MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 prosince, 2015


Tak především musím říct, že číst pokračování po tak dlouhé době bylo docela matoucí. Trvalo mi, než jsem se chytla a rozpomněla jsem si na nějaké detaily či jména. Takže doporučuji číst co nejdříve po Písni krve :-) Bude vám to lépe navazovat a neztratíte spoustu detailů ze začátku knihy jen proto, že si nejste jisti, na co přesně to navazuje.

Velké mínus u mě mělo, že o vyprávění knihy se dělí hned několik postav. Samozřejmě to příběh krásně rozděluje a je tím pádem snadnější sledovat dění na více místech ve zhruba stejnou dobu. To bylo na druhou stranu víc než dobře promyšlené. Takže proč mínus? Na můj vkus tam bylo až příliš málo věnováno Vélinovi. V první knize jsem si zvykla, že byl hlavním vypravěčem a vše se točilo především kolem něj. Ale nyní jsem musela přečíst několik jiných částí (ostatní vypravěči), než jsem se dostala k němu. Vélin se stal mojí oblíbenou postavou, sympatickou, emotivní i nelítostnou. A když jsem na tento díl čekala, těšila jsem se především na něj a jeho bratry. Ne na vyprávění osob z celého království. Chvílemi mi to přišlo, jakoby se Ryan rozmyslel a začal trochu víc opisovat George Martina. Mnoho kapitol věnovaných různým osobnostem, na různých místech apod. Naštěstí ale má děj mnohem zajímavější a nezaobírá se každou maličkostí...

Jinak vyprávění příběhu, způsob autorova psaní, zůstává neměnný. Děj je velmi čtivý a dobře popisovaný, svižný, nijak protahovaný. Anthony Ryan si mě rozhodně získal a patří k mým oblíbeným autorům (i když toto je jeho teprve druhá kniha, pokud vím). Nebojí se popisovat cokoliv, ať je to příjemné téma nebo ne. Věnuje se detailům, i když tím zbytečně nezatěžuje děj, nezabývá se zbytečnostmi. Při čtení se vůbec nenudím, hltám každou stranu a těším se na nové zvraty. Myslím, že napětí nebylo příliš moc, ale knize to nijak neškodí.

Kniha se věnuje tomu, co se děje v království a dalším bitvám, které je nutné vybojovat. Nic se neobejde bez potíží. Co se týče děje, oproti první knize nečekejte velký posun v tom, že byste se dozvěděli něco nového (aspoň ne z těch záhadných mýtických věcí). Kniha má jakoby svůj vlastní význam, navazuje na první knihu, ale dala by se asi číst i bez znalosti Písně krve. Objasnění největších záhad pravděpodobně bude až v další knize. Tam se snad dozvíme něco o tom, jak dopadne válka, o temnotě, Vélinově první lásce a spoustu dalších podrobností. 
To nejlepší však zůstává nakonec. Nejzajímavější je samozřejmě závěrečná část, ke které to celé stovky stran směřuje, kde se protínají všechny linie vypravěčů, kde to všechno vrcholí, a která je z ničeho nic utnutá a zůstává otevřená. Další lákadlo na pokračování, které si nenechám ujít. I přes nějaké prvky, které se mi nelíbily, musím dát plný počet hvězdiček. Rozhodně knihu doporučuji a už se těším na pokračování... :-)


Zaslechl, jak se otevírá hlavní brána, a ohlédl se. "Vypadá to, že dorazil dar od mé rádkyně."

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pán věže
Tower Lord
Stín krkavce
2
Anthony Ryan
Jakub Kalina
Fantasy
2014 originál / 2015 překlad
672
Host
978-80-7491-509-3

Anotace Databazeknih.cz:
Tváří v tvář hrozbě musí i ta nejzdráhavější ruka nakonec pozvednout meč.
Vélin Al Sorna je unavený z války. Ve službách Království a Víry bojoval v bezpočtu bitev. Odměnou mu byla ztráta lásky, smrt přátel a zrada krále. Po pěti letech v alpiranském žaláři touží jen po návratu domů, odhodlaný, že už nikdy nebude zabíjet.
Reva plánuje, že Vélinovi na uvítanou vrazí kudlu do zad. Zničil její rodinu i její život. Nic ji neodradí od krvavé pomsty — dokonce ani hrozba vpádu největšího nepřítele, jakému kdy Království čelilo.
Ale jakmile vzplanou válečné ohně, z protivníků se stávají spojenci a pravda se mění v lež. Pokud chce Reva zachránit Království, musí přijmout budoucnost, jakou si nepředstavovala — a Vélin se musí ponořit zpět do minulosti, kterou by nejradši pohřbil.

Zamračil se na ni přes hrací desku a jediným pohybem smetl zbývající figurky. "Zkusíme to znovu."

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Hachette Australia

nakladatelstvi.hostbrno.cz: Anthony Ryan pochází ze Skotska, vystudoval historii a většinu svého dospělého života žil a pracoval v Londýně. Po dlouhé kariéře v britské státní správě začal po úspěchu svého prvního románu Píseň krve (2013) psát na plný úvazek. V současnosti dokončuje druhý díl plánované trilogie Tower Lord (Pán věže) a pokračuje v psaní sci-fi série Slab City Blues, která vychází v elektronické podobě. Románu Píseň krve se už prodalo přes sto tisíc výtisků.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne