MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 března, 2017


Vážka v jantaru skončila hodně otevřeně a napínavě, takže jsem moc dlouho nevydržela a potřebovala jsem následující díl. Bylo nutné zjistit, co se vlastně stalo a jak to pokračovalo. I z toho hlediska, že seriál v podstatě skončil podobně a já nechápala, jak bude ten velký časový úsek zaplněn (nebudu prozrazovat detaily, pokud někdo nečetl ani neviděl). Každopádně tento díl pro mě konečně představoval změnu, protože jsem tím pádem nevěděla co mě čeká. První dvě knihy jsem měla vyspoilerované díky seriálu...

Kniha byla neskutečně obsáhlá. Věnovala se různým časovým úsekům a hned několika pohledům různých postav k tomu. Veškeré detaily rodin, lidí a celkového dění. Jako bych četla nějakou rozsáhlou kroniku a pořád to narůstalo. Díky tomu je na knize krásně vidět, jak autorka přemýšlí nad každou drobností a všechno neskutečně propojuje (jak v minulosti, tak současnosti).

Občas bylo únavné sledovat veškeré ty problémy, které postupem času vznikaly. Nekonečná smyčka šlamastyk, do kterých se Jamie a jeho nejbližší dostávali. Jakoby nemohla existovat delší časová etapa než pár dní, kdy by si mohli odpočinout a užívat si normálního života bez komplikací. Už to začalo být poněkud ohrané. Na jeden život je toho až moc. Ale na druhou stranu chápu, že to je asi ten největší tahoun celé série. Bez všech těch napínavých honiček, zachraňování, intrik a bojů, by to byl jen obyčejný román pro ženy. Takže můžu s klidným svědomím říct, že díky tomu není. Jinak bych to nečetla :-P

Kniha skončila sice opět otevřeně, ale po pravdě ne tak moc napínavě, abych si konečně nemohla dát pauzu a nevrátila se i k jiné četbě. Takže ano, sérii nechám chvíli u ledu. Moc se těším na nové díly, které Omega letos chystá a že jich není málo. Trošku se děsím, co bude následovat, protože jsem viděla na netu, že zrovna píše devátý díl! Ale budiž. Stále je to stejně dobře napsané, poutavé, napínavé, ale i humorné. Prostě kniha jak má být :-) U dalších dílů s nakupováním nebudu váhat...


Byla to neklidná noc. Byla jsem příliš unavená, abych vydržela ještě chvíli vzhůru, byla jsem ráda, že jsem tak rychle usnula. Možná jsem se bála, že zmizí, když budu spát.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Mořeplavec
Voyager
Cizinka
3
Diana Gabaldon
Robert Dastych
Historický román
1993 originál / 2011 překlad
1016
Plejáda
978-80-87374-96-2

Anotace Databazeknih.cz:
Claire zjišťuje, že Jamie u Cullodenu nepadnul, ale žil dál a vrátil se na své panství. Zde se několik let skrýval v jeskyni, kam mu jeho poddaní nosili jídlo, než se vydal Angličanům, aby jeho lid přežil z peněz za jeho hlavu. Při pobytu ve věznici se spřátelí s jejím velitelem, jehož život kdysi ušetřil, a zároveň objevuje tajemný zlatý poklad u severního pobřeží.
Po rozpuštění věznice jsou vězni převeleni do amerických kolonií, ale Jamie je ušetřen a poslán jako sluha na anglický statek...


„Mám písek v zubech,“ řekl a ušklíbl se, když se ke mně vracel. „A v uších. A v nose a ani bych se nedivil, kdybych ho měl i v řiti.“

Informace o autorce

foto: Variety

Omega.cz: Diana Jean Gabaldon Watkins se narodila v Arizoně. Otec byl Američan mexického původu, matčiny kořeny sahaly do Anglie. Vystudovala zoologii, mořskou biologii a behaviorální ekologii. Po studiích pracovala na Arizonské univerzitě a v roce 1984 založila významný vědecký čtvrtletník Science Software Quarterly. S literaturou začala o čtyři roky později a rozhodla se pro historickou tématiku okořeněnou dávkou fantasy. Na začátku psala proto, aby si dokázala, že to zvládne, ale když výsledek ukázala známým, přesvědčili ji, že by svůj příběh měla publikovat. Debutovala knihou Cizinka, která se pak stala první částí velmi oblíbené série.

Knižní téma | Outlander (Cizinka) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-outlander/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Ahojky! Na Cizinku se chystám, tedy na celou sérii, ale viděla jsem první řadu seriálu, ale od té druhé se (prozatím) držím statečně dál :D, a když píšeš, že dvojka končí hodně napínavě, jsem ráda, že mám doma i toho Mořeplavce. Povedená recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :-) první tři díly jsem opravdu potřebovala přečíst po sobě kvůli návaznosti :-)

      Vymazat
  2. Ježiši já se nemůžu dočkat... Navíc to nemám vyspoilerované, seriálu jsem odolala, takže doufám, že mě to fakt strhne :))

    OdpovědětVymazat
  3. Mořeplavce jsem také četla, ale stejně se těším na třetí díl od Omegy, bude mi ladit do série :) Ke konci roku jsem rozečetla i Bubny podzimu, ale tak trochu to bylo hektické období a nedostala jsem se ani na stou stránku, takže mám teď také menší pauzu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už se těším na další díly, jak je budu mít doma... :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne