MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 června, 2018


Recenzní e-kniha


O knize jsem věděla už nějakou dobu. Sledovala jsem všechny ty nadšené ohlasy a čekala, co bude dál. V podstatě jsem si dělala takový průzkum, zda ji vůbec vyzkoušet. Nakonec jsem se rozhodla, že to podstoupím, celkové hodnocení bylo okolo devadesáti procent, což je opravdu výborný výsledek. Takže jsem si napsala o recenzáček a připsala si zároveň na seznam dalšího českého autora. Kniha mě zaujala krásnou obálkou i samotným příběhem, protože mám prostě ráda fantasy a navíc se v tomto případě mělo jednat o magii, což je mě šité na míru.

Začátek knihy byl vydařený a slušný rozjezd. Ihned jsem se do příběhu dostala a velice mě zaujalo, jakým stylem autorka celou knihu napsala. Její slovní zásoba je docela bohatá. Neměla jsem vůbec žádný problém se čtením. Řádek za řádkem text krásně plynul, dějová linie odsýpala akorát přiměřeným tempem. Takže mě to chytlo hned  z počátku a spokojenost byla rozhodně na místě. Celé to na mě působilo dost pozitivně.

Postavy byly příjemné, i když docela odhadnutelné. Nic, co bychom už dříve nepotkali. Do děje však zapadaly pěkně. Trošku mi scházelo ale nějaké překvapení, které by nám autorka připravila, třeba abychom během čtení netušili nějakou skrytou povahu některé z postav. Ale už od začátku je jasně dané, kdo je ten kladný a kdo záporný. V tomto ohledu je to přesně nalinkováno a podle toho se jede. To se týká i samotného děje. Nedá se říct, že bychom vyloženě ujížděli na vlně akcí a napětí či nějakých překvapení. Ale zároveň to není nic, co by knize vyloženě ubližovalo.

Dobré tři čtvrtiny knihy jsou spíše pomalejším vyprávěním, kdy jsme vpravováni do obsahu knihy, dostáváme spoustu informací o Šerosvětě a jeho bytostech. Seznamujeme se s okolím a dostáváme celkový obraz. Bohužel v závěrečné čtvrtině autorka chytla smrtící tempo a to nejdůležitější (na co jsme celou dobu čekali) na nás vychrlila rychlostí blesku. Celou dobu jsme se na něco připravovali a nakonec jsme to dostali na pár stránkách, ze kterých jsme si nemohli udělat příliš dobrý dojem. A to je škoda, protože kniha měla neskutečně dobře našlápnuto. Po objemové stránce si myslím, že je o čem psát, že je toho opravdu hodně a možná by nebylo na škodu, udělat z toho dvoudílnou sérii. Zbytečně se závěr pokazil. Myslím, že kniha klidně mohla poklidně plynout až do dané zkoušky (která mimochodem nestála za nic, dost pochybuji, že by stejnou zkoušku zvládli ostatní vládci díky své podstatě), a tu akci a zbytek knihy mohla autorka více rozvinout a ponechat na druhý díl. Nebo mohla tuto knihu trošku prodloužit a více se tomu věnovat. Přece jen kniha má jen něco málo přes tři sta stran, což je dneska úplné nic...

Většina knihy byla opravdu výborná, ale konec to podle mě hodně zkazil. Můj celkový dojem to dost pozměnilo, protože takové uspěchané ukončení jsem nečekala. Jakoby ten závěr psal někdo jiný, nebo se musel splnit termín uzávěrky a tak rychle, šup šup, dopsat to a nějak splácnout. A to je škoda. Na autorčinu prvotinu jde o vydařenou knihu, ale nějaké nedostatky tam prostě vidím. Takže nakonec by to bylo jako tři a půl, v mém hodnocení slabší čtyři. Jako odpočinková četba ideální, když nebudete očekávat příliš mnoho.
 

Zbývalo jí pouze srdce, ale co s tak nespolehlivým svalem, který jí přinášel jen bolest a žal? Kdyby jen dělalo svou práci a bilo v její hrudi, místo toho, aby se bolestivě svíralo a toužilo po lidech, kteří jí nikdy nemohou patřit.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Z kouře a kamene
Z kouře a kamene
-
-
Alžběta Bílková
-
Fantasy
2018 originál
336
Fragment
978-80-253-3666-3

Anotace Databazeknih.cz:
Morigan – nádherné, ale kruté město. Obyčejní smrtelníci zde žijí po boku nadpřirozených bytostí Šerosvěta a pod přísným dohledem čtyř vládců města. Když se jeden z nich objeví na prahu domu Carys Obelové a zemře jí v náručí, dívka netuší, že tenhle okamžik jí zásadně změní život. Může se totiž stát jeho nástupkyní – nositelkou titulu paní kouře a kamene. Aby titul získala, musí však podstoupit těžkou zkoušku od ostatních pánů města. Obstojí? Dokáže poznat spojence a odhalit nepřátele? Najde sílu a odvahu bojovat s nástrahami, ale i sama se sebou?

Odkazy: palmknihy

Pamatovala si, jak sem chodívala s Roanem a Dorianem a snažili se vymýšlet nová bojovná kouzla. Ačkoliv oba měli daleko rozsáhlejší vědomosti, co se magie týče, Mara je vždycky oba dva poslala k zemi, kouzlo nekouzlo.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu


 


Informace o autorce


instagram účet - Alžběta Bílková 23. intj. books, coffee, history, art. also writing stuff and procrastinating a lot.



Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Je vidět, že to se čtením českých autorů myslíš vážně. :)) O knize jsem popravdě ještě neslyšela, ale hodně mě zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle vypadá na hodně dobrou knihu. Zkusím se k ní co nejdřív dostat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, nebylo to spatne, ale urcite bude i pokracovani, alespon podle konce...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne