MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 června, 2018

Recenzní kniha


Viděli jste někdy film Lovci pokladů? Snímek, kde se pár postav honí za skrytým pokladem z minulosti, který je tak obrovský, že může všechno změnit? A že do toho byla zapletená i politika? To už je zřejmě běžná věc, že historie jde ruku v ruce s věcmi jako zlato, vláda, boje, tajná setkání a tak dále. A v této knize tomu není jinak. Takže pokud jste fanoušci takových témat, jste tu správně.

Kniha mě zaujala především díky historii. Vždycky jsem obdivovala všechny ty věci, které se kdysi staly, a které dnes pro nás znamenají hromady bádání, domněnek a hledání pravdy. Samotná anotace toho naslibovala opravdu hodně a v tomto ohledu jsem byla velice spokojená. Během čtení jsem dostávala nejrůznější indicie, včetně obrázků, které znázorňovaly určité artefakty, které vedly ke skrytému bohatství, bádala jsem spolu s hlavními hrdiny. Cesta to byla trnitá a zdlouhavá. Do toho zasahovaly i návraty do minulosti, které odkrývaly, jak se toto bohatství dalo dohromady, kdo ho seskupil, proč a mnoho dalšího...

A jak už jsem říkala, všechno se to týká i politiky, která však pro mě znamenala mnohem nudnější pasáže. Osobně jí moc nerozumím a ani nemám potřebu se jí nějak věnovat. Takže spousta částí mi díky tomu přišla jednak nudná, jednak nic neříkající. Nicméně, jak se ukázalo, kus toho byl důležitý.

Co se týče postav, ty byly většinou dost sympatické, výrazné osobnosti, které se střídaly v pohledu vyprávění. Všechno silné charaktery, které slibovaly i akční jízdu, zvlášť s ohledem na to, co všechno se dělo. Bohužel kniha jede spíše takovým monotónnějším stylem. Žádné gradace děje se tu nedočkáte. Do čtení jsem se musela tak trošku i nutit, právě proto, že mě nečekalo žádné pořádné překvapení, ani dechberoucí scény. Ale na druhou stranu je kniha vcelku čtivá, výborně promyšlená a sepsaná, takže když už jsem ji tedy otevřela, tak jsem vydržela v kuse číst i přes sto stran.

Potěšily mě i autorovy poznámky na konci, kde líčí, jak objevoval historická fakta, či místa, která využil v knize. Takže většina obsahu Ztraceného řádu se nechává inspirovat skutečnostmi. Jen pár prvků si autor vymyslel a přizpůsobil, aby byl děj složitější. Což je další věc, často zmiňuje jeden institut a vzhledem k tomu, že skutečně existuje a byl pro knihu důležitý, očekávala bych, že by na začátku mohla být třeba fotka. Pro ty náročnější jako já, můžete si ji vygooglit ;-)

Takže pokud bych to měla shrnout. Kniha byla výborná, čtivá, skvěle vypracovaná. Jde poznat, že autor si udělal i historický a terénní průzkum. Postavy jsou vytvořeny přesně pro děj a každá z nich nese svůj díl důležitosti. Navíc příběh odhaluje skutečná fakta, poukazuje na spoustu podstatných věcí a hledá ponaučení. Ale celé je to docela dost obsáhlé, předem jsou odhaleny některé věci, které mohly zůstat déle ukryté nebo být lehce utajené. Děj se zdál dost jednotvárný a chybělo mu napětí. Sice to pro mě není kniha, kterou bych nedokázala odložit a přečetla bych ji na jeden zátah, ale i tak mě potěšila. V konečném ortelu jsem opravdu spokojená.

Třeskla rána a kulka vyštípla třísku ze zárubně. To už se ale šipkou vrhl ode dveří pryč.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Ztracený řád
The Lost Order
Cotton Malone
12
Hana Pernicová
Román
2018 překlad / 2017 originál
576
Domino
978-80-7498-264-4

Anotace Databazeknih.cz:
Rytíři Zlatého kruhu byli největší a nejnebezpečnější tajnou organizací v americké historii. Nashromáždili nezměrné jmění, které bezpečně poschovávali v podzemních úkrytech po celých Spojených státech. Tyto skrýše se už od dob americké občanské války pokoušejí najít hledači pokladů, ale všichni bezúspěšně.
Až teď,
o sto šedesát let později, se objevily dvě frakce Řádu, které usilují o získání skrytého
zlata a stříbra. Jedna skupina hodlá poklad zneužít k získání moci, druhá jej chce zachovat netknutý.
Do tohoto lítého sporu je proti vlastní vůli vtažen bývalý agent Cotton Malone, který má k Řádu mnohem blíž, než by kdo čekal. V centru veškerého dění je totiž Smithsonův institut, odkud vedou nitky nejen k rytířům a pokladu, ale i k Malonovi samotnému. Jeho dávný předek Angus Adams totiž býval špionem Konfederace a jak se zdá, životní příběh dávno zesnulého muže představuje jediný klíč k nalezení ztraceného bohatství Řádu. A protože je v sázce velmi mnoho, brzy začne všem aktérům jít o život.

Odkazy: domino
 
"Mohla jsi na mě aspoň zavolat, co chystáš."
Zdezdola se na něj usmála. "Pak už by to nebyla taková legrace."

Ukázka z knihy



Smithsonův institut, zdroj

Kde koupit knihu

Domino v žánru Napětí

http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  


Informace o autorovi

foto: How To Read Me

Databáze knih: Steve Berry (* 2.9.1955, USA) vystudoval politologii a práva. Po absolutoriu založil advokátskou praxi, kterou úspěšně provozuje už šestadvacet let. Dostatek inspirace k literární tvorbě mohl načerpat už v samotných soudních síních, ale k psaní ho přivedl především zájem o historii. Když začínal pracovat na svém prvním románu, netušil dvě věci: že nakladatelé osmdesátkrát odmítnou jeho rukopis - a že toho budou velmi litovat, poněvadž Berryho prvotina s názvem Jantarová komnata několik týdnů figurovala na žebříčku nejprodávanějších knih.

Dnes je Steve Berry autorem osmi románů (49 zemí, 39 jazyků), v kterých se snoubí napětí a záhady, jejichž kořeny sahají do nedávné i hluboké historie. Díky thrilleru Templářské dědictví se Berry natrvalo zařadil mezi špičku tohoto žánru: kniha byla přeložena do třiceti čtyř jazyků a Dan Brown, autor bestselleru Šifra mistra Leonarda, se nechal slyšet, "že tato kniha přesně splňuje jeho představy o skvělém románu".

 

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Domino.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Historický román už jsem dlouho nečetla (naposled Vondrušku, určitě znáš :D). Pěkná recenze, možná se po knížce podívám alespoň v knihovně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to, že je kniha opravdu kvalitní. Není to ale úplně můj žánr a tak si nemyslím, že se k ní někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. melo to sva pro a proti, libilo se mi to, ale dalsi dily serie uz asi zkosuet nebudu

      Vymazat
  3. Tenhle typ knih mě hodně láká, v televizi na podobné honby za poklady ráda koukám. Hned se mi vybavili právě tebou zmiňovaní Lovci pokladů v čele s Nicolasem Cagem a podobné. Trochu se těch knih ale bojím, nevím proč :D Přitom od autora mám doma knihu Hrozba patriotů, ale ještě jsem se k ní nedostala. Nejspíš proto, že se jedná o desátý díl série a já ji ráda čtu od začátku. Tato kniha je samostatná? Jinak pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ne, tato kniha je ze stejne serie jako ta Hrozba patriotu... ale ptala jsem se u Domina, vsechny knihy funguji samostnatne, serie je to jen diky hlavni postave

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne