MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 ledna, 2018

Sucho • Jane Harper

sobota, ledna 06, 2018 6 komentářů

Ani nevím proč jsem měla zafixované, že kniha pojednává o nějaké přírodní katastrofě. Hodně mě zmátl název a nejspíš jsem si ji spletla s něčím naprosto jiným. Ale to mi nevadí. Já zkusím téměř všechno, tak proč ne.

Každopádně se z toho vyklubala skvělá detektivka. Jednotlivé stránky krásně plynuly, i když občas už jsem si říkala, kdy dojde konečně alespoň k malému odhalení. Celým dějem jsem byla provázena ústřední policejní dvojicí. Tak jak postupně pátrali, tak také přibývaly důkazy. Bylo zábavné sledovat, jakým způsobem oba postupují, jak vyslýchají obyvatele a jak pomalu skládají jednotlivé útržky. Všechno bylo přesto skryté až do poslední kapitoly, kde jsem se teprve začala všechno dovídat. Ano, sice jsem postupně neustále měnila 'favority' onoho hrůzného činu a myslela si, že mám svého podezřelého. Včetně těch, které autorka tak okatě podsouvala a snažila se mě zmást tím, že viník je ten, na koho ukazuje téměř pořád. Takže ano, pokud nejste dokonalí detektivové a neodhalíte pachatele, budete napnuti k prasknutí až do samého konce, kde se nebudete stačit divit. Ale jak už to tak bývá, obvykle jde o člověka, u kterého se to očekává nejméně.

Z knihy všechno naprosto dokonale sálá. Nejen ten pocit, že je málo vody, tak, že to vypadá jakoby se žilo na poušti. Ale i celé to bytí na venkově, nebo taky zapadákově, kde jsou všichni odříznuti od civilizace. To, jak se k sobě chovají místní lidé až k tomu, jakým způsobem dochází k prosazování zákona civilním obyvatelstvem. Asi nic, co by si většina z nás přála... U těchto momentů jsem dokázala i tiše zuřit, protože je to věc, která mě z nějakého důvodu štve. To, že si někteří neuvědomují, že nemají právo někoho trestat bez důkazů.

Aby vyprávění nepůsobilo tak obyčejně a nudně, jednotlivé pasáže z přítomnosti byly střídány s minulostí. I tím se postupně poodhalovala pravda. Šlo převážně o nějaké úryvky z daleké minulosti, z doby, kdy byl jestě hlavní hrdina Aaron dítětem, těšně před tím, než se s otcem odstěhoval. Další útržky jsou už z doby nedávné, když došlo k zločinu. Všechno dohromady však tvoří mozaiky života několika lidí a jejich složité propletení...

Jakmile jsem se prolouskala všemi těmi stránkami, musela jsem uznat, že mě kniha neskutečně bavila. Všechno bylo výborně popsané, poutavé a dobře promyšlené. Hlavní hrdina pro mě byl naprostý sympaťák, se kterým jsem absolutně soucítila. Pokud vás zajímá proč, prostě si to přečtěte, nebudete litovat. Možná někomu kniha přijde úplně obyčejná, ale já jsem na sto procent spokojená. Bylo to skvělé. Dokonale vymyšlené i sepsané. A jelikož jsem teď, při psaní recenze, zjistila, že jde o sérii (jak jinak), tak se těším na další policejní pátrání :-)
 
Ranní slunce už nelítostně pálilo, Falk si předtím, než vystoupil z auta, nasadil klobouk.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Sucho
The Dry
Aaron Falk
1
Barbora Doležalová
Detektivní
2016 originál / 2017 překlad
384
Host
978-80-7577-002-8

Anotace Databazeknih.cz:
Australské městečko Kiewarra sužuje dlouhé sucho, které si vybírá daň nejen na přírodě a dobytku, ale i na psychice místních obyvatel. Na jedné z farem najdou mrtvou ženu a jejího syna. O kus dál stojí auto otce rodiny Luka Hadlera, který pravděpodobně svou manželku i syna zastřelil a pak spáchal sebevraždu.
Na pohřeb přijíždí Lu
kův dávný kamarád, federální policista Aaron Falk, který v městečku prožil dětství. Vrací se nerad, počítá hodiny, kdy bude moct zase odjet. Od začátku je jasné, že tady není vítán.
Na nátlak rodiny Hadlerových Falk spolu s místním policistou Racem znovu neformálně otevřou vyšetřování zdánlivě jasného případu. Postupně vycházejí najevo různé maličkosti, které nahlodávají zpočátku nezpochybnitelnou verzi o dvojnásobné vraždě a následné sebevraždě. Jak Falk proniká do okolností úmrtí, otevírají se staré rány a vznikají nové. Falk a Luke totiž měli tajemství. Tajemství, o kterém si Falk myslel, že je dávno pohřbené. Tajemství, které po Lukově smrti opět vyplouvá na povrch…

V tiché a útulné kuchyni měl Falk pocit, že nikdy nesebere dost energie, aby zvedl své ztěžklé tělo a odešel pryč.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Krajské listy

Databazeknih.cz:  Jane Harper se narodila v Manchesteru ve Velké Británii. Ve věku osmi let se s rodinou přestěhovala do Austrálie, kde získala i občanství. Do Velké Británie se po šesti letech vrátila a později vystudovala angličtinu a historii na univerzitě v Kentu. Po ukončení studia si doplnila kvalifikaci, aby mohla pracovat v žurnalistice. Poté pracovala v novinách Darlington & Stockton Times a Hull Daily Mail. V roce 2008 se přestěhovala zpět do Austrálie. Psala pro noviny Geelong Advertiser, od roku 2011 působila v deníku Herald Sun v Melbourne.

V roce 2014 napsala povídku pro magazín Big Issue. To ji přimělo, aby se intenzivněji věnovala vlastní tvorbě. Zapsala se do on-line kurzu kreativního psaní, v němž postupem času vznikl její první román Sucho (The Dry). Nepublikovaná část rukopisu (povídka) byla v roce 2015 oceněna v australské literární soutěži.

 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, bez bližšího prozkoumání bych také čekala knihu o nějaké přírodní katastrofě :)) (i obálka tomu nasvědčuje) Skutečné téma ale vypadá vážně dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že se ti kniha líbila, mě taky nadchla. Už nedočkavě vyhlížím pokračování, snad se ho letos dočkáme.

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze :-) Na knihu jsem sama taky zvědavá, už nějaký ten pátek ji tady mám, tak snad budu taky spokojená :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ji brzy vezmi, protoze se cte opravdu dobre a rychle :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne