MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 prosince, 2017


Tuto sérii jsem objevila v Levné knize. Původně jsem knihy sbalila mamce, protože podle anotace mělo jít o upíry a ona na nich v poslední době ujíždí. Když jsme pobočku potom navštívily spolu znovu, tak jsem Lartena vzala i pro sebe.

Už když jsem viděla tento útlý díl, bylo mi jasné, že nepůjde o nějak příliš bohatý příběh. Proto jsem si ji vytáhla teď ke konci roku, protože jsem potřebovala něco rychlého a jednoduchého. A to kniha přesně je.

Neočekávejte výpravný epos ze světa upírů s mnoha zvraty. Když se do knihy pustíte, jste nejdříve seznámeni s malým klukem a jeho těžkým životem někdy v předminulém století, abyste později pochopili, proč si vybere svoji životní cestu, kterou má. Tak nějak s ním rostete, protože v každé kapitole je o nějaký ten rok starší. Takže ani v tomto případě se autor příliš nezdržoval.

Na druhou stranu má Darren Shan svůj zvláštní styl psaní. Dokáže vtáhnout a vysvětlit vše potřebné, ale nerozebírá mnoho detailů. Píše syrový příběh tak jak je. V podstatě žádné napětí, žádné boje, nic co by příběh oživilo. Paradoxně se ale nebojí popisů krutosti tehdejší doby a to konkrétně chování dospělých k dětem. To bylo asi nejtemnější z celé knihy.

Přesto je kniha čtivá a plynulá, dobře se čte. Můžu ji tedy doporučit v případě, že máte zájem o rychlý a obyčejný příběh, který vaši hlavu zbytečně nezatíží... A to je bohužel asi všechno, co můžu k této kraťoučké knize říct :-)
 

Nejdřív si myslel, že je tam smolná zima. Ale když oči na chvilku zavřel a pak zase otevřel, viděl vlastně dost dobře.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Zrození zabijáka
Birth of a Killer
Sága Lartena Hroozleyho
1
Richard Podaný
Fantasy
2010 originál / 2013 překlad
192
CooBoo
978-80-7447-257-2

Anotace Databazeknih.cz:
Larten Hroozley tvrdě pracuje už od osmi let v továrně na hedvábí, kde musí spolu se svým bratrancem snášet násilnické chování předáka Traze. Když se Traz jednoho dne zase rozvzteklí a napadne Lartenova bratrance Vura, Larten se neudrží a bratrance začne bránit. Hrůzný konflikt ukončí předákova smrt. A Larten, který Traze zabil, musí urychleně zmizet. Na útěku se kvůli nepřízni počasí rozhodne schovat na hřbitově a přenocovat v kryptě. Tam narazí na záhadného Sebu Nila, který mu nabídne, aby se stal upířím pomocníkem. A protože Larten už nemá co ztratit, Sebovu nabídku přijme.


Slavnost nemrtvých začala se soumrakem v Síni Stahrvose Glena, které častěji říkali Síň shromáždění. Do sálu se natěsnalo několik stovek upírů oblečených do toho nejlepšího, co měli.

Informace o autorovi

foto: YouTube

Databazeknih.cz: Pravé jméno Darrena Shana je Darren O'Shaughnessy. I přesto, že je Ir, narodil se druhého června roku 1972 v nemocnici Svatého Tomáše v Londýně, přímo na druhé straně řeky od Westminsterského parlamentu, což může vysvětlovat jeho fascinaci ďábelskými krvesajci! Žil v jihovýchodním Londýně, poblíž nákupního centra Elephant & Castle. Do školy začal chodit v brzkém věku tří let (byl tak divoké dítě, žádné předškolní zařízení ho nechtělo!), navštěvoval katolickou školu English Martyrs (Angličtí Mučedníci). Ve věku šesti let se přestěhoval se svými rodiči a mladším bratrem do Irského Limericku, a od té doby tam žili.
Darren chodil na základní školu v Askeatonu, kde učila jeho matka. Na střední chodil na Copeswoodskou kolej v Pallaskenry. Později odešel zpátky do Londýna studovat sociologii a anglický jazyk na Roehamptonskou Univerzitu. Poté pár let pracoval pro kabelovou televizi v Limericku, dokud se ve věku 23 let nestal spisovatelem na plný úvazek. Celý životopis...




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Tak nezní to špatně. Já tedy upíry můžu převážně jen ve formě Draculy od Stockera, takže nic ve formě Stmívání ani podobných, tomu se rději vyhnu. Ale pokud je příběh jak říkáš syrový a ukazuje i danou dobu, tak si myslím, že by mohl být čitelný i pro mě, Ačkoliv pokud nenabízí nic hlubšího... Inu ještě si to promyslím.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To vypadá hodně dobře! Určitě se po knížce podívám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečekej ale nic úžasného. Nic z čeho budeš skákat nadšením...

      Vymazat
  3. Ono je lepší tuhle sérii číst až po tý původní dvanáctidílný, kde je Larten jako vedlejší postava a člověk ho daleko víc pozná :) Chápe pak daleko víc ty narážky a tak a víc si to podle mě užije.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Který sérii? Mě se to líbilo i tak... :-)

      Vymazat
    2. Sága Darrena Shana :) Má to dílů. Jen si myslim, že se to už normálně v obchodech a LK sehnat nedá, protože je to starší a vyprodaný.

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne