MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 března, 2014


Kniha začíná pozvolna, popisuje nejdříve dětství hlavní hrdinky. Tato část mi nepřišla moc zajímavá. Spíš mě zarážela bezcitnost některých lidí. Takže jsem byla ráda, když jsem se po těchto pár kapitolách dostala do doby, kdy je už hrdinka plnoletá. Děj knihy se často mění. Chvíli je vše šťastné a spokojené a chvíli se vše pokazí. Příběh se mi líbil, i když už mi to chvílemi přišlo velice protahované. Konec vyšel (aspoň z mého pohledu) určitým způsobem šťastně i nešťastně.

Chvílemi do děje 'vchází' hlavní hrdinka se svými myšlenkami. Měla jsem proto pocit, že čtu v podstatě nějaký deník. Čtení nebylo nijak náročné, četlo se to dobře, žádná složitá čeština nebo dobové 'nářečí '. Na romány sice moc nejsem, raději mám jiné žánry. Ale tak jako u Jane Austen, jsem udělala výjimku, a knihu četla čistě ze zvědavosti, abych ji mohla porovnat s filmem.

A co se tedy týče filmového zpracování, myslím že bylo více než zdařilé, a že se téměř na 100% (až na pár detailů) drželo knižní předlohy.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Jane Eyre
Jane Eyre
-
-
Charlotte Brontë
Petr Polák
Román
1847 originál / 2013 překlad
480
Omega
978-80-7390-008-3

Anotace Databazeknih.cz:
Román Jane Eyrová, který patří ke klasickým dílům anglické literatury, je do značné míry autobiografický. Objevují se zde zkušenosti autorky z neveselého dětství i popis postavení ženy v tehdejší Anglii. Román poprvé vyšel v roce 1847, Charlotte Brontëová ho vydala pod pseudonymem, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly. Román se dočkal okamžitého úspěchu a později i mnoha divadelních, filmových a televizních adaptací.




Informace o autorce

foto: Wikipedia


Databazeknih.cz: Charlotte Brontë se narodila ve vsi Thornton poblíž Bradfordu v rodině kněze Patricka Brontëho. Její dvě mladší sestry, Emily Brontëová a Anne Brontëová, byly také spisovatelky.
V roce 1820 se rodina přestěhovala do Haworthu, kde byl Partick Brontë jmenován vikářem. V roce 1824 byla se svými třemi sestrami poslána do dívčí školy v Cowan Bridge v Lancashire (tuto školu později popsala v románu Jana Eyrová). Chudé poměry, v nichž tam žila, ovlivnily její zdraví a psychický vývoj a uspíšily smrt jejích dvou starších sester, Mary a Elizabeth, které obě zemřely v roce 1825 na tuberkulózu.
Vrátila se tedy domů na faru v Haworthu, kde začala spolu se sestrami Emily a Anne a bratrem, básníkem Branwellem Brontëm, popisovat životy a potíže obyvatel svých imaginárních království. Charlotte a Branwell psali povídky o své zemi Anglii a Emily a Anne články a básně o své - Gondalu. Příběhy byly velmi propracované a vzájemně spjaté - část rukopisů se dochovala dodnes. Tento zájem je upoutal po dobu jejich dětství a dospívání a připravil je pro jejich pozdější literární život.


Filmové zpracování


Romantický / Drama
Velká Británie / USA, 2011, 120 min

Režie: Cary Fukunaga
Scénář: Moira Buffini
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Mia Wasikowska, Michael Fassbender, Jamie Bell, Holliday Grainger, Judi Dench, Craig Roberts, Sally Hawkins, Imogen Poots, Amelia Clarkson, Romy Settbon Moore, Sophie Ward, Tamzin Merchant, Harry Lloyd, Jayne Wisener, Simon McBurney, Valentina Cervi, Freya Parks, Ned Dennehy

Film se mi líbil. Sice z děje knihy pobral jen to důležité, ale i tak za shlednutí stojí. Jako obvykle jsem si film vybrala kvůli hereckému obsazení :-)



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne