MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 října, 2014


Knihu Labyrint: Útěk jsem si zvolila v době, kdy se o ní začalo hodně psát, protože do kin mířila zfilmovaná verze. Kniha byla hodně chválena a po přečtení anotace, jsem se rozhodla ji pořídit.

Zhruba polovina knihy mi přišla jako pozvolné a nezáživné vyprávění. Popis labyrintu a okolí. Lidí, kteří tam byli. Způsobu života a tak dále. Ještě v době, kdy se mezi ně dostane jediná dívka, se styl vyprávění nemění. Sice dochází k pár střetům, ale jinak nic velkého.

Až když dojde k obrovské změně a postavy v příběhu začnou bojovat o přežití, začíná konečně napětí a část knihy, která mě začala zajímat.

Závěr knihy byl zajímavý a hodně otevřený. Takže se dá očekávat mnohé v dalším dílu. Epilog naznačuje dost nepříjemnou věc pro naše hrdiny, ale raději to nebudu prozrazovat, může to být jen moje domněnka.

Takže abych to shrnula. Kniha měla pár much především v tom, že mě velká část nedokázala tak úplně vtáhnout do děje. Nicméně samotné téma a závěr se mi hodně líbil. Takže co se týče hodnocení, nechám to na čtyřech hvězdičkách a těším se na další pokračování.

Tak trochu nechápu, když došlo k tomu výpadku, proč nejdříve třeba nevyzkoušeli tu Klec, než šli do labyrintu? Mohli přece zkusit, jestli už je ta šachta bezpečná. Aspoň by tam nebyly ty potvory.
A druhá věc, proč se na noc neukryli všichni do lochu, když tam to očividně bylo před těma potvorama bezpečnější? Přece tam schovali Thomase...



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Labyrint: Útěk
The Maze Runner
Labyrint
1
James Dashner
Petr Kotrle
Sci-fi
2012 originál /2014 překlad
360
Yoli
978-80-87543-20-7

Anotace Databazeknih.cz:
Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlapec. Původní skupina je už na místě asi dva roky a marně se snaží uniknout labyrintem, který obklopuje jejich životní prostor. Už se vzdávají naděje. Pak se ale objeví dívka v bezvědomí a jejich svět se začne měnit...



Ukázka z knihy

Náhled knihy ze stránky bux.cz


Informace o autorovi

foto: Fangirlish

Databáze knih: James Dashner se narodil a vyrůstal v Georgii, ale nyní žije v Rocky Mountains se svou rodinou. Má čtyři děti, někteří by si mohli myslet, že příliš mnoho, ale myslí si, že je tak akorát. Kdysi dávno, James studoval účetnictví a pracoval v oblasti financí, ale nyní píše na plný úvazek již několik let.
Ve svém volném čase, James miluje číst, sledovat filmy a (dobré) televizní pořady, lyžuje a čte. (četba byla zmíněna dvakrát úmyslně.) Nejvíce ze všeho je vděčný, že se mu dostalo možnosti vydělávat na živobytí psaním příběhů, a do značné míry se domnívá, že je ten nejšťastnější chlap na světě.
James je autorem trilogie THE MAZE RUNNER a THE 13TH REALITY série. Také před několika lety publikoval řadu (počínaje A DOOR IN THE WOODS) s malým vydavatelem.

Překladatel

foto: casopisxb1.cz (Kotrle, Petr)

XB-1: Petr Kotrle (*1967), překladatel a dříve i příležitostný recenzent známý především díky překladům románů Roberta Holdstocka a Orsona Scotta Carda. Vzděláním a povoláním geodetik a kartograf, oboru zůstal dodnes věrný. První profesionální překlady publikoval na začátku 90. let a jím přeložené povídky se následně objevovaly na stránkách časopisů Exalticon, F&SF, Ikarie i XB-1. Často spolupracoval s nakladatelstvími Polaris, Návrat a Laser-books, v poslední době rovněž s Argem, Albatrosem a mnoha dalšími. Rád a často cestuje po naší zemi i v zahraničí. Žije v Rožnově pod Radhoštěm, je ženatý, má dva syny. Celý rozhovor...





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne