MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 dubna, 2018


Tohle je jeden z případů, kdy jsem navštívila Levnou knihu a prostě hrábla po tom, co mě zaujalo na první pohled díky obálce. Ano, podívala jsem se i na anotaci a hodnocení, ale už jsem dál nezkoumala, kolik dílů série má a tak dále. První tři díly na mě hleděly z police a skončily velice rychle v mém nákupu. A to bylo téměř před třemi lety. Tím pádem nastal nejvyšší čas začít číst tuto sérii, jelikož nedávno vyšel poslední díl...

Hned po přečtení několika odstavců bylo jasné, že kniha bude patřit mezi ty obyčejnější díla, která se tváří dost průměrně. Hlavní dějová linie sice byla zajímavá a svým způsobem i originální, nicméně působila příliš jednoduše a obyčejně. Při čtení jsem nenašla nic, co by mě nějak nadchlo, abych se na knihu těšila i další den.

Postavy byly strohé a nic neříkající. Sice sem tam autor něco popsal, co na nich bylo, ale jinak jsem se nedozvěděla nic. Nikde nepadla zmínka o jejich věku, detailnější popis zevnějšku či povahové rysy. Takže mi vlastně všichni hrdinové splývali a nedokázala jsem si je nějak rozřadit a představit. Tak tak jsem je rozeznala podle jména, ale to bylo vše. Docela špatný přístup, když si nedokážete jednotlivé lidi rozlišit. Jediný pocit, který jsem získala, tak autorův náznak, že Hadrian a Royce, i přes své povolání, jsou vlastně dva sympaťáci, kteří mají i tak svou čest a nejsou až tak špatní.

Příběh samotný byl dost osekaný a krátký. Problém mi působily i malá písmena v knize, protože mi každá stránka připadala nekonečná. Takže i děj plynul docela pomalu. Ale autor dokázal to hlavní sepsat. Mělo to i určitý spád a bavilo mě to. Nemůžu tvrdit, že kniha byla naprosto špatná a vůbec jsem z ní nic neměla. To zase ne. Ale much měla hodně. Bohužel mi nejvíc chyběla nějaká gradace či napětí. Text na mě totiž působil trošku jako dětská knížka bez života. Nevím, jak lépe to popsat.

Abych byla upřímná, vzhledem k hodnocení, jsem očekávala něco jiného. Námět knihy byl zajímavý, rozhodně dobře vymyšlený, ale to zpracování bylo příliš slabé, nevýrazné. Postavy neměly mnoho prostoru ani možnost více se předvést před čtenářem. Působily všechny stejně. Pro mě jde tedy o dost průměrnou knihu, ale budu doufat, že s dalšími díly by to mohlo být lepší.


Před sebou uviděli úzkou chodbu, osvětlenou pochodněmi, které byly umístěné na zdi ve velkých rozestupech a jejich plameny vrhaly na stěny mihotavé stíny, jež vytvářely dojem pohybu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Královské spiknutí
The Crown Conspiracy
Dobrodružství Riyria
1
Jana Rečková
Fantasy
2008 originál / 2011 překlad
244
Argo
978-80-257-0414-1

Anotace Databazeknih.cz:
Zabili krále a pokusili se svalit vinu na dva muže. Ale špatně si je vybrali.Royce Melborn, zkušený zloděj, a jeho žoldácký přítel Hadrian Blackwater si žijí vcelku spokojeným životem a čas od času vyřizují finančně výhodné úkoly pro věčně konspirující šlechtu, ovšem jen do té doby, než se stanou nic netušícími obětními beránky ve spiknutí za účelem zavraždění krále. Jako odsouzenci na smrt mají jen jednu šanci na únik, a tak začíná jejich příběh plný zrady a dobrodružství, soubojů a magie, mýtů a legend.


Zastavili, až když se Myron svalil z koně, protože za Hadrianem usnul. Nechali koně osedlané a krátce se prospali v malém houští.

Informace o autorovi

foto: Reddit

Databáze knih: Americký spisovatel fantasy Michael James Sullivan se narodil 17. září 1961 v Detroitu. Psaní se začal věnovat už v dětském věku, mimo jiné pod vlivem četby Pána prstenů. Ještě před nástupem na střední školu sepsal sedm románů, ale vážněji se literární tvorbě začal věnovat až od roku 1985. V násle­dujících deseti letech vytvořil dalších šest románů různých žánrů, ovšem ani jeden z nich se mu nepodařilo publikovat a psaní se na dlouhou dobu věnovat přestal. Místo toho se začal živit jako komerční grafik a ilustrátor, v roce 1996 založil vlastní reklamní agenturu a v této práci pokračoval až do roku 2005.

Ke spisovatelskému řemeslu se vrátil s novým odhodláním až poté, co díky předčítání své dyslektické dceři a jejich společné zálibě v sérii knih o Harry Potterovi dostal chuť vytvořit něco „čistě pro zábavu". Výsledkem je šestidílný cyklus Dobrodružství Riyria, jehož je román The Crown Conspiracy (2008, Královské spiknutí) úvodním svazkem. V těsném sledu následovala víceméně volná pokračování Avempartha (2009), Nyphron Rising (2009), The Emerald Storm (2010), Wintertide (2010) a Percepliquis (2012).

I když série původně vycházela pouze v malém nezávislém nakladatelství, získala si u čtenářů fantasy překvapivou popularitu. Po prodeji zahraničních práv do několika zemí uzavřel autor smlouvu s významným nakladatelstvím Orbit.
 


Knižní téma | Riyria (Dobrodružsví Riyria) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Je fakt, že v levných knihách často narazíš i na super knížky, ale většinou spíš na něco takového... Obálku to má teda krásnou, asi bych se taky nechala zlákat :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja teda doufam v lepsi nasazeni dalsich knih, prece jen jich je sest...

      Vymazat
  2. Taky bych si knihu koupila v LK kvůli obálce, ta je fakt nádherná. Škoda, že jde jinak o průměr, ale zase z LK to tak nebolí. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To opravdu ne. Ale s dalšími díly to třeba bude lepší :-)

      Vymazat
  3. Na knihu se nechystám, ale i tak je dobré vědět, jaké klady a zápory kniha má :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě by asi obálka neoslovila. Je pravda, že má něco do sebe, ale asi bych ji minula :) Alespoň vim, po které knize nesáhnu :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne