MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

01 září, 2018

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Meme z dílny Book Chick City...

V prvním řádku jsou knihy, které potřebuji. Cesty se rozcházejí a Pán hor VI. jsou pro mě povinnost, knihy, na které se strašně těším. Také nesmím opomenout druhé Elementum, které bych ráda dostala do ruk, obálka je skvělá a jsem zvědavá na pokračování. V neposlední řadě je tu Impérium času. První díl jsem kdysi vyhrála, takže pokud mě příběh zaujme, budu potřebovat i toto. No a v druhém řádku už jsou knihy, které mě zaujaly (ano vím, že jde o další díly) a které možná někdy zkusím (včetně předchozích dílů). A jaké knihy v září zaujaly vás? :-)



Elementum 2: Tajemství sudby
Největší starostí Alexe Summerse byla blížící se maturita. Pak se mu ale život obrátil naruby, když zjistil, že je potomkem královské rodiny jedné z nejstarších, dávno zaniklých civilizací, jež vládla magickou mocí. Přesněji všemi silami přírody. Tato civilizace ale nikdy nezanikla. Už po tisíce let se skrývá mimo zraky lidstva a nyní se nachází v nebezpečí. Aby Alex zabránil krveprolití a zkáze, musel se postavit vlastnímu bratrovi. I když ale vyhrál bitvu, válka pokračuje – šílený Zek se ukryl se svými přívrženci v horách a plánuje pomstu. A Alex, třebaže si již osvojil všechny magické schopnosti, je nyní zranitelnější víc než kdy dřív. Musí se totiž vrátit zpět do normálního světa, k lidem, kteří jej znají jako obyčejného středoškoláka. K lidem, kteří budou nyní v ohrožení života. Pokud Alex selže, ulice lidských měst zrudnou krví a vše pohltí nekonečné plameny...

Pán hor VI.

Christianův nevlastní syn Frederik propadne automobilovému sportu. Touží studovat techniku, ale podvolí se otcovu přání a stává se lékařem. Povolání ho zavede nejprve do odlehlého kouta Francie, později i na Madagaskar a do Maroka. Frederikovou osudovou láskou se stává Anna, snoubenka nejlepšího přítele Huga. Protože se s ní nemůže oženit, pokouší se jí být alespoň přítelem a ochráncem. Život mu však zkomplikuje svobodomyslná dívka Marianna, kterou původně považoval za pouhou letní epizodu. Situace se změní, když se po létech setkávají v provizorní nemocnici uprostřed vzbouřené Afriky.
V epilogu se děj vrací do míst, kde před dvěma sty lety začal: Na dávno opuštěný hrad v horách, kde uprostřed horkého léta potkává poslední potomek rodu Alexandr de Braie dívku jménem Christina…


Nové Pompeje: Impérium času
Patnáct let po událostech, kterým byl čtenář svědkem v předchozí knize Nové Pompeje, světem zmítá nová studená válka. Nový Řím je odříznutý od zbytku světa a Římané, vedení Calpurnií, mají ve své moci technologii, jež jim umožňuje cestovat časem a zároveň odrazuje západní vlády od jakýchkoli pokusů město zničit. Mnozí, kteří pobývají za hradbami města, však o této technologii nic netuší, a proto jsou odhodláni Nový Řím, místo, v němž bují otroctví a gladiátorské zápasy, zničit. Calpurnia se mezitím horlivě snaží vnější i vnitřní hrozby zbavit, s čímž jí pomáhá Decimus Horatius Pullus, muž, který kdysi býval Nickem Houghtonem. Ztotožnil se však Nick s římským způsobem života? Zvládnou Římané využít novou technologii ve svůj prospěch, nebo nový svět dřív jejich dominium zničí?

Neobvyklý typ
„Četba povídkové sbírky Toma Hankse ve mně vyvolává stejný úžas, jako kdybych zjistila, že Alice Munroová je také největší herečkou naší doby."
Anna Patchettová
Sbírka sedmnácti povídek oscarového herce Toma Hankse je všech ohledech různorodá. Díky autorovi se setkáváme s plejádou pečlivě propracovaných postav, sleduje
me jejich osudy zasazené do nejrozličnějších míst (dokonce i mimo tuto planetu) a časů (v jednom příběhu se také přímo časem přesunujeme).
Hanks proslul svým oduševnělým a procítěným herectvím – a tytéž kvality vnáší do své literární prvotiny. Je vtipný, ale umí přejít k melancholii; píše lehkým perem, ale dotýká se velkých témat. Je zjevné, že se svými postavami žije, a snad právě proto mu čtenář věří, podléhá a užívá si každou větu.
Je lhostejné, jestli právě čteme povídku o soužení válečného veterána, o vášnivém milostném vzplanutí dvou přátel, nečekaném objevu mladého nadšeného surfaře nebo o sloupkaři z maloměsta, který starosvětsky komentuje moderní svět. Každý příběh nás přenese do zcela jiného světa, jedno je jim však společné: nevyslovené připomenutí, že i když zdánlivě stojíme nohama pevně na zemi, je dobré mít na zřeteli, že země umí být zrádně vratká.
 


Cesty se rozcházejí
Osud je spojil, teď je chce rozdělit. Druhý díl fantasy série Čáry života od autorky bestselleru Divergence.
Životy Cyry a Akose ovládají jejich osudy, které věštba pronesla už při jejich narození. A zdá se, že osud se nedá změnit, ať se snaží sebevíc. Akos je zamilovaný do Cyry, i když dávné proroctví určilo, že zemře ve služb
ách její rodiny. Nebezpečí se ještě více vystupňuje, když se mezi jejich národy rozpoutá válka, kterou se oba snaží zastavit. 


Časogram
V pátém díle ságy o kouzelnících, kteří umí čarovat s časem, čekají na klíčníky nebezpečná dobrodružství, první ztráty, nelítostná bitva a střet s absolutním zlem. Časodějný svět je v ohrožení: Astragor, nepřítel eflarských hodinářů se vrátil a touží po pomstě. Severin Ohnivý se mu otevřeně postavil a Vasilisa chce otci pomoct. Spolu s přáteli se pokouší rozluštit tajemství zrezlého úlomku, který objevila v Rozeklaném zámku. Učí se nová časodějnická moudra a objevuje dosud nepoznaná tajemství řízení času. Dokáže si poradit s obrovskou zodpovědností, která se tak náhle svalila na její mladičká bedra? 

Píseň zimy
Liesl se vrátila mezi smrtelníky a zjistila, že život bez Krále duchů je těžší, než si myslela. Její mladší bratr Josef je chladný a vzdálený, zatímco Liesl nemůže zapomenout na uhrančivého mladíka a na hudbu, již v ní inspiroval. Když se ale bariéra mezi světy začne rozpadat, Liesl se musí vrátit do podzemí, aby odhalila tajemství života a smrti Krále duchů. Může zlomit pradávná pravidla světů? A jaký je skutečný význam oběti, když je osud celého světa v jejích rukou? 

Legenda
Poté, co byla Donatella nechtěně vtažena do magického světa Caravalu, podařilo se jí uniknout svému démonickému otci a zachránit sestru před domluvenou svatbou. Společně by teď měly oslavovat, jenže Donatella pořád není volná. Dala totiž slib tajemnému zločinci, že pro něj zjistí něco, co se dosud nikomu nepodařilo. Odhalit pravé jméno Legendy, mistra Caravalu. To ale dokáže jen tak, že zvítězí v Caravalu. Proto se soutěže musí zúčastnit ještě jednou... 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

11 komentářů:

  1. Impérium času mě docela zaujalo, je sice pravda, že první díl mě bavil tak napůl, ale zajímá mě jak to celé dopadne. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já se už hrozně dlouho chystám na sérii Nové Pompeje a zajímavě vypadají i Časodějové. Jinak pro mě zatím nic moc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po předchozím měsíci mám teď hodně knih k přemýšlení :-) Aspoň ušetříš ;-)

      Vymazat
  3. Ty kráso, nikdy by mě nenapadlo, že by Hanks něco napsal, no wow, zní to dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohlo by to být docela zajímavý. Zvlášť když jsou to povídky a ne nějaký dlouhý příběh...

      Vymazat
  4. Mě z těchto plánů nic moc nezaujalo, teda možná až na toho Hankse, ale uvidím, jaké budou ohlasy ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Je krásné zjišťovat, jak odlišný vkus máme :D ale o tom to je - inspirovat se navzájem a podporovat :) Podle obálek zaujal rozhodně Tom, i když se někde psalo, že ho kritici nehodnotí moc dobře (jakoby to prý psal Forrest Gump) - od Hany Marie K. jsem četla akorát Andělskou tvář (snad si to s něčím nepletu) a tu jsem si zamilovala - tak si zapíšu i Pán hor :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jenze Forrest by bez Toma nebyl, takze neco z nej v sobe asi ma :-P

      Vymazat
    2. Já si hned říkala, že ten kritik se asi pokoušel být vtipný aniž by si dal dvě a dvě dohromady :D protože z jiného úhlu pohledu se to dá vzít spíš vlastně jako lichotka!

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne