MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

14 listopadu, 2017


Příběhy se Sherlockem Holmesem mám ve veliké oblibě. Musím říct, že zatím mám jen zkušenosti s knihami různých autorů, kteří se nechali tímto tématem inspirovat. Od samotného 'zakladatele' A.C. Doyla jsem nečetla ještě žádnou. Po pravdě mám strach z toho, zda se mi takto staré knihy nebudou špatně číst, abych si pak celé tohle universum nezkazila. Jednou se k tomu ale určitě odhodlám a něco vyzkouším...

Ale abych se zaměřila na tuto knihu. Už když jsem ji objevila (a opět jsem byla okouzlena obálkou) jsem si nastudovala anotaci a věděla jsem, že detektivní práce se bude týkat tentokrát jiných postav. Ano, Sherlock se v příběhu, i se svým věrným přítelem doktorem Watsonem, několikrát mihne, ale jen aby v podstatě dělal druhé housle. Vedení se totiž ujme jeho hospodyně paní Hudsonová. Přidá se k ní i doktorova žena Mary... V momentě, kdy se jim naskytne příležitost v podobě případu, který Holmes tak nějak odmítne, dlouho neváhají a vrhají se střemhlav do dobrodružství. Obě jsou takříkajíc znuděné svým jednotvárným a nudným životem, kdy ženy mají sedět doma, věnovat se svým záležitostem a dodržovat rčení, že žádná žena není dostatečně chytrá, na to aby by byla moudřejší než muž. Tohle postavení ve společnosti se jim však příčí.  Hlavnímu padouchovi, který je odhalen až těsně před koncem, se to vymstí, protože obě ženy jsou dostatečně inteligentní, aby se mu nakonec dostaly na stopu.

Kniha byla velmi čtivá a napsaná formou, která vás osloví hned od začátku. Děj je plynulý, takže vám ani nepřijde divné, jak rychle otáčíte stránky. Rozhodně nechybí ani napětí a pěkná detektivní práce. Vypravěčem je paní Hudsonová, která odříkává příběh nám ostatním, skoro jakoby psala deník nebo mluvila k publiku. Tato forma byla dost příjemná a osvěžující. Od úplného začátku sledujeme dění a během jeho průběhu jsme sem tam vtaženi do minulosti, aby nám bylo vysvětleno, jak se které postavy potkaly, k čemu to vedlo a tak podobně. Takové malé náhledy doplňující hlavní linii.

Co u těchto převyprávěných příběhů oceňuji, je to, že autoři se drží již zažitých základů a jen příběh pozmění a oživí. Nikdy nemění styl, jakým postavy mluví a jednají, jak se oblékají a tak podobně. Autorka v tomto případě i na úvod napsala pár slov o tom, jak a proč tato kniha vznikla, kde vzala inspiraci a tak dále a přidala i informaci, že v tomto případě si vymyslela křestní jméno Holmesovy hospodyně, protože doteď nikdy v žádné knize nepadlo. Ale to všechno se dočtete sami, když knihu otevřete.

Pokud už jste nějaké příběhy se Sherlockem četli, máte určitou představu co vás čeká a rozhodně nebudete zklamaní. Ti, kdo jdou do toho poprvé možná nepochopí, jak vlastně takový svět proslulého detektiva vypadá, proč se někdo zrovna takto chová a tak dále... Ale nezoufejte, velice rychle tomu přijdete na chuť a knihu určitě jen tak nepustíte :-) Konec knihy zůstal lehce otevřený, protože ve vzduchu visí otazník, jestli přece jen za vším nestojí ještě někdo další. Proto doufám, že další díl této serie vyjde i u nás a já jen dodám, za mě doporučuji...

V jeho pohledu se zračila bezútěšnost a zachytila jsem záblesk zoufalé bitvy, která mu pokaždé běsnila v hlavě. Sherlock Holmes proti světu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Dům na Baker Street
The House at Baker Street: A New Sherlock Holmes story
zatím není český překlad - 'A Mrs Hudson and Mary Watson Investigation'
1
Kateřina Elisová
Detektivka
2016 originál / 2016 překlad
336
Cosmopolis (Grada)
978-80-271-0169-6

Anotace Databazeknih.cz:
Za každým velkým detektivem stojí velká žena.
Bytná Sherlocka Holmese a manželka doktora Watsona se rozhodnou vyjít ze stínu a rozjet své vlastní detektivní pátrání. Z kuchyně na Baker Street číslo 221b se vydávají do temných zákoutí Londýna a zjišťují, že přestože nejsou nejslavnější detektiv všech dob, i ony dokážou vyřeš
it zapeklitý případ.


Myslela jsem na všechno, co ten muž provedl a ještě se domníval, že na to má právo. Můj hněv vzplál a vší silou se rozhořel.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Tattooed Mummy's Randoms


Michelle Birkby




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Super recenze!
    Sherlocka naprosto zbožňuju, takže tuhle knížku si budu muset taky pořídit, děkuju za tip. :)
    Fandom Before Blood CZ

    OdpovědětVymazat
  2. Miluji Sherlocka! Knihu si jednoduše potřebuji přečíst... jen ji sehnat :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne