clare se narodila americkým rodičům v Íránu a většinu dětství strávila cestováním po světě se svojí rodinou. Do deseti let žila ve Francii, Anglii a Švýcarsku. Po střední škole žila v Los Angeles a New Yorku, kde pracovala v různých časopisech. Na knize Město z kostí začala pracovat v roce 2004, inspirována Manhattanem.


foto: Nakladatelství JOTA

Databáze knih: Holly Black je jednou z nejúspěšnějších amerických autorek příběhů pro děti a mládež. Její knihy si svým smyslem pro fantazii a tajemno získaly nejen uznání kritiky, ale především oblibu u čtenářů v mnoha zemích celého světa. V češtině vyšla například populární pětidílná série Kronika rodu Spiderwicků a ilustrovaný průvodce Arthur Spiderwick: Klíč k určování kouzelných tvorů ve světě kolem nás, na nichž Blacková spolupracovala se spisovatelem a výtvarníkem Tonym DiTerlizzim, nebo román Daň peklu. Momentálně žije spisovatelka s manželem a synem v Amherstu ve státě Massachusetts.





Knižní téma | Magisterium • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-magisterium/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Ja som si tiež vybrala knihu kvôli Cassandre a priznám sa, čakala som od toho viac. Aj mne to pripomínalo HP a Percyho... vlastne tam toho skomolili autorky dosť a ten typický Cassin štýl som v písaní ani necítila. Mala som dojem, ako keby si si tam iba vycapila meno, nech sa to Holly Blackovej lepšie predáva.
    Ale tak zase nechcem byť úplne kritická. Ono to nebolo až také zlé, ale k pokračovaniu ma to už neťahalo.
    Najprv som si myslela, že som už z takejto literatúry vyrástla, lenže to nie je pravda, pretože knihy od Ricka Riordana ma stále bavia :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, Ricka mam v oblibe, prestoze ma v knihach hodne mlady hrdiny

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne