MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

02 prosince, 2017


Recenzní kniha


Kniha mě zaujala hned, když jsem ji zahlédla v připravovaných novinkách. Moderní romány snáším velice špatně, ale lehčí a přístupnější alternativou jsou pro mě ty historické. Líbí se mi v nich atmosféra, způsoby lidí, historie a dobový život. Proto jsem dlouho neváhala a chtěla si knihu přečíst.

Úvod byl poněkud delší a možná i zbytečně, vzhledem k dalšímu odvíjení knihy. V něm se totiž převážně odehrávalo sbližování Eugénie a Edmonda, kterým osud nepřál. To by se dalo pochopit i snést, kdyby to nebylo tak přeslazené. Neustálé shledávání a překážky působily tak trochu jako vytržené z telenovely a ke konci už byly naprosto zbytečné. Kdyby to autorka zkrátila a poháněla jako zbytek příběhu, působilo by to na mě jinak. Ale budiž, doba byla prostě taková, lidé se zamilovávali na první pohled, ženy byly křehké a příliš ubrečené...

Po této počáteční části zjistíte, že kniha a následující díly, budou takovou kronikou rodu. Něco na způsob Ságy rodu Forsythů. Jakmile se vše mezi Eugénií a Edmondem urovná, začne ostatní plynout mnohem rychleji. Od začátku knihy postupně uběhne přes dvacet let a my pomalu opouštíme ústřední dvojici, abychom se zaměřili na novou generaci.

Chybou knihy je to, že některé prvky se docela opakují, až to člověka bije do očí. Co mi docela vadilo, tak ta předvídatelnost, která je čtenáři tak snadno naservírovaná. A pokud se děje něco vážnějšího, jako například válka a boj, tak bohužel nedochází ani k žádnému napětí... A to mi v knize chybělo. Něco, co by mě přece jen překvapilo.

Ale jsou i věci, které se mi na tom líbí. Například jak autorka zařazuje i nějaké historické a politické vsuvky. Sice by jich mohlo být více a trochu rozprostřené, protože takhle to působí jako vyplňování prázdna. Většinou se totiž vše týká vztahů mezi lidmi a najednou je tam pasáž o politice či válce. Přijde mi tedy, že je to takové nevyvážené. Ale rozhodně to příběhu prospívá. Určitě neupřu autorce skvělý styl psaní, děj je svižný a propracovaný. Přestože na knize najdete nějaké nedostatky, které vás nebudou bavit, tak samotný autorčin rukopis vás u toho udrží. Líbí se mi nápad sondovat několik generací rodiny. Sledovat vztahy lidí, vývoj dějin, změny v majetku a postavení. Tohle je pro mě u historických románů nepostradatelné.

Přestože je několik věcí, které mě na knize vadily, nejvíc přeslazenost a žádná překvapení, tak jsem s knihou spokojená. Autorka si mě i přes to dokázala získat a já určitě hodlám pokračovat v dalších dílech, abych viděla, jak se bude příběh posouvat a také, jestli autorka postupně svou práci trochu neposune dál.

Christině se rozbušilo srdce a zbledla tak, že se na ni matka znepokojeně podívala.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pán hor I.
Pán hor I.
Pán hor
1
Hana Marie Körnerová
-
Historický román
2017 originál 
448
Baronet
978-80-269-0704-6

Anotace Databazeknih.cz:
Rozsáhlá historicko-romantická sága mapuje osudy šesti generací šlechtického rodu de Braie od roku 1785. Odehrává se převážně ve Francii, i když bouřlivé události osmnáctého, devatenáctého a začátku dvacátého století zavedou hrdiny nejen do mnoha zemí Evropy, ale i do Ameriky, Afriky a kolonií v Indii.
Příběh mladičké Chr
istiny se začíná odvíjet ve chvíli, kdy ji souhra náhod zavede do zchátralého hradu v horách. Žije tam pouze Edmond, přezdívaný Pán hor - černá ovce rodiny de Braie. Sníh odřízne všechny cesty do údolí a uvězní Christinu ve společnosti muže, jemuž se dlouhé měsíce snažila vyhýbat. Edmond - muž s nejhorší pověstí v kraji - nakonec riskuje život, aby ji dopravil do bezpečí. Christina pomalu rozmotává klubko lží, zveličených pomluv a pověr, které z hradního pána udělaly postrach celého okolí. Z počátečního strachu a odporu se rodí nesmělá láska. Ta pobouří celý kraj a způsobí rozkol mezi Christinou a její rodinou. Komplikace přináší nejen rodová zášť, ale i dějinné zvraty. Po pádu Bastily je starý svět v troskách. Edmond je však schopen pro svou lásku udělat i nemožné. Stejně jako o dvacet let později jeho syn, který v císařských službách odchází do Itálie, aby v Benátkách dostihl osudovou ženu svého života.
 
Odkazy: baronet.cz

Zůstali odříznuti, neměli ani tušení, co se tam venku děje, nevěděli, zda je mír, nebo válka.

Ukázka z knihy




Kde koupit knihu

Baronet v žánru Romány pro ženy
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce

foto: MiTEL TV

Databazeknih.cz: Hana Marie Körnerová, narozená 1954 v Litoměřicích. Psala od dětství tzv. do šuplíku, první román Pán hor vyšel až v roce 1993. Patnáct let pracovala ve zdravotnictví a znalost prostředí zúročila v románu Prosím vás, sestřičko, s nímž uspěla v jedné z prvních literárních soutěží Knižního klubu. Oblíbenou kulisou pro řadu jejích historicko - dobrodružných románů je Francie osmnáctého a devatenáctého století. Posledních patnáct let žije autorka trvale v Podkrkonoší.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, je moc dobře, že se série vydává znovu s takovými nádhernými obálkami. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne