MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 března, 2018


K druhému dílu Eon jsem se dostala po poněkud delší době. Ale můžu říct, že jsem se po chvíli do příběhu opět vpravila a žádný problém jsem s tím rozhodně neměla. V průběhu čtení byla některá fakta zopakována, takže čtenář měl snadnou představu o tom, co se dělo dříve. Kniha tedy působila i trošku jako samostatná 'jednotka'.

O hlavní hrdince byste asi měli vědět, že není úplně typická. Jde o postavu, která je hodně mladá a díky tomu i naivní. Její emoce jsou hodně ovlivnitelné, což se může odrážet na jejích činech. Rozhodně není neomylná, a teprve se učí, co to znamená být člověkem na její pozici. Takže díky tomu si ji téměř každý dokáže oblíbit, protože nejde o postavu, která automaticky s mocí získala nezvratitelnou logiku a je ze všech nejlepší. Na druhou stranu vás někdy svými emocemi i zaláskováním může štvát. Nicméně na konci zjistíte, že všechno do příběhu patří a souvisí spolu, takže nakonec proč ne :-)...

Co se týče obsahu, tak samotný příběh a jeho vyprávění se mi líbil. Bylo zde mnoho odkazů na kulturu Číny a Japonska. Jak sama autorka na konci píše, hodně z nich čerpala, až nakonec vznikl její nový svět s vlastními pravidly. Byla to příjemná změna, protože v tomto stylu jsem ještě asi nic nečetla. Sem tam mi to sice přišlo lehce zmatečné, ale to asi jen proto, že to bylo tak nové a nezmapované. A pokud chce čtenář něco odlišeného, je to asi ideální volba...

Jediným záporem knihy pro mě bylo, že to bylo docela dlouhé a trošku nudné. Autorka sice píše pěkně a bohatě, ale nikdy mě nedokázala vtáhnout úplně, maximálně zaujmout nebo dokonce napínat. Nějaké extrémní gradování děje se taky nekonalo. Postupování knihou tím pádem působilo trošku monotónně. Na konci jsem sice četla a četla, protože už jsem chtěla vědět jak to celé skončí, ale zase to bylo hodně natažené, pak rychle vyřešené a pak následovaly nějaké pozůstatky na zakončení a navíc vůbec jsem nebyla překvapená.

Kniha jako taková se mi líbila. Jsem ráda, že jsem tuto sérii ukončila. Sice to nebylo na sto procent, ale jako průměrné čtivo to stačí. Narazíte na něco nového i starého, poznáte novou zemi a její kulturu... A pokud nehledáte nic velkolepého a epického, tohle by vás zaujmout mohlo, alespoň kvůli změně prostředí :-).
 

Otřásla jsem se, avšak v srdci jsem pocítila pouze letmou lítost. Byla jsem teď už tak navyklá na smrt, že jsem nedokázala truchlit pro dobrého člověka?

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Poslední dračí oko
The Last Dragoneye
Eon
2
Jan Kozák
Fantasy
2011 originál / 2011 překlad
410
Jota
978-80-721-7914-5

Anotace Databazeknih.cz:
Další pohnuté osudy statečné dívky Eony, adeptky dračí magie v zemi zasažené válkou. Po odhalení svého tajemství, které se trestá jedině smrtí, se ocitá na útěku před armádou uzurpátora Sethona, který se zmocnil násilím trůnu a za každou cenu hodlá uskutečnit svoje temné záměry.
Má-li v zemi opět zavládnout mír, musí Eona n
ajít právoplatného císaře Kyga a magický černý foliant, aby mu pomohla získat zpátky trůn. Jako dračí oko se však sama stává hrozbou pro svůj lid, neboť nikdo neví, že nemá pod kontrolou svoji sílu. Zoufalá Eona je nakonec nucena uzavřít smlouvu s dávným nepřítelem, který může všechny vyhubit.
Napínavý a poučný závěr epického příběhu o tajemné magii, šermu a lásce uchvátí mladé i dospělé čtenáře svou syrovostí, náhlými dějovými zvraty, bohatou symbolikou a nádherným orientálním prostředím.


Myslela jsem si, že jsem na nadcházející bitvu připravená, ale mrazení v břiše svědčilo o něčem jiném. Ve skutečnosti jsem neměla ponětí, čemu budeme svědčit.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Penguin Teen

Jota.cz: Alison Goodmanová (*1966) je známá australská spisovatelka píšící science fiction a fantasy literaturu. První díl duologie, Eon: Znovuzrození dračího oka, získal prestižní australskou knižní cenu Aurealis za nejlepší fantasy román. Kniha byla prodána do 10 zemí a přeložena do 13 jazyků. Zaznamenala mimořádný ohlas zejména v Německu, Británii a USA.

 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Páni! To vypadá super, za prvé se mi strašně líbí obálka a taky mě zaujalo, že jsou v přáběhu odkazy na Asijskou kulturu, sérii musím omrknout! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, obálky mě zaujaly hned... :-) Ta kultura tam je, ale určitě ne nad míru :-)

      Vymazat
  2. Je fakt, že obálka je opravdu nádherná. Ale mě teda knížka moc nezaujala. Určitě ji ale doporučím sestře...ta má japonskou kulturu moc ráda, bude se jí to líbit :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám ráda fantasy a draky. A tady bylo obojí... :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne