MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 ledna, 2014


Opravdu hodně dobrá kniha. Svižná, napínavá. Trochu s prvky románu pro teenage. Žánrově zaměřeno jako sci-fi a dystopie. A to mám ráda. Chvílemi mi to přišlo lehce podobné jako Hostitel od Stephenie Meyer. Většina knihy popisuje hlavní hrdinku a to jak se rozhoduje o svém budoucím životě, jak se snaží najít přátele a přežít mezi nepřáteli. Až teprve na konci se to opravdu rozjede.
 
Ze začátku bylo těžké orientovat se v rozdělení společnosti a zapamatovat si charakterové prvky jednotlivých skupin. Ale čtenář si počase zvykne a dostane se do toho.
 
Námět knihy je zajímavý a určitě stojí za zamyšlení. Konec mohl být trochu protažený a napínavější. Ale předpokládám, že autorka si to 'lepší' nechává do druhého dílu :-). Tak se nechme překvapit.
 
Třetí a poslední díl by měl vyjít letos v květnu... Ale teď... jde se na druhou knihu.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Divergence
Divergent
Povstalecká trilogie (nebo Divergence)
1
Veronica Roth
Radka Kolebáčová 
Sci-fi
2011 originál / 2012 překlad
344
CooBoo
978-80-7447-125-4

Anotace Databazeknih.cz:
Nacházíme se v dystopickém Chicagu, kde je společnost rozdělena do pěti frakcí. Každá frakce se zaměřuje na jednu ctnost - Candor na upřímnost, Abnegation na obětavost, Dauntless na statečnost, Amity na mírumilovnost a Euridite na moudrost. Každý rok v předem určený den si všichni šestnáctiletí musí vybrat, které ze zmíněných ctností zasvětí zbytek svého života. Pro Beatrice tato volba znamená rozhodnutí mezi životem s rodinou a tím, čím je doopravdy. A to, co si vybere, nakonec překvapí i ji samotnou.

Během výcviku, který probíhá ve velmi konkurenčním duchu, si Beatrice zvolí nové jméno (Tris) a snaží se v novém prostředí najít místo, kam patří. A také si nějak utřídit své pocity vůči jednomu na jednu stranu fascinujícímu, ale na druhou stranu velmi nebezpečnému chlapci. Do toho všeho ji tíží jedno velmi zásadní tajemství, které (jak se později ukáže) může zachránit život všem, které miluje... ale také ji zničit.


Ukázka z knihy

Náhled knihy z nakladatelství albatros


Informace o autorce

foto: Huffington Post

Databazeknih.cz: Veronica Roth se narodila a bydlí v Chicagu. Psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne