MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

04 listopadu, 2017


V takto obsáhlých sériích mám obvykle obavu se pouštět do dalšího dílu. Ne proto, že bych měla strach, co mě čeká nebo že bych si myslela, že další díl nebude těm ostatním stačit, ale proto, že není vždy lehké se do toho vrátit a všechno si pamatovat (zvlášt při ročních prolukách). V knize je na začátku sice mapa, která mi občas pomůže, ale co bych v tomto případě velice ocenila, by byl nějaký ten rodokmen. Protože popravdě se mnohdy zarazím nad tím, když autorka vytáhne nějaké jméno, které se už dříve mihlo a já marně přemýšlím, kam že to mám vlastně tu postavu zařadit...

Zpočátku mi trošku trvalo se do čtení dostat. Tak nějak jsem měla ve čtení slabší období, ale také jsem se strašně bála toho, co mě čeká a že konec zase neustojím. Nakonec jsem se překonala a nechala se naprosto pohltit vyprávěním, které autorka připravila. Neustále mě překvapuje, co všechno vymyslí a jaké kličky si připraví. Veškeré ty detaily, které vypiplala, aby čtenářům zas a znovu vytřela zrak tím, že nachystala nejedno obrovské překvapení. Znovu poukazuje na detaily z dřívějších knih a dává tím najevo, jak to má vše naprosto promyšlené. Každou maličkost pospojovanou, každý výrok, každou věštbu, každou situaci využije na maximum, jen aby později vzkázala, že to přece jen k něčemu bylo.

Aelin se jako postava neskutečně vyvíjí a neustále dokáže překvapit. Tím, jak ji autorka vytvořila a jak ji popisuje, vyplývá, že je to naprostý génius. Každý krok má promyšlený a všechno, co dělá, má vliv na budoucnost, i když se to zprvu tak nezdá. Svoje společníky neustále dohání k šílenství, protože jim okamžitě neodkryje každý kousek svého plánu (a tím ho tají i před námi) a tak během čtení máte pocit, že to přece není možné. Na začátku série pošle dopis a až o tři čtyři díly později sledujete, proč to udělala a v co to vyústilo. Prostě naprostá paráda.

Sarah J. Maas je prostě autorka s velkým A. První díl, myslím, že to byl její debut, mi přišel naprosto obyčejný a průměrný, ale s každým dalším kouskem se skládá neuvěřitelná skládačka a já jsem moc ráda, že jsem to nevzdala, protože Skleněný trůn se neustále posouvá na mém pomyslném žebříčku nejoblíbenějších sérií, aby se postupně posouval až k vrcholu. U této série prostě nemám slov. Děj je plynulý a neustále graduje. Nehledě na množství akce, které se v průběhu všech těch stránek namane. Navíc autorka postupuje na své úrovni neustále kupředu. V tomto případě se nebojí i popisů intimnějších chvilek postav. Sem tam vyhodí nějakou nápovědu k tomu, co by se v budoucnu mohlo stát a mnoho dalšího. Tak trošku mám z konce obavu, protože si nejsem jistá, zda to dopadne dobře pro všechny zúčastněné. Ale teď nemůžu přestat, to prostě nejde :-) Už teď se těším na pokračování a trpím při představě, jak dlouho budu zase čekat.

Jediné, co bych vytkla na této knize je to, že v některých momentech je až moc kýčovitá. Objevuje se na poli nějak moc králů, princů a královen, až to působí lehce přitaženě za vlasy. Nehledě na to, že se některé postavy moc párují, jakoby autorka udělala krok vzad a zaměřila se na mladší pubertální obecenstvo. To je asi jediný negativ na stranu spisovatelky.

Co si však tentokrát neodpustím je kritika na nakladatelství. Myslím, že dřív se to tak moc nestávalo, tak jako v poslední době, ale korektura knihy je naprosto katastrofální. Pokud se to v knihách vyskytuje v menší míře, tak to ani nezmiňuji, ale tady to bylo neúnosné. Spousta chybějících písmenek, prohozená jména!, slovesa poukazující na špatný rod (muži versus ženy)... Spousta těchto chyb mi tak stěžovala čtení, že jsem se musela párkrát začíst znovu, abych zjistila, co že se v dané pasáži píše. Ano, jsme jenom lidé a děláme chyby, ale co je moc, to je moc. A v poslední době jsem to viděla u více knih od tohoto nakladatele. Nebudu kvůli tomu kazit hodnocení knihy, protože to by si autorka nezasloužila, ale chtělo by to víc se soustředit na svou práci...! Docela mě to totiž zklamalo...

Za pět set let viděl dost zla i dobra, kterého jsou lidé schopní. Nic takového jako lepší svět neexistovalo a šťastné konce stejně tak.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Říše bouří
Empire of Storms
Skleněný trůn
5
Ivana Svobodová
Fantasy
2016 originál/ 2017 překlad
688
CooBoo
978-80-7544-392-2

Anotace Databazeknih.cz:
Pro Aelin dlouhá cesta k trůnu teprve začala, ale už nyní je jasné, že bude plná zrady, nepřátelství a nevraživosti. Pokud si chce udržet korunu a ochránit své království, musí se spojit s lidmi, kteří až do teď byli nepřáteli a musí bojovat proti zlu, které se chystá pohltit celý svět. Zkáza se na ni řítí ze všech stran a jediná zoufalá možnost, jak přežít, je obětovat to, co miluje nejvíce na světě.


Nebylo kam jít. V srdci té hnilobné planiny se nedalo nikam utéct, ani se nebylo kam schovat.

Ukázka z knihy




Informace o autorce

foto: That's Normal

Databazeknih.cz: Sarah J. Maas pochází z New Yorku. Její knihy jsou na nejvyšších pozicích žebříčku. A to i podle New York Times. Napsala sérii knih, která vyjde i v České republice. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží. 





Knižní téma | Throne of Glass (Skleněný trůn) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Už po přečtení Královny stínů jsem si uvědomila, že se tahle série dostala do seznamu mých nejoblíbenějších a stále stoupá! Sarah je zkrátka úžasná! :) Ale taky se dost bojím, jak to celé dopadne... Jestli to Sarah nezakončí happy-endem, tak mi tím celou sérii pokazí. :(

    OdpovědětVymazat
  2. Tak "Skleněný trůn" mě vůbec neoslovil, asi jsem divná.. :D I když "Dvůr mlhy a hněvu" se mi naopak líbí moc! :)

    http://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nesmis to vzdat prvni knihou, to byl jeji debut... me zase nejak nelaka Dvur, to je na me uz moc romantiky...

      Vymazat
    2. Moc romantiky ve Dvoře? :D celá Říše bouří je červená knihovna s nereálným popisem sexu na desítkách stran, před kterým bledne kdejaká harlekýnka. Ty postavy nedělaj nic jiného, než jen po sobě vzdychaj. Za mě extrémní zklamání, bohužel už od předchozího dílu.

      Vymazat
    3. Jde o to, mám obavu z takové té romantiky mladých, že se tam bude moc probírat zlomená srdce a bla bla... Ve Skleněném trůnu to tak nějak plyne a je to ještě v té snesitelnější míře. Například bych nikdy nevolila Selekci. Ta by určitě nebyla pro mě...

      Vymazat
  3. Dvůr mi přišel dospělejší rozhodně. Feir spíš řeší sama sebe, než city k ostatním, nicméně první díl je spíš průměr a dvojka zas končí nereálným sexem v poslední části knihy. Avšak povahy a chování postav mi rozhodně víc vyhovují ve Dvoře. Minimálně Feir je oproti Caleě mnohem sympatičtější :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne