MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 února, 2018


S knihami tohoto autora se setkávám už poměrně dlouho. Dalo by se říct, že rozhodně víc jak deset let. A tak už předem vím, co od něj můžu očekávat. Vím, jakým stylem píše, jaká témata si volí a tak dále. A ani tentokrát mě nezklamal. Co si teda o jeho další knize myslím?

Rick Riordan je pro mě velice oblíbený autor. Píše hlavně o tématech bohů a polobohů, hojně k tomu využívá mytologických témat a tak v dobrodružstvích jeho postav potkáme kyklopy, satyry, nejrůznější bytosti a příšery, ať už na straně dobra či zla. Určitě nezapomíná na historické postavy, které taky velice rád zapojuje. Všechny tyto elementy spojuje v naší přítomnosti, takže se klidně moderní svět setkává s řeckými bohy, římskými bojovníky, vikingskými polobohy a tak dále. Neustále tyto příběhy rozvíjí, někdy dokonce spojuje jednotlivé série společnými hrdiny. Rozhodně nechybí ani pořádná hromada humoru. Jeho knihy jsou plné dobrodružství a proroctví, na která se hlavní postavy neustále vydávají, aby zachránili svět.

A jak už jsem psala na úvod, vždycky předem vím, do čeho jdu. Autor sice dokáže neustále přispívat novými tématy, dokáže vymýšlet stále nové výpravy a komplikace (což v tom množství je celkem neuvěřitelné), ale je pravda, že knihy v podstatě nabízí stále to stejné. A tak se to čtenáři po chvíli přejí.

Já osobně tuto knihu četla jako již šestnáctý autorův počin a tak vím jistě, že dočtu tuto sérii a také Magnuse Chase, ale v případě vydání dalších sérií, už svoji činnost pozastavím. Velikou nevýhodou pro mě totiž je to, že postav sice přibývá, ale děj se pohybuje velice pomalu, takže v podstatě vzniká dojem, že vůbec nestárnou. Chybí mi takový ten vývoj, který jsem například prožívala s Harry Potterem, se kterým jsem postupně rostla. Postavy dospívaly a posouvaly se někam dál. Tady však bohužel mám pocit zamrznutí.

Takže určitě mám v plánu dokončit zmíněné dvě série, které se u nás postupně vydávají, ale tím asi skončím. Bohužel jsem věková skupina, která těmto knihám odrůstá, ač mě stále baví a líbí se mi, už nejsem čtenář, pro kterého jsou tyto knihy určeny.

Za mě velké plus za obsahovou stránku, děj, všechny ty promyšlené proroctví, bitvy, propojení postav ze všech těchto světů a koutů Země, ale jinak se kniha bohužel nějak zasekla... Docela mě to i mrzí, protože jsem se čtením byla vždycky spokojená, ale knihy z nebe nepadají a tak je potřeba si najít něco, co člověku přinese víc.
 

U jaderné elektrárny Three Mile Island z roku 1979 smrtelníkům jaksi nedošlo, že tu havárii způsobila divoká bitka řetězovými pilami mezi Arésem a Héfaistem.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Temné proroctví
The Dark Prophercy
Apollónův pád
2
Dana Chodilová
Fantasy
2016 originál/ 2017 překlad
392
Fragment
978-80-253-3393-8

Anotace Databazeknih.cz:
Apollón dál trčí v kůži Lestera Papadopoulose. Z jeho nadpřirozených schopností mu nezbyla ani jedna a tělo nemotorného teenagera, ve kterém se nachází, je jen pro zlost. Diovo odpuštění a místo na Olympu získá zpět, jen pokud najde starověké zdroje proroctví a osvobodí je. Naštěstí na to není sám – po boku má starého známého Lea Valdeze, jeho draka Festuse a bývalou nymfu Kalypsó. Cesta za dalším Orákulem vede na Středozápad!


Chvíli jsem si myslel, že nás objevili. Možná, a taky možná ne, jsem se počural do kanálu. (Neříkejte to Leovi. Stál po proudu.)

Ukázka z knihy



Informace o autorovi

foto: Bookstacked

Databáze knih: Rick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Autora neznám, ale i podle ukázky vypadá, že píše fajn a docela mě kniha zaujala, mrknu se po něm, co od něj by pro mě mohlo být to pravé. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem četla jen první díl a druhý jsem si ještě nestihla pořídit, ale určitě plánuji. Doufám, že co nejdřív. Je to Rick Riordan, toho nelze vynechat :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne